Latest news

  • BURSE DE STUDIU la Universitatea Jacobs

    BURSE DE STUDIU la Universitatea Jacobs

    Jacobs University (Bremen, Germania) ofera anual o serie de burse de pana la 75% din marimea taxelor de studiu, disponibile pentru studenti UE si non-UE imediat dupa admiterea la facultate. Afla mai multe >>>>>

    4.05.2021
  • BURSE DE STUDIU in Germania

    BURSE DE STUDIU in Germania

    IUBH, una dintre cele mai bune universitati de stiinte aplicative din Germania, a lansat o serie de burse pentru mai multe categorii de studenti, menite sa-i promoveze pe cei mai buni dintre cei mai buni. Alte detalii >>>>>

    30.04.2020
  • FH Aachen: noi posibilitati de studiu in engleza

    FH Aachen: noi posibilitati de studiu in engleza

    3 ani, 3 tari, 3 perspective: e ceea ce-ti poate oferi FH Aachen (Germania) in cadrul noului sau program de studiu Global Business & Economics. Termen-limita de aplicare: 15 Iulie 2018 >>>>>

    28.11.2018
  • Studieren in Deutschland: sesiune informativa

    Studieren in Deutschland: sesiune informativa

    EXCEL organizeaza o sesiune repetata pentru toti cei care nu au reusit sa participe la blocul de sesiuni dedicate studiilor in Germania din luna precedenta. >>>>>

    10.02.2016
  • Sesiune informativa "Study in Germany"

    Sesiune informativa "Study in Germany"

    Nr.2 in seria de sesiuni informative organizate de EXCEL. De data aceasta, asteptam in vizita pe toti cei care intentioneaza sa studieze in Germania si vor sa afle despre cum sa ajunga acolo. >>>>>

    26.07.2016
toate știrile
30.01.2014

Новости образования/Știri Principale

Alex Oleinic: Despre exeperiența învățământului german

Новости образования/Știri Principale

Din start, când eram încă în clasa a 12-a nu aveam Germania drept o opțiune pentru studii, dar eram sigur că nu vreau să-mi fac studiile în Republica Moldova. Am aplicat la mai multe universități din Cehia, Bulgaria, Polonia, însă am fost acceptat în Bulgaria, la universitatea din Sofia. Într-un an, cât am stat în Bulgaria, am rămas un pic dezamăgit de alegerea făcută și atunci am aflat că Germania oferă locuri pentru studenți străini la universități de stat. Am fost acceptat la trei universități și după ce am reflectat un pic am ales Otto von Guericke Universität din orașul Magdeburg. La baza deciziei au stat mai multe motive, printre care și calitatea studiilor, desigur. Dar nu mai puțin importante au fost costul de trai (studiile le primeam gratis. Respectiv, problema financiară consta doar în costurile adiționale) și motivele personale. În prezent îmi fac studiile la Facultatea de Economie, specialitatea „International Economics and Business." A fost o decizie de care sunt foarte mulțumit, deoarece învăț ceea ce îmi place și trăiesc o experiență extraordinară.

În Germania studenții au posibilitatea să se concentreze doar pe obiectele care sunt direct legate de specialitatea pe care o învață.  Din câte știu, la noi situația e un pic alta și pe lângă obiectele de studiu, studenții trebuie să aleagă careva obiecte din alte domenii. În același timp, ni se oferă mai mult timp pentru dezvoltarea personală și studii. De exemplu, acum, în semestrul 3 avem 3-4 materii și fiecare materie reprezintă o lecție de 3-4 ore, plus încă o lecție cu exerciții. Respectiv, ceea ce predau profesorii reprezintă aproximativ 40-50% din cantitatea totală de informație, restul materiei elevii trebuie s-o studieze individual. În același timp, nu știu dacă e avantaj sau nu, prezența la lecție este benevolă, dar recomandabilă. Desigur, avem și colegi de grupă pe care îi vedem doar la examene. Profesorii oferă multă susținere în afara orelor, studenții pot să se programeze prin e-mail sau telefon și să vină în afara orelor de studii ca să clarifice careva întrebări. Profesorii răspund  foarte rapid și binevoitor la toate e-mail-urile și te ajută  în orice situație. Sunt și aspecte mai puțin pozitive. De exempu, dacă un student pică cel puțin un examen de trei ori, nu mai are voie să facă studiile în acest domeniu în nici într-una din universitățile din Germania. Probabil, că există foarte multe diferențe dintre sistemele de învățămînt din Moldova și Germania, dar îmi va lua prea mult timp ca să le descriu aici.

