UK

University Studies • RO
 • RU

Nici o tara din lume nu se poate lauda cu o astfel de diversitate de programe de studii universitare si cu atatea oportunitati de a studia un program individualizat (in functie de dorintele si ambitiile personale) precum Marea Britanie. Aceasta tara este a doua dupa SUA in topul mondial pentru cel mai bun sistem de invatamant superior. Anual, mai bine de 491.310 de studenți internationali din peste 200 de tari din intreaga lume isi depun dosarele de admitere la una din universitatile britanice. Studentii pot aplica pentru un program de studii superioare in aproximativ 180 de universitati si peste 700 de colegii si institutii specializate. In Marea Britanie sunt disponibile mai bine de 40.000 de programe de studiu diferite, acestea variind de la cele traditionale, cum ar fi contabilitatea, finantele, medicina, filozofia, pana la cele mai inovative, precum nano si biotehnologia, ingineria aeronautica, comunicatiile digitale etc. etc..
Universitati


Universitatile din Marea Britanie ofera studentilor sai nu doar programe de studii de cea mai inalta calitate, ci si conditii de studii ultra-moderne in campusuri cu infrastructura dezvoltata si abordari inovatoare in procesul de formare personala si profesionala intr-o atmosfera cosmopolita deosebita a vietii universitare. Reiesind din asta, alegerea universitatii depinde in cele mai multe cazuri de faptul daca acestea ofera sau nu programul de studii care va intereseaza.

Daca intentionati sa va ocupati in viitor de cercetari stiintifice si inovatii, atunci alegerea potrivita vor fi universitatile de tip research, altfel spus, universitatile clasice. Cele 24 de universitati cu asemenea profil, membre ale grupului de elita Russell, isi merita din plin titlul de "cele mai bune", nu doar la nivel national, ci si international. Studiind la aceste universitati, tinerii beneficiaza de toate conditiile necesare pentru realizarea ambitiilor sale academice, participand la cele mai diverse proiecte de cercetari stiintifice si avand acces la cele mai avansate tehnologii.

Un loc aparte intre toate aceste institutii prestigioase il ocupa pe drept universitatile Oxford si Cambridge, deseori mentionate ca Oxbridge. Acestea sunt doatate cu cele mai avansate echipamente tehnice in laboratoarele spatioase si infrastructura puternic dezvoltata, cu resurse financiare suficiente pentru cercetari si alte activitati stiintifice de amploare. Oxbridge ocupa locuri de frunte in cele mai prestigioase clasamente stiintifice pentru realizarile sale in diverse domenii, incepand cu problemele globale si terminand cu studierea microorganismelor, fapt de care va puteti convinge vizitand aceasta pagina.

Aceste doua universitati, foarte selective in alegerea viitorilor sai studenti, au, dupa cum era si de asteptat, conditii de admitere speciale, invitand potentialii studenti la un interviu inainte de "a-i primi in familie". Pentru a fi admisi, candidatii trebuie sa aiba nu doar note mari si un nivel avansat de cunoastere a limbii engleze, ci mai trebuie sa demonstreze un interes viu pentru stiinta si o motivatie puternica de a invata.

Cat despre cei care doresc sa studieze business sau sociologie, Oxbridge nu este cea mai potrivita alegere, deoarece acestea nu afera asemenea programe de studii. Astfel, cei care-si doresc sa urmeze un program orientat mai mult practic urmeaza sa depuna un dosar de admitere la una dintre universitatile de stiinte applicate (universities of applied sciences) unde cu siguranta vor gasi programul de care au nevoie. Aceste universitati colaboreaza strans cu diversi reprezentanti a companiilor nationale si internationale si o serie intreaga de alti parteneri economici, fapt ce le permite sa-si modifice programele de studii conform cerintelor pietii mondiale, organizand periodic intalniri si master class-uri cu experti din diverse domenii de activitate si creand astfel toate conditiile necesare pentru instruirea unor viitori specialisti de exceptie. Principalul avantaj al acestor universitati este faptul ca programele de studii oferite sunt concepute in asa fel incat, dupa absolvire, studentii au toate cunostintele si abilitatile necesare pentru a activa in domeniul studiat.


