Post-university Studies



  • ROM
  • РУС

In situatia in care studiile superioare, Licenta de regula, au devenit o normalitate in intreaga lume, lupta pentru avantaje competitive si, implicit, atentia angajatorilor se da acum in spatiul postuniversitar. Abundent de numeroase calificari si titluri academice: Masterat, Doctorat, PD (professional development), PGCert, PGDipl s.a., studiul postuniversitar este cel mai adesea vazut ca un "multiplicator de sanse" si un "deschizator de oportunitati".

Fiind cele mai solicitate de catre detinatorii de Licenta (Bachelors), programele de Master sunt acum accesibile intr-o varietate aproape nelimitata de specializari si destinatii (fiecarui program de Licenta ii revine in medie intre 15 si 30 de programe Master).

Iata doar cateva dintre cele mai raspandite motive pentru a considera un program de Master in strainatate:

Avansarea in cariera. Un master poate deschide noi oportunitati de cariera si poate contribui la avansarea ta intr-un anumit domeniu sau industrie. Poti califica pentru pozitii mai inalte sau pentru roluri mai specializate, care necesita niveluri superioare de educatie si competente.

Specializare. Prin obtinerea unui master intr-un anumit domeniu, poti sa te specializezi si sa devii expert intr-o anumita subdisciplina sau tematica. Acest lucru poate fi util daca vizezi anumite pozitii sau roluri care necesita o expertiza specifica. Spre exemplu, o Licenta in Economie poate fi cel mai adesea completata de un Master [mai] specializat in Analiza Financiara sau Risk Management.

Recunoastere. 7/10 din absolventi de facultate din Republica Moldova par preocupati de faptul ca diploma de Licenta obtinuta nu este suficient de "recunoscuta" si/sau "prestigioasa". Desi calitatea invatamantului intr-adevar difera, diploma de Licenta obtinuta in Moldova ofera acces direct catre majoritatea programelor de Master din strainatate.

Networking…networking sau retele de contact. In timpul unui program de master, ai oportunitatea de a intalni si de a lucra cu profesionisti din domeniu si colegi de studiu. Aceste conexiuni pot fi foarte valoroase in viitor pentru gasirea unor oportunitati de cariera sau pentru colaborari profesionale.

Satisfactia personala. Obtinerea unui master poate fi o experienta gratifianta si satisfacatoare din punct de vedere personal. Acesta iti ofera sansa de a-ti urma pasiunea si de a-ti atinge obiectivele academice si profesionale.

Astfel, daca ai cu adevarat nevoie de un master – sau nu, depinde in mare masura de obiectivele tale de cariera, domeniul in care activezi si cerintele specifice ale industriei sau pozitiei pe care o vizezi.


SA ZICEM CA AM HOTARAT – DE UNDE INCEP?



P1 . OFERTA DE STUDIU

Incepe prin a cerceta universitatile si programele de master care te intereseaza si alegerea acestora in functie de cel putin 3 elemente esentiale: taxe de studiu, limba de instruire si specializarea dorita. Prima (si cea mai veridica) sursa de informatie in acest sens sunt chiar paginile universitatilor.

(!) Evita cu orice pret "portaluri" si "experti" care nu afiseaza deschis informatii despre taxe sau pagina web a facultatii si universitatii.

Registrul oficial cu toate programele de Master pentru o anumita tara (inclusiv informatii despre taxe) il poti usor accesa in directoriul tarii respective (vezi lista tarilor pe dreapta). Spre exemplu, lista cu toate programele de Master in Olanda

Nu ai decis in ce tara doresti sa studiezi? Un consilier educational iti poate oricand face o recomandare de programe. Pentru aceasta este suficient sa raspunzi la intrebarile din acest formular.

P2. CERINTE, DOCUMENTE SI CONDITII

De regula, acestea se gasesc pe paginile universitatilor si pot fi "generale" sau "specifice" in functie de programul de Master la care ati decis sa aplicati.

