Germany

University Studies


  • RO
  • RU

Stiati ca acum 100 de ani, jumatate din numarul tuturor studentilor din strainatate erau inscrisi la o institute de invatamant superior din Germania? Inca de pe atunci, Germania este un punct de atractie pentru toti cei care sunt in cautarea unei instruiri de prim rang.

Germania se poate lauda pe drept cuvant cu o infrastructura de invidiat, rezultata din secole de munca asidua a sistematicului popor german. Fiind o putere economica si geopolitica incontestabila, Germania isi asigura cetatenii cu un nivel inalt de trai, devenind astfel o destinatie ravnita pentru multi dintre emigrant si, desigur, pentru studenti.

Sistemul de invatamant universitar german, cu traditii de secole (incepand inca din sec. XIV, cand a fost fondata cea mai veche universitate germana), este si el – pe langa calitatea vietii – unul din argumentele forte pentru a aplica la studii in aceasta tara. In acelasi timp, cultura exceptionala a Germaniei, care este patria marilor Bach, Beethoven, Goethe, Schiller, Brecht si Einstein, isi spune cuvantul.





Cei care vor sa studieze in Germania, urmeaza sa aleaga intre cateva forme de invatamant universitar, luand in consideratie faptul ca institutiile sunt divizate in cateva categorii:

Universitäten (universitati) si institutiile echivalente de invatamant superior ca Technische Universitäten (universitati tehnice), Gesamthochschulen (universitati comprehensive) si Pädagogische Hochschulen (colegii pedagogice).

Kunsthochschulen and Musikhochschulen (colegii de arta si muzica).

Hochschule and Fachhochschulen (universitati de stiinte aplicate).


Calificarile pe care le obtin studentii la finele programului lor de studii variaza si ele in conformitate cu tipul universitatii/facultatii alese initial. Astfel, studiile urmate la o universitate sau institutie echivalenta se incheie cu un examen academic:

– Examen de Diplom (diploma)

– Examen de Magister (master)

– Examen de stat (pentru profesori, avocati si medici)

– Examen ecleziast (in teologie)

– Examen artistic

La finalizarea programului de studii din cadrul unei Fachhochschulen sau Hochschule (universitati de stiinte aplicate) studentii obtin:

Diplom (FH) – diploma de specializare

– Diploma de licenta

– Diploma de master

Doar Universitäten (universitatile) si institutiile echivalente de invatamant superior au dreptul sa organizeze doctorat. Absolventii universitatilor de stiinte aplicate – posesori ai diplomei de master sau ai diplomei de calificare Diplom (FH) – pot fi admisi la acest nivel dupa ce vor indeplini anumite cerinte suplimentare. Celelate tipuri de universitati ofera doar programe de licenta si masterat.

Astfel, studentii care decid sa-si faca studiile la una din universitatile germane vor putea beneficia din plin de:


Accesibilitate


Universitatile de stat germane NU percep taxe de scolarizare de la studentii internationali, acestea din urma achitand doar costurile de intretinere lunare care variaza intre 350 si 500 EUR. In schimb, studentii vor achita o taxa semestriala de pana la 300 EUR. Pentru studentii cu o performanta academica buna (demonstrata pe parcursul a cel putin unui semestru de studii in Germania), universitatile ofera burse de merit si alte forme de compensare care pot atinge suma de 300 EUR lunar.


Incepand cu toamna 2017, Germania reintroduce taxele de studiu in universitatile publice. Prevederea vizeaza doar studentii non-EU (din afara Uniunii Europene) si va fi aplicata deocamdata doar in universitatile publice din landul federal Baden-Württemberg. Studentii non-UE, care si-au inceput studiul de licenta in anii precedenti (pana in toamna 2017), nu vor fi afectati de schimbare. Detalii suplimentare gasiti aici.


Varietate


Germania ocupa unul din locurile de frunte in topul preferintelor studentilor straini. Acestia opteaza pentru studii in aceasta tara la fel si datorita gamei largi de programe de studii si a calitatii acestora. Cele aproximativ 370 de institutii de invatamant superior ofera mai bine de 12.000 de programe. Acestea cuprind o arie extrem de larga de domenii, astfel ca fiecare este liber sa studieze ce-si doreste, fie ca este vorba de programe standard, cum ar fi medicina, economia si altele de genul lor, fie ca este vorba de discipline "exotice" precum papirologia.


