Denmark

University Studies • RO
 • RU

Danemarca are unul dintre cele mai eficiente si inalt acreditate sistem de invatamant universitar din lume. Situat pe locul 3 in clasamentele mondiale - Universitas 21 - si reprezentat de universitati, academii de arte, business si colegii universitare, acesta ofera o varietate de programe universitare si post-universitare greu de egalat, cu cele mai inalte standarde academice. Acest lucru se explica atat printr-un sprijin puternic din partea statului (nr.1 in lume, alaturi de Canada, la capitolul investitii in educatie si cercetare), cat si un control absolut asupra sistemului universitar, fapt ce garanteaza acelasi nivel de transparenta si calitate a studiilor si, prin urmare, o foarte stransa legatura a mediului academic cu economia reala.
Unde poti studia?


›› Universitati (Universities)

Ofera programe de studii de nivel universitar (Bachelors, de 3 sau 3,5 ani) si post-universitar (Masters de 2 sau 2,5 ani sau Doctorat de 3 ani) preponderent axate pe un studiu teoretic si de cercetare atat in domeniul stiintelor fundamentale cat si celor sociale si umaniste.

›› Colegii Universitare (University Colleges)

Sau universitati de studii aplicative, cum mai sunt deseori numite, si ofera atat studii universitare, cat si post-universitare. In afara de faptul ca sunt ceva mai mici ca dimensiune decat universitatile teoretice, diferenta esentiala fata de acestea o constituie faptul ca studiul este mai degraba centrat pe cresterea angajabilitatii si dezvoltarea de competente profesionale intr-un sir de domenii practice si aplicative: inginerie, tehnologie, comunicatii, afaceri, comert, turism etc. Un alt avantaj oferit de aceste universitati este sistemul modular de studii. Astfel, studentii pot alege sa urmeze un program de 2 ani de formare profesionala (AP – Academy Profession), dupa care se pot angaja direct in campul muncii sau “adauga” inca 1,5 ani de studiu pentru obtinerea titlului Bachelors (AP + 1,5yrs = Bachelors Degree) care le va permite ulterior sa urmeze si un program de Master. Datorita aspectului practic al programelor de studiu oferite, aceste universitati se bucura de o relatie foarte apropiata cu mediul de afaceri, atat din tara, cat si peste hotare, oferind cel mai mare nivel de angajabilitate absolventilor sai.

›› Academii de Arte si Conservatorii

Cu peste 12 institutii superioare de invatamant specializate in arte, Danemarca, alaturi de alte tari scandinave, a contribuit semnificativ la dezvoltarea si promovarea scolii scandinave de design si arte, care s-a impus prin originalitate si modernism actual, care pare construit numai din esente. Arhitectura si designul, se stie, sunt punctele tari ale spatiului nordic, iar Danish Design este un reper al designului in general si al designului industrial in particular.

In cadrul Academiilor de Arte puteti urma atat un program de Licenta (Bachelors), cat si Master sau Doctorat.

›› Academii de Business

Facilitand o stransa relatie dintre student si angajator, Academiile de Business vin sa completeze lista programelor de studii aplicative oferite de Colegiile Universitare, atat cu programe universitare complete (3-3,5 ani) cat si modulare (2 + 1,5 ani) cu specializare in varii domenii de studii precum: contabilitate, technologie, comunicare, marketing, turism s.a.Cum se invata?


Sistemul universitar Danez este renumit pentru tehnici inovative de predare si instruire centrate pe student si menite sa promoveze creativitatea, libera exprimare, increderea in sine, gandirea analitica si critica.

Astfel, procesul de invatare la facultate nu se centreaza pe o simpla memorizare si transfer de informatii de la profesor catre student, dar pe dobandirea de cunostinte si competente profesionale relevante conlucrand de la egal-la-egal cu profesori care motiveaza, trezesc curiozitate si sete de cunoastere.

Caracteristica cheie a intregului sistem universitar Danez rezida in conceptul educational PBL (Problem Based Learning), conform caruia programul de studii trateaza diverse modele situationale si cazuri concrete preluate din mediul profesional, in acest fel oferind absolventilor o pregatire atat teoretica cat si practica in corespundere cu asteptarile angajatorilor.


