Latest news

  • Burse pentru studii liceale in Marea Britanie

    Burse pentru studii liceale in Marea Britanie

    Pana la 75% reducere din taxa de studii pentru candidatii eligibili, educatie scolara britanica de cea mai inalta calitate si sanse foarte bune de continuare a studiilor la cele mai competitive universitati ofera elevilor sai una dintre cele mai bune scoli rezidentiale din UK. Afla mai multe >>>>

    15.05.2023
  • Liceu Public in Regatul Unit (UK) | FAQ

    Liceu Public in Regatul Unit (UK) | FAQ

    Admiterea in anul scolar 2020-2021 continua, iar pentru candidatii interesati lansam o pagina cu raspunsuri la cele mai frecvent adresate intrebari la acest subiect >>>>>

    15.05.2023
  • Burse pentru studii liceale in UK din ianuarie 2019

    Burse pentru studii liceale in UK din ianuarie 2019

    Incepe noul an la unul dintre cele mai bune licee private din Regatul Unit cu o bursa de studiu de pana la 75% reducere din taxele scolare... >>>>>

    15.05.2023
  • Liceul Britanic Brockenhurst iti da intalnire la Chisinau!

    Liceul Britanic Brockenhurst iti da intalnire la Chisinau!

    In perioada 15-16 Noiembrie, invitam atat elevii de 15+ ani si parintii acestora, cat si profesorii si specialistii in domeniul academic la o intalnire Brockenhurst College - unul dintre cele mai de succes licee britanice, cu peste 100 ani de excelenta academica... >>>>>

    10.05.2019
  • Studii liceale in UK: eveniment pentru liceeni si parinti

    Studii liceale in UK: eveniment pentru liceeni si parinti

    Afla din prima sursa cum e sa fii elev intr-un liceu public din Marea Britanie la intalnirile cu reprezentantii prestigiosului Brockenhurst College, UK, care vor avea loc in perioada 31 Iunie - 1 Iulie 2016, la sediul EXCEL... >>>>>

    31.10.2017
toate știrile
25.11.2015

Новости образования/Știri Principale

Nicolae Barcaru, despre experienta sa de studiu la o scoala publica in UK

Новости образования/Știri Principale



Preponderent destinate elevilor britanici si, probabil, ceva mai putin cunoscute pana acum celor din Republica Moldova, scolile publice (de stat) din Regatul Unit sunt deloc de ignorat pentru cei ce considera studiile gimnaziale sau liceale in aceasta tara. Motivele? Iata doar cateva: sunt bine dotate, fara taxe de studii pentru cetatenii UE, cu programe puternic individualizate, menite sa starneasca curiozitatea, sa incurajeze cunoasterea, sa acorde atentie intereselor si talentelor fiecarui elev.

Despre o scoala "altfel" si experienta sa de studiu la un liceu public, va propunem un interviu cu Nicolae Barcaru, tanar de 17 ani, originar din Republica Moldova, care isi face studiile acum la BEACON COMMUNITY COLLEGE, orasul Crowborough, regiunea Sussex, UK.


- Cum a fost prima ta calatorie spre UK? A fost dificil sa te orientezi prin oras? Cum ti s-au parut englezii?

- Prima calatorie in UK a fost uluitoare! Nici chiar in prima zi nu a fost prea dificil sa ma orientez in oras, iar toti englezii sunt binevoitori si amabili.

- Cum e sa inveti intr-o scoala publica in Marea Britanie?

- Sistemul educational la nivel scolar este unul foarte bine planuit, dat fiind faptul ca, pe langa lectiile obisnuite, exista asa-numitele ore de studiu independent, cand elevii isi petrec timpul invatand de sine statator. In acest scop, scoala a amenajat cateva camere speciale, dotate cu computere si internet. Pe langa asta, deoarece studiez chimia, fizica si biologia, sunt foarte satisfacut de faptul ca scoala e atat de bine dotata cu echipament stiintific, oferindu-mi posibilitatea sa efectuez diverse experimente.

- Care au fost primele impresii despre scoala, profesori si colegi? Cum te impaci cu ei acum, dupa ceva timp petrecut acolo?

- Primele impresii au fost deosebit de pozitive: scoala are un sistem de studii bine organizat; profesorii sunt exceptional de atenti si binevoitori; cat despre colegi, toti sunt foarte prietenosi si ma inteleg cu ei de minune.

- Mai sunt si alti studenti intenationali la Beacon inafara de tine?

- Da, chiar destul de multi, vreo 30, veniti din Germania, Italia, Danemarca, Ungaria, Spania si alte tari. M-am imprietenit cu multi dintre ei. Pentru mine e un lucru fascinant ca aici invata atatia elevi din diferite parti ale lumii si ca ne putem astfel impartasi unii altora cate ceva din culturile tarilor noastre.