Medicina si Stomatologie


Mai bine de 30 de universitati din Marea Britanie ofera programe de studii in medicina. Spre deosebire de sistemul din Republica Moldova, acestea sunt abordate diferit. Medicina si Stomatologia sunt 2 programe diferite, cu durata de 5-6 ani, la finalizarea carora studentul obtine gradul de Bachelor of Medicine / Bachelor of Surgery / Bachelor of Dentistry (BMBS, BDS). Cat priveste celelate specialitati ce tin de domeniul medical, precum pharmacology, midwifery, nursing, osteopathy, medical sciences, biomedical sciences, sunt studiate separat ca programe de licenta cu durata standard de 3-4 ani si calificare de Bachelor of Science (BSc) la final.

Tinand cont de cerintele de admitere speciale, cei care intentioneaza sa studieze medicina urmeaza sa-si inceapa pregatirea cu cel putin 2 ani inainte de depunerea dosarului de aplicare. Pentru a fi admisi la ceste facultati, candidatii trebuie sa aiba in momentul aplicarii dovada sustinerii unuia dintre examenele speciale UKCAT si BMAT.

Mai mult decat atat, pe langa examenele speciale si conditiile generale de amitere, candidatilor li se recomanda sa aiba la activ 100 de ore de practica in domeniul medical, care pot fi si munca de voluntar in spitale, aziluri sau cabinete stomatologice. Prezenta unei astfel de experiente va reprezenta nu doar un plus considerabil in favoarea studentului la admitere, ci si o dovada a faptului ca acesta este absolut constient de ceea ce reprezinta domeniul de studiu ales si permite astfel universitatii sa-si creeze o idee generala despre caracterul viitorului student.

Deadline-urile de aplicare difera si ele, comparativ cu cele pentru programele de studii in celelalte domenii. Astfel, data limita de depunere a unui dosar pe admitere pentru Medicina si Stomatologie este la 15 Octombrie si puteti aplica pentru aceste programe concomitent la 4 universitati si la inca o universitate pentru un program strans legat de acestea doua ca optiune de rezerva.


Grade academice


Bachelor Degree (undergraduate degree) – este calificarea standard pentru primul nivel de invatamant superior, altfel spus diploma de licenta. Programele academice la acest nivel presupun studierea ampla a specialitatii alese de catre student. De obicei, aceste programe au o durata de 3-4 ani, ultimul an fiind de multe ori unul de stagiere sau de studiu in alte universitati partenere. Acest fapt este valabil pentru toate universitatile britanice cu exceptia celor din Scotia, unde un asemenea program dureaza 4 sau 5 ani. In functie de tipul programului de studii ales exista si cateva feluri de calificari: Bachelor of Arts (BA), Bachelor of Science (BSC), Bachelor of Accounting (BAcc), Bachelor of Business Administration (BBA), Bachelor of Engineering (BEng), Bachelor of Design (BDes) si altele.

Cele mai multe programe de studii universitare au o structura modulara, studentii fiind liberi sa-si aleaga singuri obiectele de studiu, reiesind din propriile interese si ambitii. Mai mult decat atat, unele universitati permit combinarea mai multor discipline din diferite domenii de studiu intr-un singur program individulizat.

Pe langa Bachelor, multe universitati din Marea Britanie ofera si o gama larga de programe de studii profesionale de scurta durata, asa numitele Diplomas:

›› Higher National Diploma (HNDs) si Foundation Degree (FdA) (nu confundati cu International Foundation Year) – este un program cu durata de doi ani, echivalent cu primii doi ani de Bachelor, dupa absolvirea caruia studentul obtine calificare profesionala si are tot dreptul sa activeze in domeniul studiat.

›› Diploma of Higher Education (DipHE) – la fel ca si HNDs/FdA dureaza doi ani, dar are un caracter mai mult orientat practic si este strans legata de o anumita specialitate, ca de exemplu: nursing, dental health, social work specialist etc.

