USA

University Studies • RO
 • RU

Cu peste 5.000 de colegii si universitati, SUA are cea mai variata oferta de studii superioare care domina detasat in toate clasamentele internationale.

Colegiile comunitare (Community College) – care pot fi acesate cu 10 clase de liceu, ofera cea mai scurta si accesibila cale spre facultate. Dupa 2 ani de studiu in aceste colegii, studentii se pot transfera direct in anul 3 de facultate, astfel elevii cu 10 clase pot obtine o diploma universitara in doar 4 ani de studiu.

Colegiile universitare, cu durata de studiu de 4 ani, pot fi accesate dupa finalizarea studiilor liceale. Desi sunt considerate institutii superioare de invatamant in SUA, colegiile de 4 ani ofera preponderent programe de licenta (Bachelors).

Spre deosebire de colegii, care sunt, in general, axate pe studii aplicative (practic-orientat), universitatile ofera programe de studiu si cercetare (research) pe toate treptele de studii superioare Bachelors, Master and PhD.

Conceptul de Liberal Arts este specific colegiilor de 4 ani si universitatilor, care incurajeaza studentii sa exploreze, la libera alegere, cursuri dintr-o gama foarte variata de domenii, iar ulterior, incepand cu anul 3 de facultate, sa-si aleaga un domeniu principal de specializare (Major) si cateva suplimentare, optional (Minor). Avantajul modelului de educatie Liberal Arts consta intr-o pregatire academica solida, fara obligatia unei specializari timpurii si crearea de aptitudini transferabile (in special in domenii interdisciplinare), care sa le permita absolventilor sa exceleze in orice mediu profesional sau academic (inclusiv de cercetare).


Taxe de studiu


Notiunea de "studii gratuite" sau "la buget", cu care sunt deprinsi europenii, nu se poate aplica si colegiilor/universitatilor americane.

Atat institutiile publice, cat si cele private de invatamant superior din SUA percep taxe de studiu care pot varia intre 15.000 si 80.000 USD anual.


Asistenta financiara


Pe cat de costisitoare, colegiile si universitatile americane pot fi tot atat si de generoase, oferind asistenta financiara in forma de burse si granturi de pana la 100% din taxele de studiu.

Fara exceptie, bursele sunt competitive (adica prin concurs) si se vor aloca pe baza unui sau mai multe criterii de selectie precum performanta academica (in special examene SAT sau AP) / sport sau arte, situatia financiara a familiei, motivatie, voluntariat s.a.

Aplicatiile pentru asistenta financiara se vor depune, de regula, simultan cu aplicatia de admitere la facultate.

Candidatii care vor beneficia de burse partiale, pot, de asemenea, considera si alte surse de finantare, precum stagii platite (max. 20 de ore/saptamanal in perioada anului universitar si 40 ore in vacante).

Detalii suplimentare la acest subiect puteti gasi pe site-urile individuale ale universitatilor sau pe cele de mai jos:

The College Board On-line

Edu Pass: The Financial Aid Information Page

Peterson´s Education Center

International Education Financial Aid

International Student.com

Study USA

NAFSA: Association for International Educators

Mach25 Scholarship Search

Fast Web Scholarship Search

Rotary International

Yahoo Directory

U.S. Journal

The Foundation Center

Global Grants


Aplica pentru un program de studii in aceasta tara, solicita mai multe informatii sau programeaza o discutie cu un consilier educational direct la biroul EXCEL.

formular de inregistrare

 • ETS

  ETS является неправительственной корпорацией, которая разрабатывает и администрирует международные языковые экзамены TOEFL.

 • DAAD

  DAAD (Германская служба академических обменов) – самоуправляемая организация высших учебных заведений Германии.

 • Британский Совет

  Неполитическая независимая организация которая представляет Великобританию за рубежом в областях культуры, науки, образования и профессиональной подготовки.

 • American Councils

  Международная некоммерческая организация, призванная продвигать образование и научные исследования во всем мире в рамках международных программ.