In mare parte, grupa noastră este alcătuită din studenți nemți, dar avem și persoane din toata lumea: Moldova, Ucraina, Rusia, Bulgaria, Australia, China și alte state. Nemții, în general, sunt persoane un pic reci și păstrează distanța chiar și între dânșii. Însă, colegii mei de facultate au trecut prin mai multe experiențe internaționale, ceea ce i-a facut să fie mai deschiși, prietenoși. În același timp, le place mult să se distreze. Practic în fiecare săptămână se organizează o petrecere sau alt eveniment de acest gen.

Dintr-o parte mi-a fost greu să mă adaptez, fiindcă ești în altă țară, trebuie să ieși din zona ta de confort, altă limbă, alte tradiții, etc. Asta nemaivorbind de faptul că trebuie să monitorizezi mai riguros finanțele și alte "luxuri" pe care le aveai acasă. Dar acestea sunt experiențe trăite practic de orice student. Din cauza că nu vorbesc germana (abia acolo am început s-o învăț) îmi este greu până în prezent, deoarece germanii nu prea știu engleza și daca ai nevoie de ceva trebuie sau să încerci singur să vorbești în germană, sau să rogi pe cineva să te ajute. Pe de altă  parte, am mulți prieteni care mereu sînt gata să mă ajute, fapt pentru care le sunt foarte recunoscător. Suntem mai mulți studenți din RM aici și obișnuim să ne mai întâlnim din când în când, să mai stăm de vorbă. În același timp, părinții și rudele îmi oferă tot suportul.

Nu prea am timp liber în afara orelor de curs, deoarece am început să lucrez imediat cum am intrat la facultate. Acest lucrul îmi ocupă majoritatea timpului liber. În restul timpului pe care îl am învăț, citesc, uneori mai merg la evenimente cultural-distractive. La fel, îmi place foarte mult să călătoresc. De când am venit în Germania am realizat tot beneficiul low-cost-urilor și am vizitat deja 4 țări Europene: Germania, Franța, Spania, Cehia. Am deja planificate destinațiile urmatoare. Asta nemaivorbind de mai multe orașe din Germania, care la fel mi-au lăsat impresii (și poze pe facebook) extraordinare.

Au fost mai multe motive care m-au făcut să aleg să-mi fac studiile la "International Economics and Business." Provin dintr-o familie de oameni de afaceri și activitatea părinților m-a inspirat să optez pentru o asemenea carieră. Deși, trebuie să recunosc că nu era prima mea alegere. Inițial, mă gândeam să fac studii în domeniul relațiilor internaționale, însă nu regret alegerea făcută în final. Economia, care face parte din specialitatea pe care o învăț, este o știință extraordinar de interesantă, fiindcă este ceea ce stă la baza funcționării lumii. Pe parcursul studiilor găsesc răspuns la multe întrebări, ce într-un final îmi crează o idee despre mecanismul complex al economiei mondiale și despre felul în care fiecare dintre noi, direct sau indirect, contribuie la activitatea ei.

 

Am planuri mari pentru viitor și sper să pot să le realizez. După ce termin cu etapa actuală de studii, vreau să fac masteratul. Deja voi opta pentru un stat anglofon, cel mai probabil. Peste ceva timp planific să fac și doctoratul. Am descoperit recent domeniul finanțelor, pe care îl consider la fel  de fascinant. Îmi voi dedica o parte din studii acestui domeniu. La prima oportunitate voi începe să-mi construiesc o carieră. Încă nu sunt sigur în ce domeniu exact, dar știu că voi face până la urmă alegerea corectă. Urmează încă multe experiențe interesante, multe dificultăți. Dar știu că voi avea mereu suportul persoanelor apropiate, care mă vor ajuta să fac față oricăror încercări.

Sursa: www.allfun.md

→ архив новостей


  • ETS

    ETS является неправительственной корпорацией, которая разрабатывает и администрирует международные языковые экзамены TOEFL.

  • DAAD

    DAAD (Германская служба академических обменов) – самоуправляемая организация высших учебных заведений Германии.

  • Британский Совет

    Неполитическая независимая организация которая представляет Великобританию за рубежом в областях культуры, науки, образования и профессиональной подготовки.

  • American Councils

    Международная некоммерческая организация, призванная продвигать образование и научные исследования во всем мире в рамках международных программ.