Acest tip de programe este o alegere perfecta pentru cei care-si doresc o specializare intr-un interval de timp mai scurt si angajare imediata dupa absolvire. Specific pentru aceste programe este combinatia foarte reusita dintre teorie si practica, acestea fiind deseori predate de experti in domeniu cu o experienta practica considerabila.

In cazul in care studentii isi doresc continuarea studiilor dupa absolvirea acestui nivel, acestia au posibilitatea sa aplice pentru programul "Top up year", altfel spus, direct in anul 3 de universitate, primind la finalul acestuia o Diploma de Licenta.

›› Certificate of High education (CertHE) – este un program cu durata de 1 an, echivalent cu primul an de Bachelor, mai mult teoretizat sau mai mult orientat practic, reprezentand un curs de baza, dupa finalizarea caruia studentul isi poate continua studiile in domeniul ales initial sau poate sa se transfere la o cu totul alta facultate.


Conditii generale de admitere


De obicei, anul de studii la universitatile din Marea Britanie incepe in septembrie/octombrie si se termina in iunie/iulie, dar sunt si destul de multe programe de studii care incep abea in ianuarie/februarie.

Cerinte minime de aplicare la studii:

- Diploma de Bacalaureat;

- Certificat de confirmare a nivelului de cunoastere a limbii engleze (IELTS, TOEFL, Cambridge English);

- In functie de programul ales, pot exista cerinte suplimentare, precum sustinerea unor examene speciale (UKCAT / BMAT), prezentarea unui portofoliu, interviuri etc.

Cererile de admitere pot fi depuse concomitent la 5 universitati. In momentul depunerii cererii nu este neaparat sa prezentati toate documentele, dosarul de admitere fiind completat treptat cu toate actele necesare.


Taxe de studiu


Comparativ cu Statele Unite si alte tari vorbitoare de limba engleza, taxele de scolarizare in Marea Britanie sunt hotarat mai accesibile. In dependenta de tipul programului de studii – cu caracter academic pronuntat sau stiinte aplicate – costurile sunt diferite. Astfel, pentru un program de licenta studentul va achita de la 9000£ per an in sus, iar pentru un program de HND/FDA – circa 6000-7000£ per an.

Studentii non-EU au acces la diverse burse oferite de unele universitati sau organizatii independente, care pot acoperi partial sau integral taxele de studiu.
Aplicantii care detin cetatenia unui stat membru UE, pot beneficia de programul de finantare al studiului pentru nivel Licenta (100%) si Master (max. 10.000 GBP) din partea Guvernului Britanic.


Cand aplici?


Termen-limita pentru depunerea unui dosar de admitere:

30 Iunie - pentru cetatenii tarilor din afara UE;

20 Decembrie - pentru cetatenii UE;

15 Octombrie - data-limita pentru depunerea actelor la universitatile Oxford si Cambridge, precum si pentru programele de Medicina si Stomatologie de la celelalte universitati.


Cum aplici?


EXCEL este centrul inregistrat UCAS (Universities and Colleges Admissions Service www.ucas.com) in Moldova. Rolul nostru pe acest segment este sa oferim informatii, consiliere si asistenta pentru depunerea documentelor in sistemul centralizat de aplicare catre orice universitate sau colegiu din Marea Britanie.


Aplica pentru un program de studii in aceasta tara, solicita mai multe informatii sau programeaza o discutie cu un consilier educational direct la biroul EXCEL.

formular de inregistrare

 • ETS

  ETS является неправительственной корпорацией, которая разрабатывает и администрирует международные языковые экзамены TOEFL.

 • DAAD

  DAAD (Германская служба академических обменов) – самоуправляемая организация высших учебных заведений Германии.

 • Британский Совет

  Неполитическая независимая организация которая представляет Великобританию за рубежом в областях культуры, науки, образования и профессиональной подготовки.

 • American Councils

  Международная некоммерческая организация, призванная продвигать образование и научные исследования во всем мире в рамках международных программ.