USA

University Studies • RO
 • RU

Marea dilema "sa merg la universitate in SUA sau in Europa?" se poate rezolva intr-un fel sau altul, dar, indiferent de rezultat, in nici unul din cazuri nu veti da gres. Ambele sisteme educationale pun in joc tot ce au mai bun pentru a pregati profesionisti de mana intai. Atata doar ca universitatile americane au adoptat de ceva timp conceptul de "liberal arts", studiate in primii 2 ani din cei 4, oferind astfel un ragaz pentru a lua o decizie definitiva in ceea ce priveste viitoarea specializare. Pentru studentii internationali, acesti doi ani sunt intervalul de timp necesar pentru adaptare la noul sistem de invatamant si integrare in noul mediu de trai.
Community Colleges


In primii doi ani de studii universitare, studentii au la dispozitie o varietate imensa de cursuri de cultura generala sau asa numitele liberal arts, care includ stiintele sociale, umane si naturale, precum si limba si literatura engleza, istoria si matematica. Multi dintre studenti, mai ales cei internationali, prefera sa faca acesti primii doi ani de licenta in colegii comunitare sau junior colleges, dupa care, sa se transfere la o universitate de patru ani ca sa-si finalizeze studiile. Si iata care sunt avantajele acestei alegeri:

- cerintele de admitere sunt mai simple decat la institutiile de patru ani (admiterea se face in baza scorurilor TOEFL mai mici);

- disponibilitea cursurilor speciale de limba engleza (English as a Second Language) pentru studentii cu scor insuficient la testul TOEFL;

- taxe de studii mai mici decat la universitatile de patru ani;

- posibilitatea de adaptare la sistemul de invatamant american intr-o comunitate academica mai mica, un fel de pregatire pentru experienta universitara la institutii de patru ani;

- grupe academice mai mici, fapt ce permite profesorilor sa acorde fiecarui student mai mult timp si atentie individualizata.

Dupa finalizarea programului de studii la colegiile comunitare, studentii pot obtine diplome AA (Associates of Arts degree) sau A.S. (Associates of Science degree). Aceste diplome permit studentilor sa se inmatriculeze direct in anul trei la o universitate de patru ani, pentru a-si finaliza programul de licenta.


Universities


Necatand la avantajele de a studia la un colegiu comunitar, multi studenti aplica din start la universitatile de patru ani. De regula, programele de licenta dureaza patru ani: 1-ul an – freshman year, al 2-lea an – sophomore year, al 3-lea an – junior year si al 4-lea an – senior year.

Dupa finalizarea anului doi si a cursurilor din domeniul general, studentii isi aleg specialitatea sau major pe care o vor studia in urmatorii doi ani. In unele cazuri, studentii opteaza si pentru un domeniu de studii suplimentar sau minor.

Exista 2 mari categorii in care sunt repartizate programele de licenta: Bachelors of Science – studii cu accent pe stiinte (matematica, fizica, biologie, chimie, IT etc.) si Bachelors of Arts – centrat pe stiintele sociale si umanistice. In afara acestor doua, exista si cateva categorii mai mici:

Bachelors of Fine Arts

Bachelors of Social Work

Bachelors of Engineering

Bachelors of Public Affairs

Bachelors of Science in Nursing

Bachelors of Philosophy

Bachelors of Design


Facultatile de medicina si drept


Spre deosebire de universitatile europene, in SUA nu exista facultati de medicina sau drept la nivel de licenta. De obicei, studentii aplica la aceste facultati dupa finalizarea studiilor de licenta. O conditie importanta de admitere aici este sustinerea examenelor LSAT – pentru faculatile de drept si MCAT – pentru faculatile de medicina. Asa s-a intamplat ca majoritatea solicitantior facultatii de drept sunt absolventii programelor de licenta in domeniile stiintelor politice, economie, business si administrare, istorie si limba engleza. Candidatii la facultatile de medicina sunt, in majoritatea cazurilor, licentiati in domeniul biologiei, chimiei, fizicii si chiar a stiintelor sociale. Indiferent de domeniul studiat anterior, studentii care intentioneaza sa aplice pentru medicina vor fi nevoiti sa urmeze, inainte de admitere, niste cursuri suplimentare speciale.


Finantare


Putem spune cu certitudine ca studiile in SUA sunt o experienta de neuitat. Multimea de activitati academice si extracurriculare fac viata studenteasca mai dinamica si plina de tot felul de evenimente. Acest fapt este insa una dintre cauzele pentru care taxele de studii in SUA sunt atat de inalte, studentii fiind responsabili pentru finantarea unei parti considerabile a acestor activitati. Taxele de studii, de regula, includ si cheltuielile pentru cazare, mancare, materiale didactice, transport, asigurare medicala si altele. Totusi, nu toti studentii ajung sa-si achite integral taxa de scolarizare, deoarece universitatile americane ofera diverse surse de finantare atat studentilor americani, cat si celor internationali. De obicei, cele mai multe oportunitati de finantare sunt oferite de catre cele mai scumpe si mai prestigioase universitati din SUA. Se da o lupta adevarata pentru obtinerea acestor burse, castigand de fiecare data doar cei mai buni dintre cei mai buni. De asemenea, studentilor li se ofera posibilitatea de a munci in cadrul universitatii, acest venit putand usor sa acopere cheltuielile pentru manuale si alte materiale didactice. Potrivit USCIS, pe parcursul anului academic studentii internationali au dreptul sa lucreze doar part-time (20 de ore per saptamana) si doar in decursul vacantelor – full-time (40 de ore per saptamana). Imediat dupa absolvire, studentii internationali au posibilitatea de a aplica pentru un stagiu de practica in afara universitatii in domeniul sau de studii si sa ramana astfel in SUA in decurs de un an.

Detalii suplimentare la acest subiect puteti gasi pe site-urile individuale ale universitatilor sau pe cele de mai jos:

The College Board On-line

Edu Pass: The Financial Aid Information Page

Peterson´s Education Center

International Education Financial Aid

International Student.com

Study USA

NAFSA: Association for International Educators

Mach25 Scholarship Search

Fast Web Scholarship Search

Rotary International

Yahoo Directory

U.S. Journal

The Foundation Center

Global Grants


Aplica pentru un program de studii in aceasta tara, solicita mai multe informatii sau programeaza o discutie cu un consilier educational direct la biroul EXCEL.

formular de inregistrare

 • ETS

  ETS является неправительственной корпорацией, которая разрабатывает и администрирует международные языковые экзамены TOEFL.

 • DAAD

  DAAD (Германская служба академических обменов) – самоуправляемая организация высших учебных заведений Германии.

 • Британский Совет

  Неполитическая независимая организация которая представляет Великобританию за рубежом в областях культуры, науки, образования и профессиональной подготовки.

 • American Councils

  Международная некоммерческая организация, призванная продвигать образование и научные исследования во всем мире в рамках международных программ.