Latest news

  • Burse pentru studii liceale in Marea Britanie

    Burse pentru studii liceale in Marea Britanie

    Pana la 75% reducere din taxa de studii pentru candidatii eligibili, educatie scolara britanica de cea mai inalta calitate si sanse foarte bune de continuare a studiilor la cele mai competitive universitati ofera elevilor sai una dintre cele mai bune scoli rezidentiale din UK. Afla mai multe >>>>

    15.05.2023
  • Liceu Public in Regatul Unit (UK) | FAQ

    Liceu Public in Regatul Unit (UK) | FAQ

    Admiterea in anul scolar 2020-2021 continua, iar pentru candidatii interesati lansam o pagina cu raspunsuri la cele mai frecvent adresate intrebari la acest subiect >>>>>

    15.05.2023
  • Burse pentru studii liceale in UK din ianuarie 2019

    Burse pentru studii liceale in UK din ianuarie 2019

    Incepe noul an la unul dintre cele mai bune licee private din Regatul Unit cu o bursa de studiu de pana la 75% reducere din taxele scolare... >>>>>

    15.05.2023
  • Liceul Britanic Brockenhurst iti da intalnire la Chisinau!

    Liceul Britanic Brockenhurst iti da intalnire la Chisinau!

    In perioada 15-16 Noiembrie, invitam atat elevii de 15+ ani si parintii acestora, cat si profesorii si specialistii in domeniul academic la o intalnire Brockenhurst College - unul dintre cele mai de succes licee britanice, cu peste 100 ani de excelenta academica... >>>>>

    10.05.2019
  • Studii liceale in UK: eveniment pentru liceeni si parinti

    Studii liceale in UK: eveniment pentru liceeni si parinti

    Afla din prima sursa cum e sa fii elev intr-un liceu public din Marea Britanie la intalnirile cu reprezentantii prestigiosului Brockenhurst College, UK, care vor avea loc in perioada 31 Iunie - 1 Iulie 2016, la sediul EXCEL... >>>>>

    31.10.2017
toate știrile
17.12.2014

Новости образования/Știri Principale

Şcoli cu internat în UK. Public sau Privat?

Новости образования/Știri Principale

Dacă despre şcolile private elitiste de tip internat (Boarding Schools) din Marea Britanie s-a publicat des, cu lux de amănunte, foarte puţine sau mai nimic se ştie despre cele publice. Astăzi ne propunem să aruncăm o scurtă privire asupra şcolilor public-private, urmând să desfăşurăm acest subiect mai pe larg în materialele următoare.

Într-o formă simplă şi pe cât se poate de înţeleasă pentru părinţi şi elevi, Harry Potter a contribuit, aparent, la promovarea şcolilor internat (Boarding School) din Marea Britanie într-o măsură mult mai mare decât însuşi Ministerul Educaţiei al acestei ţări. Conform Asociaţiei pentru Educaţie în Internate, cărţile de succes cu poveştile băiatului care locuieşte într-o şcoală pentru vrăjitori au ajutat şcolile cu internat din Anglia să-şi reinventeze cu adevărat imaginea şi au condus la o creştere accentuată a numărului de părinţi şi elevi care aleg acum şcolile cu internat.

Pe când pentru majoritatea părinţilor din ţara noastră şcolile cu internat sunt mai degrabă asociate cu şcoli de corecţie pentru copii cu probleme de comportament sau cei proveniţi din medii social-vulnerabile, în Marea Britanie şcolile cu internat sau rezidenţiale, cum mai sunt numite, reprezintă vârful de lance al sistemului şcolar britanic cu cel mai înalt nivel de performanţă academică şi dezvoltare personală al elevilor. Însă, spre deosebire de restul europei continentale, unde tradiţional copiii sunt educaţi în familie cu cei "şapte ani de acasă" urmaţi de frecventarea unei şcoli de zi, în Marea Britanie procesul de formare personală începe în şcoli încă de la vârsta de 5 ani, şcolile cu internat fiind puternic angajate în a oferi elevilor o educaţie modernă complimentată cu un spectru larg de activiţăţi extra-curiculare (sport de performanţă, cluburi pe interese) pe care nici un părinte sau familie nu le poate oferi.

Cu mici excepţii, practic toate şcolile cu internat din Marea Britanie (peste 2000 în prezent) sunt independente (private) şi percep taxe de şcolarizare ce pornesc de la 5000GBP pentru un trimestru de studii (3 trimestre anual). Cele publice (puţin peste 30), sunt finanţate de stat şi adresate în primul rând elevilor ce provin din Marea Britanie sau a căror părinţi sunt stabiliţi cu traiul sau angajaţi permanent pe teritoriul acestei ţări.

În încercarea de a lărgi accesul la educaţie şcolară de calitate şi asiguararea de şanse egale pentru admitere în şcolile private, Guvernul Britanic a iniţiat în ultimii ani un amplu program de finanţare pentru parteneriatele public-private din domeniu. Aceasta înseamnă că într-un număr de şcoli private de elită din Marea Britanie, începând cu anul 2013, Guvernul Britanic finanţează costurile de şcolarizare, în mărime de 50%, atât pentru elevii din Marea Britanie, cât şi restul statelor din UE (inclusiv Romania şi Bulgaria).

Fondat în 1840, Liverpool College (Liverpool, Anglia), a aderat în 2013 la acest program de finanţare şi oferă în prezent studii liceale (2 ani) cu taxe reduse pentru elevii cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani, ce deţin cetăţenia unui stat membru al UE. A-Levels – ciclul liceal de 2 ani, reprezintă principala calificare la nivel naţional, la finele căreia candidaţii se pot înmatricula fără examene de admitere la orice universitate din Regatul Unit sau peste hotare. A-Levels reprezintă echivalentul Bacalaureatului european sau internaţional, fiind însă conceput dupa rigorile specifice sistemului britanic de învatământ.

Fiecare elev studiază în mod normal patru sau maxim cinci obiecte şcolare alese de elev în concordanţă cu profilul viitoarei facultăţi pe care elevul doreste să o urmeze la universitate. Astfel, elevii ce intenţionează să urmeze o facultate de business sau economie în viitor, vor studia o combinaţie din următoarele obiecte la liceu: Economics, Business, Mathematics. Elevii pot alege dintr-o ofertă foarte variată de disciplini şcolare şi urma o pregatire şcolară specific adaptată cerinţelor de admitere ale viitoarei facultăţi.

Admiterea elevilor din ţărie UE la liceul cu internat Liverpool se desfăşoară în fiecare an de la 1 septembrie şi până în luna Aprilie şi presupune un test la limba engleză ce poate fi susţinut la centrul EXCEL.


Aplica pentru un program de studii in Marea Britanie, solicita mai multe informatii sau programeaza o discutie cu un consilier educational direct la biroul EXCEL.

formular de inregistrare


→ архив новостей


  • ETS

    ETS является неправительственной корпорацией, которая разрабатывает и администрирует международные языковые экзамены TOEFL.

  • DAAD

    DAAD (Германская служба академических обменов) – самоуправляемая организация высших учебных заведений Германии.

  • Британский Совет

    Неполитическая независимая организация которая представляет Великобританию за рубежом в областях культуры, науки, образования и профессиональной подготовки.

  • American Councils

    Международная некоммерческая организация, призванная продвигать образование и научные исследования во всем мире в рамках международных программ.