Sweden

University Studies


 • RO
 • RU

Odata ajuns la studii in Suedia, vei fi incurajat sa gandesti independent, critic si creativ. Vei invata sa analizezi, sa adresezi intrebari, sa gasesti noi perspective si sa vii cu opinii bine-formate. Natura informala si non-ierarhica a societatii suedeze creeaza un mediu perfect pentru a dezvolta asemenea abilitati.

Anume independenta gandirii si faptul ca fiecare se poate face auzit a dus la clasarea Suediei printre cele mai inovative natiuni ale lumii. Suedia se mandreste, de asemenea, si cu o lunga traditie de excelenta academica, fiind casa unora dintre cele mai bune universitati din lume. Intregul sistem suedez de invatamant superior este considerat drept unul din cele mai bune pe scara mondiala.

In Suedia, vei descoperi ca accentul se pune pe ratiune, logica si aplicarea cunostintelor, astfel ca aceasta sa faca o diferenta. Acelasi Premiu Nobel – cea mai prestigioasa distinctie academica din lume – este un exemplu care ilustreaza perfect abordarea suedeza a lucrurilor.
Universitatile suedeze sunt foarte bine adaptate pentru necesitatile studentilor internationali, dispunand nu doar de o infrastructura exceptionala, dar si oferind o gama larga de programe cu predare in engleza. Plus ca in Suedia poti vorbi engleza cu oricine, incepand din sala de clasa si pana la cei intalniti in strada.

Multe programe academice in Suedia includ si internship-uri care-ti permit sa acumulezi experienta reala in domeniul studiat, iar daca esti interest de cercetare, atunci un program de master in Suedia este o cale excelenta de a acumula cunostinte si contactele necesare pentru a continua cu un PhD.

Toate programele de invatamant superior din Suedia sunt acum impartite in nivel de licenta, master si cercetare. Pe masura progresiei de la un nivel spre altul, fiecare an de studiu full-time corespunde standardului ECTS de 60 de credite, facilitand astfel transferul academic si/sau recunoasterea cafilicarilor in intreaga Europa si nu numai.

Cel putin 22% din populatia suedeza cu varsta cuprinsa intre 25 si 64 de ani detine, la moment, echivalentul unei diplome de licenta, aceasta reprezentand trei ani de studiu full-time. Un alt fapt curios este ca, la mijlocul anilor '40, proportia femeilor in universitati era de doar 20%. Situatia s-a schimbat insa dramatic in ultimele decenii – astazi, aproximativ 60% dintre studentii din Suedia sunt femei.


Universitate sau colegiu universitar?


In Suedia se folosesc 2 termeni usor diferiti pentru a descrie institutiile de invatamant superior: universitate (universitet) si colegiu universitar (högskola). De fapt, unica si principala diferenta e ca universitatile ofera programe de doctorat si colegiile universitare – nu (cu unele exceptii). Ambele ofera programe la nivel de licenta si master. Ca student international, nu veti simti absolut nici o diferenta, fie ca aplicati pentru studii la universitate, fie ca optati pentru un colegiu universitar.

La moment, in Suedia activeaza 14 universitati si 17 colegii universitare publice (lista completa o gasiti aici). De asemenea, exista o serie de institutii independente de invatamant superior. Trei dintre acestea (Chalmers University of Technology in Gothenburg, Stockholm School of Economics si Jönköping University) ofera, cu permisiunea Guvernului Suedez, instruire la toate nivelurile, precum si o varietate de calificari profesionale.

Cel mai mare numar de dosare de aplicare a inregistrat Facultatea de Drept de la Stockholm University, in primavara lui 2016. A doua dupa popularitate a fost Facultatea de Medicina de la Karolinska Institutet, urmat, iarasi, de Drept in cadrul Lund University.


Conditii de admitere


Spre deosebire de alte tari, aplicatiile la facultate in Suedia se pot face doar in baza studiilor liceale (Bacalaureat, in cazul Moldovei) deja finalizate. Astfel, elevii claselor terminale vor putea depune un dosar de admitere doar in anul urmator dupa absolvirea liceului.

