Germany

Post-university Studies

 • RO
 • RU

Localizata unde estul-intalneste-vestul in Europa, Germania este o tara care are cu siguranta foarte multe de oferit. Cu orase moderne, castele si peisaje rurale intantatoare, Germania are cate ceva pe placul fiecarui student international. Ea este de asemenea centrul lucrarilor financiare al Uniunii Europene, are institutii educationale excelente, arta, cultura si profesionisti de mana intai.

Germania ofera o varietate larga de oportunitati educationale pentru a obtine o diploma de Master. Cele mai populare domenii de studii la acest nivel academic sunt Comunicatii, Logistica, Drept, Afaceri, Informatica, Afaceri Internationale si Arhitectura. Durata programelor de Masterat in Germania depinde, de regula, de domeniul de studii si de tipul programului (full-time, part-time sau online).
Sistemul de notare german este diferit de cel de romanesc. Cu toate acestea, Germania a adoptat si sistemul de notare european, bazat pe numarul de credite (ECTS) pentru a facilita echivalarea notelor cu cele ale altor tari europene. Astfel la universitatile din Germania, se intalnesc doua tipuri de sistem de notare (de altfel ca si la universitatile din Romania): cel german si cel european.

Pentru cei care-si urmeaza studiile de masterat in Germania, media de absolvire va reprezenta media aritmetica a notelor obtinute la examene si a notei obtinute pentru lucrarea de disertatie. In functie de aceasta medie (Gesamtnote), absolventilor li se vor acorda urmatoarele titluri:

Summa cum laudae = Excellent (ausgezeichnet) pentru un punctaj intre 13,0-18,0

Magna cum laudae = Foarte bine (sehr gut) pentru un punctaj intre 9,0-12,99

Cum laudae = Bine (gut) pentru un punctaj intre 6,5-8,99

Rite = suficient (genügend) pentru un punctaj intre 4,0-6,59


Conditii de admitere

Pentru a urma un program de masterat in cadrul unei universitati, studentul trebuie sa finalizeze mai intai un program de licenta (Bachelor) in acelasi domeniu sau intr-un domeniu similar celui ales la nivel de master, deoarece o reorientare profesionala radicala nu este posibila decat in conditiile prezentarii unor dovezi solide privind experienta practica in domeniul cu pricina.

Absolventul unui program de licenta din Republica Moldova se califica automat in anul 1 in cadrul unui program de masterat. Echivalarea rezultatelor academice se face in sistemul de credite ECTS*, absolventul avand nevoie de 180 de credite pentru a fi admis la nivelul de master.

*ECTS (The European Credit Transfer System) – Sistemul European de Transfer al Creditelor a fost introdus de Comisia Europeana in scopul de a facilita accesul studentilor straini la piata universitara europeana, pentru a asigura trasparenta si mobilitatea acestora in Europa.


Conditii minime de admitere:

1. Calificarea academica – Diploma de Licenta (=180 ECTS);

2. Certificat de competenta lingvistica (TOEFL, IELTS sau Cambridge Exams pentru programele cu predare in engleza; TestDAF, DSH, sau DSD pentru programele cu predare in germana) – min. nivelul C1;

3. Recomandabil sau obligatoriu pentru unele universitati sunt testele standardizate necesare pentru admiterea la programe MBA – GMAT, GRE sau TestAS;

4. Recomandabil sau obligatoriu pentru unele universitati este un stagiu practic de min. 12 saptamani;

5. Scrisoare de motivatie.


Durata unui program de masterat este de la 1 pana la 2 ani.


Taxe de studiu si burse

De la 250 pana la 1500 € per an – in functie de Land si de universitate, existand taxe de scolarizare sau doar taxe administrative. Taxele pentru programele de studii in universitatile private sunt mai mari.


Posibilitati de finantare:

Serviciul de Schimb Academic German (DAAD) ofera burse de studiu pentru cei mai buni absolventi din toate domeniile de studiu in valoare de 750 EUR per luna, initial pentru o perioada de un an, existand insa posibilitatea de prelungire in functie de rezultatele academic la finalul acestuia. Deadline pentru aplicare la aceasta bursa este 31 octombrie al fiecarui an la Ambasada Germaniei din Chisinau.

Deutschlandstipendium – depui un dosar de aplicare pentru bursa la universitatea la care studiezi;

➜ Alte burse: funding-guide.de sau stipendienlotse.de.

Job part-time (~400 €/luna) – studentii EU au dreptul legal sa lucreze 90 zile (8 ore pe zi) sau 180 de zile (4 ore pe zi) pe an, fara a avea nevoie de permis de munca. Studentii non-EU au dreptul legal sa lucreze 45 zile (4 ore pe zi) sau 90 de zile (2 ore pe zi) pe an, fara a avea nevoie de permis de munca. Exceptie fac doar activitatile studentesti extracurriculare, precum lucrul in cadrul unei institutii de invatamant superior. In acest caz munca este permisa pe intreg parcursul anului, insa nu mai mult de 15 ore pe saptamana in semestru.


Aplica pentru un program de studii in aceasta tara, solicita mai multe informatii sau programeaza o discutie cu un consilier educational direct la biroul EXCEL.

formular de inregistrare

 • ETS

  ETS является неправительственной корпорацией, которая разрабатывает и администрирует международные языковые экзамены TOEFL.

 • DAAD

  DAAD (Германская служба академических обменов) – самоуправляемая организация высших учебных заведений Германии.

 • Британский Совет

  Неполитическая независимая организация которая представляет Великобританию за рубежом в областях культуры, науки, образования и профессиональной подготовки.

 • American Councils

  Международная некоммерческая организация, призванная продвигать образование и научные исследования во всем мире в рамках международных программ.