TOEFL
 • RO
 • RU

TOEFL este unul dintre cele mai raspandite si larg acceptate examene de limba engleza din lume. Odata cu diversificarea oportunitatilor de studii peste hotare, astazi,  mai mult ca niciodata, testul TOEFL poate face diferenta. Fie ca intentionati sa aplicati pentru un program scolar, universitar sau chiar post-universitar in strainatate – TOEFL se potriveste tuturor categoriilor de varsta si planuri de studii.

Testul TOEFL este recunoscut nu doar de catre institutiile de invatamant, dar si de catre companii private si alte organizatii. Pe langa aceasta, TOEFL confirma nivelul de cunoastere a limbii engleze pentru institutii publice si guvernamentale, precum si organizatii internationale, care ofera burse de studiu si stagii profesionale.

In prezent peste de 6.000 de institutii, agentii si organizatii din peste 110 tari accepta rezultatele testului TOEFL. Testul este elaborat de catre Serviciul pentru Testari Educationale (ETS) si administrat local de un numar de centre din Moldova, inclusiv EXCEL.


Versiuni TOEFL


Traditional, testul TOEFL este oferit in 3 versiuni adaptate in functie de locatia centrului de testare:

- Computer-based Testing (CBT)
- Paper-based Testing (PBT)
- Internet-based Testing (iBT)

Desi toate 3 variante sunt larg disponibile in centrele de testare, majoritatea candidatilor prefera totusi iBT TOEFL (Internet based TOEFL), in special pentru comoditate si durata redusa de examinare a rezultatelor (max. 10 zile lucratoare). Mentionam ca toate 3 variante ale acestui examen se bucura de acelasi nivel de recunoastere din partea centrelor de studii si se deosebesc doar prin modalitatea de examinare a candidatilor si durata eliberarii rezultatelor finale. 


TOEFL iBT Special Home Edition


Pentru a raspunde nevoilor studentilor care nu au posibilitatea sa sustina TOEFL iBT® la un centru de testare din cauza preocuparilor de sanatate publica din ultima perioada, ETS va oferi temporar testul TOEFL iBT Special Home Edition, incepand cu 2 Aprilie 2020.

Testul este identic prin continut, format si experienta on-screen cu cel efectuat la un centru de testare. Acesta este sustinut pe computerul de-acasa si este monitorizat online de catre un proctor uman prin intermediul ProctorU®.

Criterii de eligibilitate + pasi de urmat pentru inregistrare la test si sustinerea propriu-zisa a acestuia, veti gasi in aceasta pagina.


iBT TOEFL pentru Bacalaureat (Moldova)


In conformitate cu ordinul ministrului educatiei nr.157 din 20 martie 2015, candidatii care sustin examenul TOEFL (iBT) pot fi scutiti, la cerere, de proba de examen la limba engleza din cadrul examenului de Bacalaureat. In acest scop, in procesul de inscriere la examenul iBT TOEFL, candidatii vor solicita (inlcude in Score Recipients) remiterea rezultatelor (certificatul TOEFL) direct catre Agenţia de Asigurare a Calităţii (codul Agenţiei de Asigurare a Calităţii, atribuit de catre Educational Testing Service, este B017).


Pregatire pentru test


Probabil, despre nici un alt test lingvistic nu s-a scris si publicat mai multe materiale didactice decat pentru TOEFL. Internetul abunda de varii resurse on-line: forumuri, simulatoare de teste, ghiduri practice, carti electronice etc. -  toate menite sa ofere suport si sprijin in procesul de pregatire al candidatilor pentru TOEFL. Iata doar cateva dintre acestea:

www.ets.org
www.stuff.co.uk
www.testden.com
www.learn4good.com

Doritorii pot de asemenea procura un set licentiat de pregatire pentru acest examen direct de pe pagina ETS www.ets.org.

