Germany

School Education • RO
 • RU

Sistemul educational german se distinge semnificativ de sistemele de invatamant ale altor tari, datorita gradului avansat de flexibilitate. Acesta angajeaza elevii intr-o schema performanta, astfel incat, la finalizarea studiilor, acestia sa aiba nu doar un nivel academic inalt, ci si deprinderile de viata necesare economiei si societatii moderne. Cu toate acestea, exista diferente semnificative de curriculum intre land-urile germane, in dependenta de puterea de control pe care acestea o exercita asupra sectorului educational din regiune.

Tendinta de a fi mereu in pas cu progresul economic este si cauza perfectionarii continue a sistemului scolar german. Conform rezultatelor unei cercetari efectuate de catre Pisa in anul 2000, in sectorul educational german au fost implimentate numeroase reforme noi, dezvoltand astfel unul dintre cele mai eficiente sisteme de invatamant scolar din Europa.


Public sau privat?

Scolile germane sunt de doua tipuri: private si de stat sau publice.

Scolile private ofera programe de studiu pentru elevi cu varstele cuprinse intre 6 si 19 ani. Aceaste scoli prestigioase, cu traditii si valori cultivate si pastrate in decursul a decenii si chiar secole, acorda o atentie speciala dezvoltarii individuale a fiecarui elev. Studiul in aceste institutii poate fi urmat atat in germana, cat si in engleza.

Spre deosebire de scolile publice, care ofera, in general, un program scolar national, cele private, in cele mai multe cazuri, ofera alternativa alegerii unui program scolar international cu predare in limba engleza: dupa model britanic (A-Levels), american (SAT sau AP) sau cel al Bacalaureatului International (IB).

Avantajele studiului in scolile private:

 • pregatire intensiva pentru admiterea la cele mai presigioase universitati din lume
 • o gama larga de activitati extracurriculare: sport, muzica, arte si alte activitati de divertisment
 • plan de studii individualizat: diferite niveluri pentru fiecare subiect cu tutori si asistenti personali
 • disciplina, securitate si accent pe dezvoltarea personala multilaterala
 • cazare in campusuri cu o infrastructura excelenta
 • monitorizarea permanenta a performantelor academice obtinute si lectii suplimentare care sa asigure succesul academic al fiecarui elev.

Scolile publice, de tip internat (cu pensiune) sau de zi (cazare in familie) ofera educatie gratuita tuturor elevilor: fie germani, fie internationali. Comparativ cu alte tari, in Germania exista un numar considerabil mai mare de scoli publice cu internat, multe dintre care ofera conditii de studiu si cazare similare cu cele in scolile private, insa la un pret semnificativ mai mic.

In majoritatea scolilor din Germania lectiile au loc in prima parte a zilei. Acestea incep la ora 7:30 sau 8:00 si se incheie pe la orele 14:00-14:30. Dupa lectii elevii au liber, insa la fel ca si in Rep. Moldova au de indeplinit teme pentru acasa. Elevii au posibilitatea de a opta pentru a ramane la scoala si in cea de-a doua parte a zilei, pentru a-si face temele impreuna cu profesorii sau elevii mai mari.

Durata unei lectii este de 45 de minute, acestea fiind unite, de regula, in blocuri a cate doua, fara pauza intre ele. Respectiv, fiecare bloc de lectii are o durata de 90 de minute, dupa care urmeaza o pauza de recreere.


Niveluri de studiu

Avand unul dintre cele mai complicate sisteme scolare, Germania ofera o varietate de programe de studii pre-universitare, potrivit celor mai diverse abilitati academice si aspiratii profesionale.

Grundschule. In Germania, la fel ca si in Rep. Moldova, elevii invata 4 ani in clasele primare. Ajungand la finele acestui nivel, elevii, impreuna cu parintii, urmeaza sa ia una dintre cele mai importante decizii. Conform succeselor academice si preferintelor referitor la viitoarea profesie, elevii urmeaza sa aleaga intre Hauptschule, Realschule si Gymnasium. Dupa cativa ani de studiu, mai apare o optiune: Gesamtschule.

Hauptschule (clasele a 5a – a 9a). Avand in vedere cerintele de admitere relativ mai mici, este considerata cea mai accesibila categorie de scoli secundare, dar care se potriveste mai mult pentru cei interesati de programele de ucenicie si formare profesionala timpurie atat in domeniul industrial, cat si cel al afacerilor si serviciilor publice.

Programul include ore de matematica, calculatoare, limba germana, o limba straina si cateva discipline de specialitate la alegere. In esenta, programul ofera acelasi grad de educatie scolara generala, insa cu un aspect vocational practic mult mai pronuntat.

