Holland

Post-university Studies • RO
 • RU

Olanda este a doua in topul celor mai populare destinatii de studii in Europa Continentala, apreciata de catre studentii din intreaga lume pentru diversitatea programelor de studii cu predare in limba engleza.

Popularitatea ei se datoreaza si altor factori nu mai putin importanti:

›› 26 de universitati olandeze sunt in Top 100 cele mai bune universitati din lume;

›› Universitatile ofera gama foarte larga de programe de studii post-universitare, care se estimeaza la un total de mai bine de 1.200, in domenii precum ingineria, medicina, economie, drept, agricultura, stiinte umanistice etc.

›› Raportul pret-calitate in ceea ce priveste programele de studii oferite de universitatile olandeze este cel mai bun in Europa.
Ce poti studia?


Fiind a 2-a destinatie de studiu in UE (dupa UK), Universitatile din Olanda ofera peste 2500 programe de studiu in limba engleza. Mai jos, gasiti registrul complet al programelor, actualizat zilnic, in care puteti face o cautare dupa cuvantul cheie.

Master in universitatile de stiinte aplicate


Obiectivul principal al acestui program este sa contribuie maximal la dezvoltarea cunostintelor si abilitatilor practice ale studentului. Profesorii se concentreaza pe dezvoltarea competentelor studentilor in domeniul ales de catre aceastia, ajutandu-i sa deprinda noi metode clinice si analitice si pregatindu-i astfel sa faca fata in viitorul apropiat concurentei dure pentru un post de conducere.

Programele de masterat dureaza, in general, nu mai putin de un an (= 60 credite), dar sunt si unele care pot dura de la 1,5 pana la 4 ani (= 90-240 credite).


Cerinte minime de admitere:

- Diploma de Licenta in domeniul de care tine programul de masterat ales;

- Nivel de cunoastere avansat al limbii engleze, echivalent cu min. C1;

- Recomandabil: experienta de munca in domeniu.


Costul programului:

De la 10.000 pana la 15.000 de euro per an – pentru toti studentii.


Master in universitatile teoretice


Scopul principal al acestui program este de a oferi studentilor cunostinte si abilitati analitice suficiente pentru a desfasura independent activitati de cercetare in domeniul de studiu ales.

In cadrul acestor univeristati (aici: research universities) sunt cateva tipuri de programe de masterat:

- Masterat Academic, care ofera pregatire la un nivel avansat pentru specializarea de baza;

- Masterat in Cercetare, pregateste studentii pentru viitoarea lor activitate stiintifica;

- Masterat in Pedagogie, pregateste viitorii profesori pentru toate nivelele de studii medii.

Durata minima a programelor de masterat academic este de 12 luni (= 60 credite), in timp ce programele de masterat in cercetare, pedagogie, inginerie, matematica, stiinte naturale si agronomie dureaza 24 de luni (= 120 credite). Programele de masterat in medicina, inclusiv cea veterinara, stomatologie si farmaceutica au durata completa de 3 ani (= 180 credite).


Cerinte minime de admitere:

- Diploma de Licenta in domeniul de care tine programul de masterat ales;

- Nivel de cunoastere avansat al limbii engleze, echivalent cu min. C1;

- Sustinerea unuia dintre examenele speciale GMAT si GRE.


Costul programului:

De la 2.000 pana la 15.000 de euro per an – pentru toti studentii.


Daca studiile universitare finalizate nu sunt suficiente pentru admitere la masterat, studentii au posiblitatea sa aplice pentru un program de pregatire “Pre-master”, cu durata de unul sau doua semestre.


Programele PhD


Doctoratul in Olanda nu este un program de studiu propriu-zis, ci o lucrare stiintifica serioasa, astfel ca cei care aplica pentru acesta sunt, de cele mai multe ori, nu studenti, ci specialisti care activeaza deja in domeniu si au in spate o experienta de munca considerabila.

Scrierea si sustinerea unei teze de doctor dureaza cel putin 4 ani: in tot acest timp, candidatul desfasoara cercetari ample si isi scrie teza in colaborare si sub supravegherea atenta a coordonatorului sau stiintific.

Candidatii isi pot scrie teza de doctor fie in cadrul unui program conceput prin colaborarea mai multor universitati de cercetare (asa numitele research schools), fie in cadrul unui program PhD oferit de catre o universitate de cercetare (graduate school).

In ambele cazuri candidatii au oportunitati excelente de desfasurare a cercetarilor, programe puternic individualizate, seminare, master class-uri si diverse conferinte stiintifice.

Titlul de Doctor oferit de universitatile olandeze este foarte apreciat in lumea stiintifica, Olanda fiind bine cunoscuta in cercurile academice pentru standardele inalte pe care le-a atins in acest domeniu. Oamenii de stiinta olandezi sunt pe locul doi in lume conform numarului de publicatii stiintifice si pe locul patru – conform impactului publicatiilor stiintifice.

In Olanda activitatea stiintifica poate fi desfasurata atat in universitati, cat si in diverse companii si institutii de cercetare, insa numai universitatile au consilii imputernicite cu dreptul de a acorda gradul de Doctorat. Astfel, acest fapt determina celelalte institutii de cercetare sa colaboreze cat mai indeaproape cu universitatile.

Cele mai multe pozitii care implica lucrul asupra unei teze de doctor puteti gasi pe site-urile cu anunturi din domeniul stiintific, precum Academic Transfer, in revistele stiintifice sau pe panourile cu anunturi din institutiile de cercetare. Daca vedeti un astfel de anunt, va rugam sa contactati direct institutia care l-a plasat. In caz ca aveti deja un proiect de cercetare propriu, dar nu dispuneti de un loc unde sa-l realizati, atunci exista posibilitatea de a va propune idea unor universitati sau grupuri de cercetare care lucreaza cu aceasta tematica si care pot astfel sa va ofere finantare pentru realizarea acesteia.


Burse de studiu pentru studenti non-EU


Programul burselor "Holland Scholarship" este conceput pentru aplicantii din tarile extracomunitare (non-UE). Programul ofera asistenta financiara ne-rambursabila pentru achitarea taxelor de studiu in marime de 75-100%.

click pe imagineAplica pentru un program de studii in aceasta tara, solicita mai multe informatii sau programeaza o discutie cu un consilier educational direct la biroul EXCEL.

formular de inregistrare

 • ETS

  ETS является неправительственной корпорацией, которая разрабатывает и администрирует международные языковые экзамены TOEFL.

 • DAAD

  DAAD (Германская служба академических обменов) – самоуправляемая организация высших учебных заведений Германии.

 • Британский Совет

  Неполитическая независимая организация которая представляет Великобританию за рубежом в областях культуры, науки, образования и профессиональной подготовки.

 • American Councils

  Международная некоммерческая организация, призванная продвигать образование и научные исследования во всем мире в рамках международных программ.