Unii candidati prefera sa apeleze la serviciile centrelor lingistice, pentru a frecventa un curs specializat de pregatire pentru examenul TOEFL. De mentionat este ca necesitatea unui asemenea curs este conditionata in primul rand de preferintele individuale ale candidatilor si nu este obligatorie.

Lista centrelor recomandate de pregatire pentru examenul TOEFL (ordine aliatorie):

www.linguafranca.md
www.alc.md
www.terranovamd.com
www.iltc.md


Inregistrare pentru TOEFL


Aceasta se poate face on-line, direct pe pagina examenului, cu cel putin 2 saptamani inainte de data testarii. Calendarul examenelor TOEFL poate fi vizualizat si pe www.excel.md

In procesul de inscriere pentru examenul TOEFL puteti de asemenea alege lista institutiilor din strainatate care vor primi scorul acumulat dupa testare si sa solicitati si o copie a rezultatelor in original pe suport hartie (se va expedia prin posta). In cazul in care inca nu ati decis la ce institutii doriti sa aplicati, va recomandam sa solicitati o copie a rezultatelor in original pentru a fi ulterior expediata centrelor de studii.

Taxa de inscriere la examenul TOEFL este de 180 USD si achitarea se poate face cu ajutorul unui card bancar sau cont PayPal on-line. In cazul sustinerii repetate a testului (nu mai degraba de 2 saptamani de la data ultimei testari), candidatii vor achita aceeasi taxa de fiecare data.


Unde pot sustine TOEFL in Moldova?


Pentru a consulta lista centrelor de examinare TOEFL inregistrate in Republica Moldova, precum si calendarul examenelor in aceste centre, va rugam sa accesati aceasta pagina de site.


Structura testului


Testul TOEFL dureaza 4 ore (240 minute) cu o pauza de 10 minute dupa proba de Listening.

Testul este divizat in patru sectiuni:

READING: masoara abilitatea de a intelege materiale academice scrise.
LISTENING: masoara abilitatea de intelegere a limbii engleze
SPEAKING: masoara abilitatea de a vorbi limba engleza.
WRITING: masoara abilitatea de exprimare in scris intr-un mediu academic/profesional


Scor iBT TOEFL


Scorul iBT TOEFL este marcat pe o scala de la 0 la max 120 de puncte.  Respectiv, poti primi un punctaj de la 0 la 30 de puncte pentru fiecare dintre cele patru sectiuni ale testului.

De regula, institutiile de invatamant din strainatate indica clar scorul TOEFL solicitat pentru admitere in prospecte sau pagina de site. In cazul in care inca nu v-ati apreciat cu planurile de studii, va recomandam urmatorul scor:

- Min. 70 puncte  pentru admitere la scoli si colegii
- 80-90 puncte pentru admitere la facultate (Bachelors)
- 90+ puncte pentru admitere la programme de master si PhD.

Pentru a intelege mai bine cum se compara examenul TOEFL cu alte teste similare (IELTS, Cambridge etc.) va rugam sa urmati acest link.


Rezultatele testului


Rezultatele tale la testul TOEFL vor fi disponibile on-line in termen de 10 zile lucratoare (doua saptamani) de la data examenului. Daca ati solictat in timpul inregistrarii, ve-ti primi de asemenea, la adresa postala, si un certificat in original cu scorul acumulat. Scorul TOEFL este valabil doi ani din data examenului si poti sustine acest test ori de cate ori doresti.


Ask!


Pentru orice intrebari sau precizari, nu ezita sa ne contactezi la adresa de e-mail test@excel.md.

 • ETS

  ETS является неправительственной корпорацией, которая разрабатывает и администрирует международные языковые экзамены TOEFL.

 • DAAD

  DAAD (Германская служба академических обменов) – самоуправляемая организация высших учебных заведений Германии.

 • Британский Совет

  Неполитическая независимая организация которая представляет Великобританию за рубежом в областях культуры, науки, образования и профессиональной подготовки.

 • American Councils

  Международная некоммерческая организация, призванная продвигать образование и научные исследования во всем мире в рамках международных программ.