Spre exemplu, cele generale pot fi: diploma de Licenta si sustinerea unui examen de limba engleza (TOEFL/IELTS), iar cele specifice: interviu, experienta de munca si/sau teste standartizate de admitere GMAT/GRE s.a.

Un consilier educational iti poate oricand remite o lista cu acte si conditii de admitere. Pentru aceasta este suficient sa ne expediezi pe e-mail info@excel.md lista programelor la care ai decis sa aplici.

P3. CAZARE, VIZA, LOGISTICA

Este practic imposibil (si inutil) sa faceti aranjamente de cazare, calatorie sau sa aplicati pentru o viza de studiu (daca necesara, desigur), atat timp cat nu detineti o oferta de studiu sau, cel putin, o confirmare ca sunteti elibigil(a) pentru admitere.

Informatii despre oferta de cazare si alte costuri asociate pot fi de asemenea usor accesate la etapa informarii (Pas1) pe pagina de site a facultatii respective si/sau discutate in cadrul unei sedinte consultative cu un consilier educational.


PASI DE URMAT

Aplica pentru un program de studii in strainatate, solicita mai multe informatii sau programeaza o discutie cu un consilier educational direct la biroul EXCEL.

formular de inregistrare


FAQ – INTREBARI FRECVENTE



In cate tari si la cate programe pot aplica?

Recomandam un plan de admitere cu 2-5 programe de studiu, care au cea mai mare prioritate in lista preferintelor dvs. Dupa caz, consilierul poate include noi programe pe parcurs, spre exemplu, atunci cand coeficientul dvs de admitere este foarte redus.

Programul de Master trebuie sa fie identic cu Licenta mea?

Este preferabil ca programul de Master sa fie compatibil sau cat mai apropiat de facultatea urmata, insa in multe situatii se pot initia aplicatii la Master si in domenii diferite (exemplu: Licenta in Calculatoare si Master in Business sau invers)

Trebuie sa astept mai intai diploma de Licenta pentru a aplica la Master?

Diploma de Licenta nu este necesara pentru aplicatie; aceasta poate fi prezentata mai tarziu, odata ce va fi emisa.

Cat de devreme trebuie sa incep pregatirile pentru admitere?

De cele mai multe ori, cand aplici la un Master poate fi mai important decat cum aplici. Universitatile vor acorda prioritate aplicatiilor depuse la inceputul perioadei de admitere si nu la sfarsitul acesteia (deadline). Incepeti lucrul la dosar imediat ce ati decis sa urmati un Master (chiar daca nu detineti toate actele necesare), preferabil pana la inceputul ultimului an de facultate (adica cu cel putin 1 an inainte).

Un examen lingvistic este obligatoriu?

Cu exceptia cazului cand ati urmat studii de Licenta intr-o tara nativ vorbitoare de limba straina, un examen lingvistic international este obligatoriu. Nivelul minim de competenta lingvistica necesar este B2-C1, iar informatii detaliate despre cele mai raspandite examene vedeti in sectiunea limba engleza, spaniola, germana, franceza si italiana.

Sunt programe de Master cu studii gratuite? Dar cu cazare gratuita?

Da, iar pentru o recomandare de programe compatibile cu profilul dvs, va rugam sa raspundeti la intrebarile din acest formular. Veti primi un raspuns pe adresa de e-mail in cel mult 24 ore.

Alte intrebari?

Vezi si sectiunea noastra desfasurata de FAQ sau contacteaza-ne direct cu intrebarea ta!



  • ETS

    ETS является неправительственной корпорацией, которая разрабатывает и администрирует международные языковые экзамены TOEFL.

  • DAAD

    DAAD (Германская служба академических обменов) – самоуправляемая организация высших учебных заведений Германии.

  • Британский Совет

    Неполитическая независимая организация которая представляет Великобританию за рубежом в областях культуры, науки, образования и профессиональной подготовки.

  • American Councils

    Международная некоммерческая организация, призванная продвигать образование и научные исследования во всем мире в рамках международных программ.