IELTS
 • RO
 • RU

IELTS (International English Language Testing System) este cel mai popular test de limba engleza din lume. Peste 2 milioane de teste IELTS sunt sustinute in fiecare an.

Sustinerea unui examen IELTS iti ofera anumite avantaje: te ajuta sa studiezi, sa lucrezi și sa locuiești oriunde in lume. Peste 9.000 de organizatii din intreaga lume accepta testul IELTS, inclusiv institutii academice, guvernamentale și angajatori. IELTS este singurul test de limba engleza acceptat pentru emigrare in toate tarile vorbitoare de limba engleza.

Testul IELTS este conceput sa te ajute sa folosești limba engleza in strainatate. In mai putin de trei ore, iti va evalua toate abilitatile de limba engleza: listening, reading, writing și speaking.

Cel mai eficient mod de a-ti testa abilitatile de conversatie in limba engleza este cel fata in fata, intre tine și un examinator.

Conceput de experti in domeniul de evaluare a limbii engleze, poti sa fi sigur ca evaluarea abilitatilor tale de limba engleza la examenul IELTS este una exacta și corecta. 

Testul se divizeaza in 2 mari categorii:

ACADEMIC - pentru cei interesati sa studieze sau sa se angajeze in diferite profesii: medici, asistente, juristi etc.

GENERAL TRAINING - daca doriti sa emigrati in tari de limba engleza (UK, Australia, Canada, Noua Zelanda) sau daca urmati studii pre-universitare.

Diferenta dintre cele doua teste consta in probele de READING si WRITING, celelalte doua probe fiind similare. Testarea se face impreuna si pentru cei care dau ACADEMIC si cei care sustin GENERAL in aceeasi sala, cu mentiunea ca au alte materiale pentru examen.

Rezultatele testului se pot ridica personal de la centrul unde se sustine testul sau va pot fi expediate prin posta acasa. Totodata se poate specifica daca doriti sa mai fie transmisa o copie si la autoritatea unde veti emigra/studia.


IELTS Indicator


IELTS Indicator – este un examen lansat de IELTS, care poate fi sustinut la distanta, de pe un calculator personal.

Desi examenul online este practic identic cu cel sustinut in centrele de examinare, scorul IELTS Indicator este doar indicativ si are drept scop aproximarea nivelului de cunoastere a limbii engleze in 4 sectiuni: Listening, Reading, Writing & Speaking.

Rezultatele examenului vor fi accesibile dupa 7 zile, iar inregistrarile online la examen vor incepe din 22 Aprilie 2020.

Pentru mai multe informatii si inregistrare accesati aceasta pagina.


Structura examenului


Examenul IELTS este format din patru module Listening, Reading, Writing și Speaking indiferent daca este general sau academic, cu mentiunea ca la academic,  reading si writing sunt mai grele decât la general. Durata este de 2 ore si 45 minute pentru proba scrisa si 11-14 minute pentru proba de vorbire.

Proba de READING testeaza capacitatea de intelegere a unui text complex și de extragere a unor informatii esentiale bazate pe acesta.

Acest modul dureaza 60 min si este format din trei sectiuni care cuprind in general trei texte urmate de cite12-14 intrebari care duc la un total de 40 de raspunsuri. La examenul Academic textele sunt mai lungi si intrebarile mai grele.

Proba de LISTENING este axata pe intelegerea limbii vorbite, candidatul fiind nevoit sa raspunda la niște intrebari pe baza celor auzite, in timp ce asculta inregistrarea.

Acest modul este format din patru sectiuni cu dificultate crescatoare care dureaza 40 de minute (30 de minute testul propriu-zis si 10 minute transferat raspunsurile pe answer sheet). Banda nu poate fi ascultata dacit o singura data, adica daca ai ratat un raspuns, nu mai poti recupera.

Proba de WRITING are doua componente – un eseu tip "for and against" in care se testeaza aptitudinea candidatului de a prezenta argumente și a structura un eseu, și o descriere mai scurta ale unor statistici prezentate. Aici se evalueaza capacitatea de sinteza și de extragere a informatiilor importante, fara ca parerea candidatului sa fie inclusa. Aceste trei probe se fac intr-o singura zi și dureaza doua ore și treizeci de minute.

La examenul Academic sunt doua sectiuni: prima trebuie comentat un grafic sau o diagrama iar a doua trebuie argumentata o anumita situatie. La General este mult mai simplu, la prima sectiune trebuie scrisa o scrisoare, iar la a doua un eseu. Durata – 60 min.

Proba de SPEAKING simuleaza situatii conversationale reale. Aceasta proba dureaza maxim 15 minute și poate fi planificat cu pâna la 7 zile inainte sau dupa restul probelor.

Acest modul este format din trei sectiuni: prima e un interviu cu un examinator special instruit. A doua trebuie sa discuti pe o tema anumita, monolog. Se da la dispozitie 1 minuta de pregatire si apoi 1-2 minute pentru raspuns. In cea de a treia parte, examinatorul pune intrebari in legatura cu subiectul de la sectiunea a doua. Acesta proba dureaza 11-14 minute.


IELTS pentru Bacalaureat (Moldova)


In conformitate cu ordinul ministrului educatiei nr.157 din 20 martie 2015, candidatii care sustin examenul IELTS pot fi scutiti, la cerere, de proba de examen la limba engleza din cadrul examenului de Bacalaureat.


Pregatire pentru test


Candidatii pot alege din multitudinea de resurse oferite gratuit sau contra cost, on-line sau in centre lingvistice specializate.