Ce poti studia?


Fie ca esti interesat de studiu aplicativ sau teoretic, Danemarca iti ofera o varietate foarte mare de programe universitare. Potrivit statisticilor ministerului educatiei danez, numarul facultatilor cu predare in limba engleza s-a triplat in ultimii 5 ani (peste 600 programme in prezent) si cota acestora in sistemul universitar national constituie peste 38% si este in continua crestere.

Ponderea cea mai mare in randurile studentilor internationali o detin programele de studii aplicative pe urmatoarele domenii:

Inginerie (civila, mecanica, IT, bio)

Arhitectura

Design (fashion, product design)

IT (software, web-development)

Marketing Management

Business Management

Financial Management

Tourism and Hospitatlity Management

Logistica

Admiterea la aceste si multe alte programe de studii este posibila atat din primul an de studiu, cat si prin transfer, cu pastrarea creditelor/modulelor studiate, direct in an 2 sau 3 al facultatii. In acest caz, numarul creditelor acordate depinde de compatibilitatea programului studiat in tara cu cel propus in Danemarca.

Conditii de admitere


Acestea pot fi diferite de la o facultate la alta, insa, in general, prevad urmatoarele:

Pentru studii de licenta (AP sau Bachelors):

- Diploma de Bacalaureat

- Test de limba engleza (iBT TOEFL min. 80)

- Portofoliu sau test de admitere (doar pentru facultatile de arte si design)


Pentru studii de master:

- Diploma de licenta

- Test de limba engleza (iBT TOEFL min. 90)

- Portofoliu sau test de admitere (doar pentru facultatile de arte si design)

- Test GMAT sau GRE (selectiv, pentru facultatile de business si economie)


Taxe de studii


Programele de studii (toate nivelele) oferite de universitatile publice daneze sunt gratuite pentru cetatenii EU, inclusiv Romania si Bulgaria. Candidatii din afara EU, achita taxe de scolarizare si marimea acestora este determinata de fiecare universitate in parte.


Cum si cand aplici?


Termenul limita de admitere la facultate este conditionat de ciclul de admitere precum urmeaza:

Semestrul de vara (summer) – cu inceperea studiilor din August/Septembrie

- Data limita de aplicare 15 Martie a anului de admitere;

Semestrul de iarna (winter) – cu inceperea studiilor in Februarie/Martie

- Individual, pentru fiecare universitate/program de studio.

Niciodata nu e prea devreme sa incepi pregatirile pentru admitere la facultate, si daca nu ai o atitudine serioasa, acest lucru se va vedea in calitatea dosarului tau. Recomandam sa aplicati la inceputul ultimului an scolar (pentru licenta), sau ultimul an de facultate (pentru programe de master), pentru sanse sporite de admitere.

Procesul de aplicare la facultate incepe cu alegerea programelor de studii si universitatilor (plan de admitere), precum si stabilirea ordinei de prioritati/preferinte. Admiterea simultana la cateva facultati/universitati este posibila, insa tineti cont de faptul ca toate cererile de admitere vor fi "vizibile" tututor universitatilor, fapt pentru care, doar cele cu o prioritate mai mare (de regula locul 1, 2 si 3) vor da curs aplicatiei Dvs.


Aplica pentru un program de studii in aceasta tara, solicita mai multe informatii sau programeaza o discutie cu un consilier educational direct la biroul EXCEL.

formular de inregistrare

 • ETS

  ETS является неправительственной корпорацией, которая разрабатывает и администрирует международные языковые экзамены TOEFL.

 • DAAD

  DAAD (Германская служба академических обменов) – самоуправляемая организация высших учебных заведений Германии.

 • Британский Совет

  Неполитическая независимая организация которая представляет Великобританию за рубежом в областях культуры, науки, образования и профессиональной подготовки.

 • American Councils

  Международная некоммерческая организация, призванная продвигать образование и научные исследования во всем мире в рамках международных программ.