Exceptie de la aceasta regula o fac un numar de universitati suedeze, printre care si Jönköping University, care accepta aplicatii din partea elevilor claselor terminale fara a avea, la momentul aplicarii, Diploma de Bacalaureat deja emisa.

O alta cerinta esentiala de admitere, comuna pentru toate universitatile, este sustinerea unui test lingvistic international, cu un nivel minim de B2. Desi sunt acceptate majoritatea calificarilor internationale (Cambridge, IELTS), marea majoritate a universitatilor prefera testul TOEFL cu un scor minim de 80 puncte.

Alternativ, poate fi sustinut Swedish Scholastic Aptitude Test (Högskoleprovet), care verifica cunostinte si abilitati de diferite tipuri, evaluand astfel nivelul de pregatire a candidatilor pentru a urma un program de studii universitare. Acest test poate fi sustinut de oricine, indiferent de nationalitate sau calificarile anterioare, atata doar ca examinarea se face doar in limba suedeza.


Taxe de studiu si finantare


Pana nu demult, studiile universitare in Suedia erau oferite gratuit tuturor categoriilor de studenti. Totusi, incepand cu 2011, universitatile suedeze au introdus taxe de studiu pentru cetateni non-EU (cu exceptia Elvetiei). Cetatenii tarilor EU (+ Elvetia) continua sa studieze gratuit. Guvernul tarii considera ca invatamantul superior suedez ar trebui sa concureze mai ales in termeni de calitate si conditii de studiu, nu doar prin oferirea de educatie gratuita.

Pentru studentii non-EU, care nu-si pot permite sa achite taxele de studiu, Guvernul Suediei a alocat resurse pentru 2 programe bursiere. Primul program acorda, prin intermediul Swedish Institute, un numar de granturi in suma totala de 100 milioane SEK anual. Acest program este adresat studentilor din tarile in curs de dezvoltare si este conceput pentru a acoperi taxele de studiu si costurile de trai.

Al doilea program, cu un buget de 60 milioane SEK anual, este adresat studentilor din tarile non-UE (cu exceptia Elvetiei) si sunt preconizate sa acopere taxele de scolarizare. Granturile sunt acordate, prin intermediul Swedish Council for Higher Education, ca un adaos la propriul program de burse si granturi al universitatilor suedeze.


Cazare si intretinere


Pentru studentii internationali, primul contact in cautarea unui loc de cazare va fi universitatea la care urmeaza sa-si faca studiile. Aceasta poate oferi fie cazare in resedinte studentesti (daca dispune de ele), fie asistenta sau sfaturi de ordin general pentru cazare in sector privat. Disponibilitatea locurilor de cazare variaza considerabil in dependenta de orasul in care veti studia. Asa sau altfel, se recomanda cautarea unei locuinte cat mai de timpuriu posibil.

Comparativ cu alte tari, Suedia permite studentilor internationali sa se angajeze in timpul studiilor fara o limita fixa a orelor de munca. Dupa finalizarea programului de studii, acestia pot aplica pentru extinderea permisului de sedere pana la 6 luni, timp alocat pentru gasirea unui loc de munca. Cunoasterea limbii suedeze este, deseori, una din conditiile de angajare, de aceea nu ezitati sa o studiati, daca intentionati sa munciti in Suedia.


PASI DE URMAT

Aplica pentru un program de studii in aceasta tara, solicita mai multe informatii sau programeaza o discutie cu un consilier educational direct la biroul EXCEL.

formular de inregistrare

 • ETS

  ETS является неправительственной корпорацией, которая разрабатывает и администрирует международные языковые экзамены TOEFL.

 • DAAD

  DAAD (Германская служба академических обменов) – самоуправляемая организация высших учебных заведений Германии.

 • Британский Совет

  Неполитическая независимая организация которая представляет Великобританию за рубежом в областях культуры, науки, образования и профессиональной подготовки.

 • American Councils

  Международная некоммерческая организация, призванная продвигать образование и научные исследования во всем мире в рамках международных программ.