UK

Pre-university • RO
 • RU

Precum sugereaza titlul "pre-university" (se mai pot numi "Foundation", "Year 0" sau "Access") aceste programe reprezinta o etapa premergatoare admiterii la facultate (Licenta) sau Master. Cu o durata de 3-6 sau 9 luni de studiu (de regula, cu frecventa la zi), programul se adreseaza in primul rand candidatilor care nu intrunesc conditiile minime de admitere "directa" pentru nivelul de studiu accesat (Licenta sau Master).
Specializari si "torente"


In dependenta de nivel si domeniul de studiu accesat, programele pre-universitare sunt structurate pe "torente" specializate (pathways), precum:

‒ Tehnic si inginerie

‒ Arte si design

‒ Stiinte sociale si umaniste

‒ Stiinte Economice si Management

‒ Stiinte medicare si farmaceutica

‒ Stiinte naturale

‒ Altele

Astfel, candidatii interesati sa urmeze o facultate de finante si contabilitate, de exemplu, vor studia in cadrul unui torent mai "generalist", precum Stiinte Economice si Management, din care acesta face parte.


Integrat sau independent?


Programele pre-universitare pot fi de 2 feluri: integrate – adica fac parte din programul universitar spre care va accede “automat” candidatul, si independente – studiate in afara programului universitar, studentul urmand sa decida ulterior asupra viitoarei destinatii de studiu.

Programele integrate ofera o cale de acces sigura si rapida catre viitoarea facultate, insa ofera posibilitati limitate de transfer spre o alta facultate sau universitate in viitor. Se recomanda in special candidatilor care au facut o alegere ferma de facultate si universitate.

Programele independente ofera o alegere aproape nelimitata de facultati si universitati spre care se poate progresa ulterior, fara obligatia de a ramane in cadrul aceleeasi institutii.

Trebuie insa de mentionat ca, in ambele cazuri, transferurile ulterioare catre universitati din afara Marii Britanii se pot face doar limitat, deoarece sunt conditionate de compatibilitatea disciplinelor studiate, precum si cerintele specifice de admitere in tara respectiva.


Conditii de admitere


Program pre-universitar de acces la facultate (licenta):

➜ Varsta minima de 16,5 ani

‒ Min. 10 clase de liceu cu media academica peste 7,5

‒ Nivel intermediar sau intermediar-avansat (B2) de engleza (IELTS 5.5 sau TOEFL 70)

‒ Durata studiului: 1 sau 1,5 ani


Program de acces la Master:

➜ Studii de licenta complete intr-un domeniu relevant

‒ Nivel avansat (B2-C1) de engleza (IELTS 6.0 sau TOEFL 80)

‒ Durata studiului: 0,5 sau 1 an


Aplica pentru un program de studii in aceasta tara, solicita mai multe informatii sau programeaza o discutie cu un consilier educational direct la biroul EXCEL.

formular de inregistrare

 • ETS

  ETS является неправительственной корпорацией, которая разрабатывает и администрирует международные языковые экзамены TOEFL.

 • DAAD

  DAAD (Германская служба академических обменов) – самоуправляемая организация высших учебных заведений Германии.

 • Британский Совет

  Неполитическая независимая организация которая представляет Великобританию за рубежом в областях культуры, науки, образования и профессиональной подготовки.

 • American Councils

  Международная некоммерческая организация, призванная продвигать образование и научные исследования во всем мире в рамках международных программ.