- Cum iti par orele de curs? Ai avut posibilitatea sa-ti alegi independent disciplinele sau toti urmeaza un program standard de studii?

- Sunt extrem de multumim de orele mele de curs. Am avut posibilitatea sa-mi aleg 4 discipline si voi studia, astfel, doar obiectele de care am nevoie pentru universitate.

- Te implici mult in activitatile extra-curriculare?

- Ma implic destul de des in astfel de activitati, mai ales cele organizate in scopuri caritabile si in concursurile nationale de matematica.

- Cu ce iti ocupi, de obicei, timpul liber?

- Mi-l dedic calatoriilor si sportului. In legatura cu calatoriile, am vizitat deja niste orase uluitoare precum Brighton si Tunbridge Wells. Cat despre sport, joc fotbal si merg la sala de forta.


- Locuiesti cu o familie-gazda sau stai cazat in resedinta scolii? Care sunt avantajele tipului de cazare ales de tine? Esti multumit sau ai vrea sa schimbi ceva?

- Locuiesc la o familie-gazda, mai bine zis, la o doamna singura, a carei copii sunt deja adulti si nu locuiesc cu ea. Spre multumirea mea, este o persoana foarte binevoitoare si amabila. O ajut partial cu treburile casnice, in schimb, nu trebuie sa-mi fac griji pentru mesele zilnice. Pe langa asta, mi-a facut un scurt tur al orasului. Am vizitat impreuna si cateva orase din apropiere, fiind insotiti de niste prieteni de-ai ei si de niste studenti internationali. In plus, locul unde lucreaza ea se afla in drum spre scoala mea si mergem impreuna cu masina in fiecare dimineata. Cel mai mare avantaj insa este faptul ca nu trebuie sa ma ocup prea mult de treburile casnice, avand astfel posibilitatea sa ma dedic totalmente studiilor. Sunt foarte multumit de conditiile in care traiesc si nu as dori sa schimb nimic.

- Cum te descurci cu living costs?

- Este destul de costisitor, fapt de care eram constient inainte de a veni aici, dar pe viitor planuiesc sa-mi gasesc un job part-time si sa combin invatatul cu munca.

- Asteptarile tale de la perioada de studii in Marea Britanie s-au implinit sau ai careva rezerve referitor la aceasta experienta?

- Asteptarile mele au fost cu mult depasite din mai multe puncte de vedere. In primul rand, am trecut la un cu totul alt nivel al vorbirii limbii engleze, plus la asta, studiez doar materiile scolare care-mi vor trebui la universitate si mai descopar zi de zi o noua cultura si noi traditii, lucruri de care sunt extrem de incantat, fara nici o rezerva.

- A fost greu sa te obisnuiesti cu ordinea de lucruri (in general) in UK?

- Nu a fost deloc complicat sa ma obisnuiesc cu noul meu mod de viata. Imi place mult.

- Intentionezi sa-ti continui studiile in UK sau ai in plan alta tara-destinatie pentru studiile universitare?

- Am hotarat sa-mi finalizez studiile scolare aici, apoi, cat priveste universitatea, intentiozez, de asemenea, sa aplic la una din UK.

- Ca la final de discutie, as vrea sa-mi spui, cu maxima obiectivitate, daca au existat cumva momente negative in tot acest timp cat esti acolo? Cred ca toti sunt foarte curiosi sa afle asta.

- Pot spune doar ca sunt deosebit de incantat de experienta pe care-o traiesc aici, mai ales ca sunt constient de faptul ca nu oricine are sansa de a studia in UK. Este pur si simplu extraordinar!

- Iti multumesc pentru raspunsuri sincere si-ti doresc succese multe si mari in continuare! :)

 

Afla mai multe


Daca esti curios sa afli detalii despre studiul si procesul de admitere la un liceu public sau privat peste hotare, te rugam sa completezi, pentru inceput, acest formular de inregistrare si un consilier EXCEL te va contacta in maximum 48 de ore. De asemenea, ne poti oricand contacta sau vizita la biroul EXCEL.

 

 

→ архив новостей


  • ETS

    ETS является неправительственной корпорацией, которая разрабатывает и администрирует международные языковые экзамены TOEFL.

  • DAAD

    DAAD (Германская служба академических обменов) – самоуправляемая организация высших учебных заведений Германии.

  • Британский Совет

    Неполитическая независимая организация которая представляет Великобританию за рубежом в областях культуры, науки, образования и профессиональной подготовки.

  • American Councils

    Международная некоммерческая организация, призванная продвигать образование и научные исследования во всем мире в рамках международных программ.