Switzerland

Post-university Studies • RO
 • RU

Tinerii din toata lumea aleg Elvetia ca destinatie de studiu din mai multe motive. Desigur ca cel mai important criteriu ramane a fi excelenta in educatie si cercetare, precum si gama larga de programe de studiu oferite. La fel de important insa e si ceea ce se intampla dupa finalizarea studiilor. Multi studenti vin in Elvetia cu scopul de a deveni specialisti cautati pe piata muncii si fiecare din ei are dreptate sa gandeasca asa.
Studiile universitare in Elvetia sunt puternic focusate pe relatia dintre cunostintele teoretice si cele practice. Angajarea in campul muncii dupa absolvire este scopul major al tuturor partilor antrenate in procesul de formare a noilor specialisti, astfel ca, pe final de program, studentii ajung sa posede toate abilitatile necesare pentru a-si incepe imediat activitatea in domeniul studiat.

Rata de angajare a absolventilor universitatilor elvetiene este foarte inalta, cu mai putin de 2% a celor care nu reusesc s-o faca in urmatorii cinci ani dupa absolvire. La baza acestor rezultate se afla mai multi factori:

+ marea majoritate a tinerilor aleg programe vocationale si training, avand posibilitatea sa-si continuie ulterior studiile si sa obtina calificarea de licentiat in domeniu in care isi desfasoara deja activitatea.

+ Elvetia are 3 tipuri de universitati: echivalente, dar diferite totodata. In timp ce universitatile traditionale (University, 12 la numar) se concentreaza pe cercetare, universitatile de stiinte aplicative (University of Applied Sciences, 1 privata si alte 7 publice) si universitatile pedagogice (University of Teacher Education, 20 la numar) se focuseaza pe aplicarea in practica a cunostintelor acumulate.+ admiterea in universitatile elvetiene este foarte selectiva.

+ predarea un universitatile elvetiene este practic-orientata. Multe din programele de studiu oferite includ stagiere si cursuri practice optionale sau obligatorii.

+ 75% din studenti isi iau un job pe parcursul anilor de studii. Multe programe academice, mai ales in universitatile de stiinte aplicative si cele pedagogice, sunt oferite part-time pentru a acomoda pe cei care activeaza deja in domeniul studiat.

+ diplomele de studii universitare elvetiene se bucura de recunoastere pe scara larga, fiind clasate drept calificari de top la nivel global, iar studentii straini cu diploma elvetiana se bucura de aceeasi apreciere pe piata muncii ca si studentii elvetieni nativi.

+ ca centru de business european, Elvetia se poate lauda cu unele dintre cele mai luminate minti din lumea afacerilor – in special in domeniile hospitality, finance, pharmaceuticals & chemicals – ceea ce o face locatia perfecta – si prestigioasa – pentru a studia si, ulterior, activa in unul din aceste domenii. In prezent, aici isi au sediul mai bine de 11.500 de companii multinationale cu posibilitati multiple de stagiere si/sau angajare.

+ toate tipurile de universitati ofera o gama larga de programe de studiu universitare si postuniversitare, asigurandu-se totodata ca acestea sa tina pasul cu cerintele de piata si schimbarile continue din industrie.


Conditii de admitere


Elvetia nu are o procedura de admitere centralizata. Fiecare universitate e autonoma in acest sens si stabileste cerinte proprii de admitere, pe care le gasiti indicate pe site-urile institutiilor in cauza.

Cerinte de admitere generale:

+ Diploma de Licenta, intr-un domeniu relevant

+ nivel suficient de cunoastere a limbii de instruire aleasa (engleza, germana, franceza sau intaliana).

Termenele-limita de aplicare, la fel, variaza de o institutie la alta si in dependenta de programul ales. Cu cateva exceptii, majoritatea programelor de studiu sunt disponibile cu incepere din semestrul de toamna (septembrie).


Taxe de studiu si finantare


Spre deosebire de alte tari europene, taxele de studiu in Elvetia sunt aceleasi pentru toate categoriile de studenti, atat in universitatile publice, cat si in cele private. In universitatile publice taxele sunt relativ mici, institutiile beneficiind de finantare din partea statului elvetian. Majoritatea acestora percep taxe semestriale intre 500 si 2000 CHF (aprox. 440 si 1770 EUR) + careva taxe aditionale (pentru inmatriculare, examinare, sport, biblioteca sau alte facilitati si servicii).

Chiar daca taxele de studiu sunt accesibile, costurile de trai si intretinere sunt destul de inalte. O parte din universitati ofera un numar limitat de granturi si burse pentru nivel Licenta si Master, cea mai frecventa modalitate de finantare ramanand insa a fi job-urile part-time. Studentii de la PhD beneficiaza de mai multe facilitati la acest capitol.


Cazare


In Elvetia, studentii pot opta pentru cazare in resedinte studentesti sau in apartamente cu chirie. Costul cazarii, precum si numarul de locuinte disponibile, variaza de la un oras la altul. Se recomanda cautarea un loc de trai cat mai din timp posibil. Universitatile, de obicei, ofera asistenta necesara in acest sens sau puteti face o cautare independent.


PASI DE URMAT

Aplica pentru un program de studii in aceasta tara, solicita mai multe informatii sau programeaza o discutie cu un consilier educational direct la biroul EXCEL.

formular de inregistrare

 • ETS

  ETS является неправительственной корпорацией, которая разрабатывает и администрирует международные языковые экзамены TOEFL.

 • DAAD

  DAAD (Германская служба академических обменов) – самоуправляемая организация высших учебных заведений Германии.

 • Британский Совет

  Неполитическая независимая организация которая представляет Великобританию за рубежом в областях культуры, науки, образования и профессиональной подготовки.

 • American Councils

  Международная некоммерческая организация, призванная продвигать образование и научные исследования во всем мире в рамках международных программ.