Realschule (clasele a 5a – a 10a). Este o scoala cu profil specializat, care combina latura academica cu cea practica, iar la sfarsitul anilor de studiu ofera un certificat care permite elevilor continuarea studiilor intr-o scoala profesionala sau transferul la Gymnasium, daca au un nivel academic suficient de inalt.

Gymnasium (clasele a 5a – a 12a). Aceste scoli ofera o instruire academica multilaterala si este cea mai recomandata optiune de studiu pentru elevii care intentioneaza sa aplice pentru studii universitare. Educatia oferita in Gymnasium este una de tip clasic. Elevii pot alege 1 din 6 directii de studiu: stiinte umaniste si sociale, matematica si stiinte, limbi straine si muzica. Fiecare liceu ofera una sau doua din aceste directii, copiii urmand deja sa aleaga minim 2 discipline din acest domeniu care vor fi studiate la nivel avansat si 7-10 discipline standard. Acest nivel de studiu poate fi incheiat dupa clasa a 10a cu un examen numit Mittlere Reife sau dupa clasa a 12a cu un examen general de bacalaureat, numit Allgemeines Abitur.

Gesamtschule (clasele a 7a – a 10a sau a 7a – a 12a). Este o forma de invatamant scolar mixt, relativ nou, care combina cateva categorii de licee (cu profil specializat, real, umanist s.a.), oferind astfel elevilor o mai mare flexibilitate si optiuni de alegere in clasele superioare. Deocamdata, aceste scoli sunt prezente intr-un numar limitat de land-uri (pamanturi federale) in Germania.
Sistem de notare

Elevii incep sa primeasca note abea dupa clasa a 2a. In cazul in care elevul primeste note nesatisfacatoare, acesta “ramane pe loc”, ceea ce inseamna ca va trebui sa repete intregul an de studii. Din aceste considerente elevii unei clase pot avea varste foarte diferite, nefiind o raritate cand un elev de 12 ani sta in aceeasi banca cu unul de 14 ani.

Elevii sunt evaluati cu note de la 1 pana la 6, unde 1 – este nota maxima si 6 – minima:

1 foarte bine, excelent

2 bine

3 performanta medie

4 cea mai mica nota de promovare

5 insuficient – nu se promoveaza in urmatorul an de studii

6 insuficient – cea mai mica nota posibila

De asemenea, se admit si semne "+" si "-", de ex: 1+, 2- etc.


Taxe de studiu

Scolile private germane percep taxe de scolarizare incepand cu un minim de 20.000 EUR per an. In scolile publice studiile sunt gratuite, elevii internationali urmand sa suporte doar cheltuielile de cazare (familie sau campus scolar) si intretinere, care se estimeaza la cca 6.000 EUR per an.


Procesul de admitere

Rolul nostru pe acest segment este sa oferim informatii, consiliere si asistenta pentru indentificarea celei mai bune optiuni, considerand varsta elevului si preferintele acestuia si cele ale parintilor lui referitor la locatia scolii, conditiile de studiu si cele de trai etc.

Desi elevii pot incepe un program scolar in Germania de la varsta de 5 ani, decizia de transfer intro scoala germana este conditionata de urmatoarele criterii importante:

 • nivelul de cunoastere al limbii germane sau engleze
 • gradul de independenta si maturitate
 • abilitati academice si motivatie
 • abilitatea de a se adapta unui nou mediu cultural si academic

Astfel, in dependenta de varsta elevului si limba vorbita, puteti considera urmatoarele optiuni de studiu:

 • Inscriere la o scoala publica sau privata in vederea finalizarii treptei de invatamant corespunzatoare (scoala primara, medie sau liceu).
 • Schimb cultural si academic (un semestru sau an de studiu). Presupune sederea temporara intro scoala germana in vederea familiarizarii cu sistemul scolar si perfectionarea limbii germane.
  Detalii despre Academic Exchange vezi aici >>>
 • Cursuri lingvistice si tabere internationale in Germania (de la 2 saptamani pana la 1 an; varsta minima 7 ani).
  Detalii despre cursuri si tabere in Germania vezi aici >>>

Aplica pentru un program de studii in aceasta tara, solicita mai multe informatii sau programeaza o discutie cu un consilier educational direct la biroul EXCEL.

formular de inregistrare

 • ETS

  ETS является неправительственной корпорацией, которая разрабатывает и администрирует международные языковые экзамены TOEFL.

 • DAAD

  DAAD (Германская служба академических обменов) – самоуправляемая организация высших учебных заведений Германии.

 • Британский Совет

  Неполитическая независимая организация которая представляет Великобританию за рубежом в областях культуры, науки, образования и профессиональной подготовки.

 • American Councils

  Международная некоммерческая организация, призванная продвигать образование и научные исследования во всем мире в рамках международных программ.