USA

Post-university Studies • RO
 • RU

Studiile post-universitare sunt ceea ce se ascunde in spatele notiunii de "continuare a dezvoltarii profesionale", imediat urmatoare dupa finalizarea studiilor de licenta. Aceste programe sunt perfect potrivite pentru cei care-si doresc o calificare suplimentara sau continuarea logica a studiilor sale de licenta. Pentru aceste programe de studii (impartite in 2 categorii: Masterat si Doctorat) opteaza mai ales tinerii interesati de domeniul cercetarilor stiintifice.

Cu toate ca studiile post-universitatare nu sunt obligatorii, e important de mentionat faptul ca, in prezent, pentru multi angajatori studiile superioare avansate sunt un criteriu de angajare indispensabil si chiar prioritar. In multe domenii profesionale, cum ar fi administrarea invatamantului superior, afacerile publice, serviciile sociale, medicina si jurism, studiile post-universitare sunt obligatorii. La finalizarea acestor programe de studii, absolventii vor avea cunostintele si calificarile necesare pentru avansare in domeniul profesional.


Programele de masterat


Masteratul este cel mai raspandit nivel in domeniul studiilor post-universitare. In fiecare an, aproximativ 500.000 de studenti devin absolventi ai programelor de master. Exista mai multe tipuri de master, cel mai popular fiind Masterat in Arte (Masters of Arts – MA) si Masterat Stiintific (Master of Science – MSc). De regula, durata majoritatii programelor de masterat este de doi-trei ani, dar sunt multe universitati care ofera si programe cu durata de 1 an. In dependenta de genul programului (aici: cu accent pe teorie sau pe cercetare), studentii realizeaza la final un proiect academic sau scriu o lucrare de teza la o tema din domeniul de cercercetare ales. Unele programe de masterat ofera studentilor posibilitatea de stagiere in domeniul studiat pentru a acumula experienta si cunostinte practice. Doar 3% din populatia SUA obtine diplome de master, asa ca, daca intentionati sa activati in domeniul profesional anume in Statele Unite, sa stiti ca studiile de master va vor oferi avantaje substantiale.
Programul MBA


Programul de Master in Business si Administrare (Master of Business Administration sau MBA) a fost conceput in Statele Unite si a devenit, intre timp, unul dintre cele mai raspandite programe profesionale din lume. Astazi exista mai mult de 2.500 de programe de MBA oferite in intreaga lume.

Programele MBA presupune cursuri de baza in business, contabilitate si operatiuni financiare, marketing si management. De obicei, pentru MBA opteaza profesionistii care au nevoie de studii suplimentare pentru ceea ce se numeste continuing professional development (CPD). La finalul programului MBA, absolventii au cunostinte teoretice si practice suficiente ca sa ocupe pozitii de middle sau chiar senior management.

E important de mentionat ca, de obicei, candidatii pentru MBA au nevoie de cativa ani de experienta profesionala. Programul de Executive MBA, care are ca scop recalificarea si dezvoltarea managerilor de top, de obicei, necesita un minim de 5 ani de experienta la nivel de middle management. Totodata, candidatii sunt obligati sa sustina examenele de admitere Graduate Management Admission Test (GMAT) sau Graduate Record Examination (GRE), si sa prezinte notele si rezultatele studiilor de lincenta, scrisori de recomandare si un eseu motivational.


Programele de doctorat


Doctoratul este cel mai inalt nivel de educatie la care studentul poate ajunge in Statele Unite si, totodata, cel mai prestigios grad academic pe care acesta il poate obtine. Scopul studiilor de doctorat consta in pregatirea cadrelor didactice universitare, precum si a persoanelor al caror domeniu profesional necesita cunostinte si abilitati avansate in domeniul cercetarii.

Exista diferite tipuri de doctorat. Doctoranzilor in programe cu accent pe teorie academica li se acorda gradul de Doctor de Filozofie (Doctor of Philosophy sau PhD). Candidatii din domeniile profesionale, de obicei, primesc titlurile de Doctor in Educatie (Doctor of Education sau EDD) sau Doctor in Busines Administrare (Doctor of Business Administration sau DBA). Candidatii la gradul de doctorat sunt obligati sa sustina examene specializate, sa realizeze cercetari serioase la o tema din domeniul selectat, si sa scrie o lucrare de disertatie.

Spre deosebire de alte nivele de invatamant universitar, doctoratul nu necesita sa fie finalizat intr-o perioada de timp pre-stabilita. De obicei, programul de doctorat are o durata de la cinci la opt ani (in unele cazuri chiar si zece ani), timp in care candidatii desfasoara activitati de cercetare in colaborare cu conducatorii lor de program si-si scriu lucrarile de disertatie pe baza rezultatelor cercetarilor realizate.

De regula, programele de doctorat contin trei sau patru semestre de cursuri realizate in format de seminar. La finalizarea cursurilor necesare, candidatii sustin examene de admitere pentru etapa de cercetare, dupa care vor putea incepe realizarea lucrarii sale de disertatie. Spre final aceastea va fi sustinuta in fata unei comisii academice formate din trei sau cinci profesori care au supravegheat procesul de cercetare al candidatilor.


Conditii de admitere


+ Examen de limba engleza TOEFL (B2+)

+ Examen de admitere GMAT (program MBA)

+ Diploma de Licenta, intr-un domeniu relevant


Perioada de aplicare:

Dosarele de admitere urmeaza a fi depuse in perioada septembrie-decembrie a anului care precede anul admiterii la facultate. Desi dosarele se pot accepta si dupa acest termen (pana la inceputul lunii iunie), sansele pentru a obtine o bursa de studiu in acest caz sunt minime.


Finantare


Merita de mentionat faptul ca in SUA ca oportunitatile de finantare a studiilor post-universitare sunt hotarat mai multe decat pentru studiile de licenta. Acestea includ diverse granturi, burse si posibilitati de a lucra ca asistent la facultatea programului selectat. Acestea ofera studentilor nu numai o reducere semnificativa a taxei de studiu, dar si o experienta profesionala substantiala, obtinuta prin colaborare cu profesori si cercetatori de vaza in domeniul de studiu selectat.

Cu exceptia unor programe (cum este Executive MBA ) unde studentii necesita sa-si achite independent taxa de studii, majoritatea programelor de master si doctorat sunt finantate de catre institutiile de invatamant. Detalii suplimentare la acest subiect puteti gasi pe site-urile individuale ale universitatilor, in sectiunile Financial Aid si Graduate Assistantships.


Aplica pentru un program de studii in aceasta tara, solicita mai multe informatii sau programeaza o discutie cu un consilier educational direct la biroul EXCEL.

formular de inregistrare

 • ETS

  ETS является неправительственной корпорацией, которая разрабатывает и администрирует международные языковые экзамены TOEFL.

 • DAAD

  DAAD (Германская служба академических обменов) – самоуправляемая организация высших учебных заведений Германии.

 • Британский Совет

  Неполитическая независимая организация которая представляет Великобританию за рубежом в областях культуры, науки, образования и профессиональной подготовки.

 • American Councils

  Международная некоммерческая организация, призванная продвигать образование и научные исследования во всем мире в рамках международных программ.