Recunoastere si Calitate


Universitatile de stat germane se bucura de recunoastere internationala, diplomele de studii fiind inalt apreciate de orice angajator din lume, fapt ce ofera un avantaj competitiv fata de alti candidati. Avand in prezent cea mai puternica economie a Europei, guvernul german aloca fonduri impresionante asigurand astfel toate universitatile publice cu tehnica ultra-moderna si conditii excelente de studii si cercetari pentru studentii internationali.


Flexibiltate


Conditiile de admitere la studii sunt foarte flexibile, aceasta insemnand ca universitatile germane vor considera dosare de admitere cu o nota minima la examenele de Bacalaureat de 7,5, care vor putea fi depuse pana la data de 15 iulie a anului de admitere – (!) apropo, universitatile de stat germane au 2 sesiuni de admitere: Septembrie si Februarie.

Un alt avantaj semnificativ il reprezinta faptul ca acum studentii pot studia si in limba Engleza (100%), universitatile adaugand anual zeci de programe noi in cele mai diverse domenii – vezi lista completa si actualizata a acestora.


Un viitor sigur!


Urmand o scadere a ratei natalitatii la nivel european si migratia sporita a specialistilor calificati, Germania ofera in prezent un numar impresionant de locuri de munca absolventilor universitatilor germane. Astfel, studentii straini ce si-au finisat studiile in aceasta tara vor beneficia de oferte de munca atractive si posibilitatea de a se stabili cu traiul in Germania sau alte state membre UE.


Admitere: termeni si conditii

Metodele de admitere la institutiile de invatamant superior germane sunt 2 la numar:

Limitata (NC) – cand universitatea dispune de un numar exact de locuri, respectiv, aplicarea la aceste facultati se face pe baza de concurs, luandu-se in consideratie, in primul rand, rezultatele examenelor de bacalaureat, stagiul de practica si cunostintele lingivistice (metoda de admitere cel mai des intalnita la facultatile de medicina, stomatologie, medicina veterinara, drept, psihologie, relatii politice).

Nelimitata – cand universitatea dispune de un numar mare de locuri, astfel ca toti cei care depun un dosar de admitere si corespund cerintelor minime ale universitatii, sunt admisi cu siguranta la facultatea aleasa.


Conditiile generale de admitere la universitatile germane sunt:

+ Diploma de Bacalaureat (pentru programele de licenta) sau Diploma de Licenta (pentru programele de masterat)

+ Certificat TOEFL (pentru programele cu predare in engleza) sau TestDAF (pentru programele in germana)

+ Scrisoare de motivatie si CV

+ Scrisori de recomandare.


⚠ Perioada de depunere a dosarelor de admitere la universitatile germane este intre luna Septembrie (cand incepeti clasa a XII-a) si luna Iunie (cand finalizati studiile).


Aplici pentru Medicina sau Stomatologie?

Tinand cont de cerintele de admitere speciale, cei care intentioneaza sa studieze medicina urmeaza sa-si inceapa pregatirea cu cel putin 2 ani inainte de depunerea dosarului de aplicare. Pentru a fi admisi la ceste facultati, candidatii trebuie sa aiba in momentul aplicarii dovada sustinerii unuia dintre examenele speciale: TMS (pentru cetatenii EU) sau TestAS (pentru cetatenii non-EU).

Mai mult decat atat, pe langa examenele speciale si conditiile generale de amitere, candidatilor li se recomanda sa aiba la activ 100 de ore de practica in domeniul medical, care pot fi si munca de voluntar in spitale, aziluri sau cabinete stomatologice. Prezenta unei astfel de experiente va reprezenta nu doar un plus considerabil in favoarea studentului la admitere, ci si o dovada a faptului ca acesta este absolut constient de ceea ce reprezinta domeniul de studiu ales si permite astfel universitatii sa-si creeze o idee generala despre caracterul viitorului student.


Aplica pentru un program de studii in aceasta tara, solicita mai multe informatii sau programeaza o discutie cu un consilier educational direct la biroul EXCEL.

formular de inregistrare

  • ETS

    ETS является неправительственной корпорацией, которая разрабатывает и администрирует международные языковые экзамены TOEFL.

  • DAAD

    DAAD (Германская служба академических обменов) – самоуправляемая организация высших учебных заведений Германии.

  • Британский Совет

    Неполитическая независимая организация которая представляет Великобританию за рубежом в областях культуры, науки, образования и профессиональной подготовки.

  • American Councils

    Международная некоммерческая организация, призванная продвигать образование и научные исследования во всем мире в рамках международных программ.