Sweden

Study in Sweden • RO
 • RU

Suedia este una dintre cele mai mari tari europene si se poate lauda cu o mare diversitate in ceea ce tine de natura si clima. Este caracterizata de lungimea remarcabila a zonei de litoral, suprafete extinse de paduri si numeroase lacuri. In termeni de suprafata, poate fi comparata cu Spania, Tailanda si statul american California. Suedia este o tara "lunga" – 1574 km de sus in jos – si poate fi divizata in 3 mari regiuni: Götaland (sud), Svealand (centru) si Norrland (nord).

Necatand la faptul ca este un stat mare ca suprafata, Suedia este considerat slab populata, cu mai putin de 3% de teritoriu acoperit de constructii si 69% de zona forestiera. Conform ultimelor estimari, populatia Suediei numara cca 10 milioane de oameni, dintre care aprox. 2 milioane sunt cu varsta sub 18 ani, iar aproape 1 milion locuiesc in Stockholm – capitala si cel mai mare oras suedez. Urmatoarele pozitii le ocupa Gothenburg (570,000 locuitori) si Malmö (340,000 locuitori), iar Uppsala si Lund sunt cunoscute pe larg drept orase universitare.

Suedia este un stat multicultural: cel putin 15% din suedezi sunt nascuti in alta tara, iar 1 din 5 copii cresc intr-o familie cu origini de alta etnie. Acest fapt se reflecta si in numarul limbilor vorbite, printre care veti gasi finlandeza, serbo-croata, araba, spaniola, germana si multe altele. Cea mai larg raspandita (dupa suedeza, limba oficiala a tarii) este, bineinteles, limba engleza, cunoscuta la nivel destul de inalt de majoritatea populatiei locale. Multe organizatii suedeze folosesc engleza ca limba corporativa, iar multe universitati ofera programe cu predare in engleza. Un strain, stabilit de curand in Suedia, se poate usor descurca doar cu limba engleza, indiferent de durata sederii. Pentru o integrare completa insa, se recomanda invatarea limbii suedeze.

Suedezii invata si muncesc intensiv, considerand insa la fel de serios odihna si relaxarea. Le place nespus de mult sa discute despre clima suedeza, au o relatie aparte cu natura si nu pierd nici o ocazie sa petreaca timp in aer liber. Toate cele 4 anotimpuri isi au specificul lor si difera enorm in fiecare regiune a tarii. Suedia se poate lauda cu flora si fauna deosebit de bogata si a fost prima (in 1910) tara din Europa, care a inaugurat parcuri si rezervatii naturale, fapt care a permis pastrarea intacta a catorva din ultimele regiuni cu adevarat salbatice de pe continent.

Chiar si asa, Suedia nu bate pasul pe loc, fiind considerata, dupa orice criterii, una din cele mai inovative natiuni din lume si statul cu cea mai digital conectata economie. Suedezii au fost printre primii care sa adopte si sa dezvolte noile tehnologii, iar societatea non-ierarhica a tarii creeaza un mediu fertil pentru inovatii. Guvernul Suedez investeste in cercetari si dezvoltare hotarat mai mult decat oricare alte natiuni, iar eforturile a generatii intregi de cercetatori s-au soldat cu o lista intreaga de inovatii care au schimbat (si continua s-o faca!) lumea, printre care se numara sistemele automate de identificare (AIS), centura de siguranta, stimulatorul cardiac, HIV tracker-ul, cheia reglabila, ambalajele tetrapak, fermoarul asa cum il stim noi si, nu in ultimul rand, Skype-ul si platforma Spotify.
Schimbarile nu au ocolit nici sistemul suedez de invatamant, pe parcursul ultimilor ani implementandu-se un sir de reforme cu efect de lunga durata, in scopul imbunatatirii rezultatelor studentilor, precum si cresterea prestigiului statutului de profesor.

Conform Legii Invatamantului (Swedish Education Act), fiecare copil din Suedia are acces egal la 10 ani de educatie gratuita, incepand cu varsta de 6 ani. Sistemul de notare de la A la F (implementat in 2011, similar cu cel European Credit Transfer and Accumulation System, ECTS) se aplica incepand cu clasa a 6a.

In scoli se promoveaza pe scara larga libertatea de alegere si securitatea elevilor, o atentie deosebita acordandu-se si tehnologiilor moderne. Scolile trebuie sa se asigure ca fiecare elev este capabil sa foloseasca aceste resurse ca instrument de invatare, cercetare, comunicare si creativitate.

Astfel, cu accent pronuntat pe studiul independent inca din primii ani de scoala, Suedia a ajuns sa se claseze printre liderii mondiali la capitolul invatamant superior. Modelul didactic aplicat la universitatile si colegiile universitare suedeze se bazeaza pe motto-ul "libertate cu responsabilitate", studentii fiind cumva mai putin dirijati de profesori si mai mult pe cont propriu in procesul de studiu, ceea ce nu-i impiedica deloc sa obtina rezultate remarcabile in ceea ce fac.

Progresul il putem vedea si in cifre, tot mai multi suedezi optand pentru studii universitare, cu un record de 126.000 de aplicanti in toamna 2012 si cel putin 250.000 de absolventi in ultimii ani. Aceeasi tendinta de crestere o putem urmari si in randul studentilor internationali care opteaza pentru studii universitare in Suedia, mai ales pentru programele cu predare in engleza.


PASI DE URMAT

Aplica pentru un program de studii in aceasta tara, solicita mai multe informatii sau programeaza o discutie cu un consilier educational direct la biroul EXCEL.

formular de inregistrare

 • ETS

  ETS является неправительственной корпорацией, которая разрабатывает и администрирует международные языковые экзамены TOEFL.

 • DAAD

  DAAD (Германская служба академических обменов) – самоуправляемая организация высших учебных заведений Германии.

 • Британский Совет

  Неполитическая независимая организация которая представляет Великобританию за рубежом в областях культуры, науки, образования и профессиональной подготовки.

 • American Councils

  Международная некоммерческая организация, призванная продвигать образование и научные исследования во всем мире в рамках международных программ.