#1 Road to IELTS – 30 de ore de pregătire online gratuită. Road to IELTS este o resursă online de studiu individual foarte populară care te ajută să te pregătești pentru probele de Ascultare, Citire, Scriere și Vorbire ale testului IELTS.

Poți încerca cele 10 ore gratuite de "Road to IELTS" chiar acum.


#2 LearnEnglish este un site dedicat învățării limbii engleze unde vei găsi nenumărate resurse utile, cum ar fi:

- resurse video

- podcasts

- aplicatii pentru iPhone si Android

- tutoriale de gramatică și vocabular

- resurse din domeniul afacerilor și reviste

- jocuri

- sfaturi pentru IELTS.


#3 Magoosh IELTS Blog – cea mai variata colectie de resurse gratuite (video, audio, carti s.a.) pentru a te pregati de IELTS.
#4 Carti IELTS

Acestea si alte materiale pot fi procurate din centrele British Council sau Alianta Franceza la Chisinau.


#5 Cursuri de pregatire pentru examenul IELTS

Va recomandam urmatoarele centre autorizate din Moldova:

Alianta Franceza sau ILTC


Cand si unde are loc testul?


Cele mai apropiate centre de testare IELTS sunt organizate in Romania si Ucraina de catre British Council (www.britishcouncil.org). Pentru a consulta calendarul examenelor si adresele centrelor de testare urmati acest link.


Taxa de inregistrare


Taxa de înscriere pentru sesiunile testului IELTS este de aproximativ 170 EUR. Pretul pentru examene variaza in dependenta de tara, iar suma se achita la cursul din ziua respectiva. Pentru inscriere aveti nevoie si de poze de buletin (care vor fi atasate pe rezultatele testului) si de actele cu care va veti identifica la examen (buletin sau pasaport).

Testul IELTS este organizat lunar. Daca ai luat un punctaj necorespunzator la test vei putea sa-l sustii repetat dupa o pregatire de cel putin 4 saptamani.


Rezultatele examenului


Rezultatul examenului IELTS va fi disponibil online, incepand cu ora 14:00 in a 13-a zi. Atentie! Rezultatul nu poate fi obtinut telefonic, prin e-mail sau fax!

Candidatii vor primi o singură copie a Test Report Form-ului. Nu se vor  elibera alte exemplare dacă prima copie a fost pierdută. Certificatul obtinut contine un punctaj total al candidatului (Overall Band Score) și punctajul pentru fiecare din cele patru componente individuale ale testului. Punctajul obtinut poate fi intre 0 și max 9 puncte. Nu exista optiunea de a nu trece examenul, diferitele puncte exprimând nivelul de cunoaștere a limbii, dupa cum urmeaza:

Band 9 – Utilizator expert. Poate folosi limba in totalitate, folosind limbaj potrivit, exact, și fluent, cu o intelegere completa.

Band 8 – Utilizator foarte bun. Poate folosi limba aproape in totalitate, cu probleme ocazionale de potrivire sau acuratete. Se poate descurca in conversatii mai complexe, dar pot aparea probleme de intelegere in situatii nefamiliare.

Band 7 – Utilizator bun. Poate folosi limba, dar cu unele nepotriviri sau probleme de intelegere in situatii nefamiliare. Intelege limbajul complex și argumentele detaliate. Candidatii isi pot continua studiile la o facultate sau master.

Band 6 – Utilizator competent. In general poate folosi limba, in ciuda unor iregularitati sau probleme de intelegere. Candidatii isi pot continua studiile la o facultate.

Band 5 – Utilizator modest. Poate folosi in mare parte limba, reușind sa inteleaga sensul aproximativ de cele mai multe ori, dar cel mai probabil va avea greșeli. Poate conversa in propriul domeniu de activitate. Candidatii pot aplica pentru un program scolar sau profesional.

Band 4 – Utilizator limitat. Competentele de baza sunt limitate la situatii familiare. Are probleme frecvente in exprimare și intelegere. Nu poate folosi limbaj complex.

Band 3 – Utilizator extrem de limitat. Poate comunica și intelege doar un sens general, in situatii familiare. Se intâmpla blocari frecvente in comunicare.

Band 2 – Utilizator intermitent. Nu exista posibilitatea unei comunicari reale, decât exprimarea nevoilor concrete prin cuvinte sau expresii scurte in situatii familiare. Are dificultati mari in intelegerea limbii scrise și vorbite.

Band 1 – Non-user. Nu folosește limba, cunoaște doar câteva cuvinte.

Band 0 – Nu a participat la test. Nu exista informatii de evaluat.


Pentru a intelege mai bine cum se compara examenul IELTS cu alte teste similare (TOEFL) va rugam sa urmati acest link.

Certificatul IELTS are o perioada de valabilitate de min 2 ani, insa poate fi acceptat de majoritatea institutiilor si dupa acest termen in cazul in care candidatul poate demonstra ca a continuat sa studieze sau a practicat limba engleza.


Ask!


Pentru orice intrebari sau precizari, nu ezita sa ne contactezi la adresa de e-mail test@excel.md

 • ETS

  ETS является неправительственной корпорацией, которая разрабатывает и администрирует международные языковые экзамены TOEFL.

 • DAAD

  DAAD (Германская служба академических обменов) – самоуправляемая организация высших учебных заведений Германии.

 • Британский Совет

  Неполитическая независимая организация которая представляет Великобританию за рубежом в областях культуры, науки, образования и профессиональной подготовки.

 • American Councils

  Международная некоммерческая организация, призванная продвигать образование и научные исследования во всем мире в рамках международных программ.