Austria

University Studies • RO
 • RU

Chiar daca Austria este o tara relativ mica – are populatia egala la numar cu cea a Londrei – nu va grabiti sa o scoateti din lista dvs. cu destinatii de studiu. Tara care a daruit lumii pe Mozart, Freud, Kafka, Wittgenstein, Porsche si Schwarzenegger, poate impresiona placut chiar si pe cei mai ambitiosi. De asemenea, faptul ca Viena, capitala tarii, a fost desemnata pe parcursul a noua ani consecutiv drept "cel mai potrivit pentru trai oras" din lume (conform Mercer Quality of Live), vorbeste de la sine.

Cu educatie de calitate inalta si taxe de studiu relativ mici, Austria este o optiune alternativa de considerat pe langa Germania, cat priveste studiul in limba germana. Universitatile austriece, desi nu prea multe la numar (comparativ cu alte tari), sunt motiv de mandrie nationala, acestea fiind prezente stabil in lista celor mai bune universitati din lume QS World University Rankings® 2018. Studiile universitare in Austria se deosebesc prin pregatirea vasta de profil, cu accent sporit pe teorie, si prin liberalism – studentii pot alege individual disciplinele de studiu, temele lucrarilor de curs si tezelor, termenii de sustinere a examenelor si chiar examinatorii.
Public sau privat?


Ca si in alte tari, invatamantul superior din Austria este divizat in:

public

privat

In cadrul institutiilor publice, instruirea se desfasoara prepoderent in limba germana, cu toate ca, in ultimii ani, se ofera un numar in continua crestere de programe cu predare integral (sau partial) in engleza.

Cea mai veche, mai mare si mai inalt cotata universitate publica din Austria este University of Vienna, fondata in 1365 si care a produs pana in prezent 15 castigatori ai Premiului Nobel.

Universtatile private (prima din ele aparuta in 2002) presteaza servicii educationale inovative la cele mai inalte standarde, acorda atentie personalizata fiecarui student si inregistreaza continuu rezultate academice performante. Scopul final ramane a fi, pana la urma, acelasi ca si in universitatile publice: sa pregateasca studentii pentru a face fata provocarilor zilei de maine, construindu-si in acelasi timp si o cariera de succes. Diferenta e in limba de instruire (in universitatile private studiile se fac preponderent in engleza) si taxele de studiu (acesta sunt aplicate in aceiasi marime pentru toate categoriile de studenti).


Tipuri de universitati


Din perspectiva programelor de studiu, universitatile austriece se mai divizeaza in:

teoretice, care pregatesc, mai degraba, specialisti care intentioneaza sa activeze in sfera academica sau stiintifica. Aici cursurile nu au structura si durata fixa – studentii le pot alege individual – si se practica studierea in grupuri mari.

aplicative, orientate pe aplicarea in practica a cunostintelor. Aici orarul este fix, structura si durata cursurilor, de asemenea, foarte clara. O mare parte din lectorii universitari sunt proveniti din sectorul privat, institutiile dispun de echipamente performante si infrastructura impecabila, grupurile de lucru sunt mici, stagierea este fixata si un semestru academic, de obicei, studentii il petrec peste hotare.

Pentru cei ce opteaza sa studieze pedagogie sau ceea ce tine nemijlocit de sfera sociala, mai exista un al 3lea tip de institutii de invatamant superior, si anume Unversity Colleges of Teacher Education (Pädagogische Hochschulen).


Conditii de admitere


Pe langa certificatul de finalizare a nivelului anterior de studiu (Diploma de Bacalaureat), candidatii urmeaza sa prezinte dovada cunoasterii suficiente a limbilor germana sau engleza (in dependenta de limba de instruire aleasa). Pentru programele in engleza, se recomanda sustinerea unui test TOEFL iBT, iar pentru cele in germana – un test ÖSD sau TestDaf.

Admiterea la studii se face, de regula, de 2 ori pe an. Pentru semestrul de vara (cu inceput din Martie), aplicatiile se vor face in perioada 1 Iunie-1 Octombrie, pentru semestrul de iarna (cu inceput din Octombrie), perioada de aplicare e 1 Noiembrie -30 Martie. Exceptie fac Facultatile de Medicina si Stomatologie, unde admiterea este o singura data pe an.


Taxe de studiu


Majoritatea universitatilor publice austriece nu percep taxe de studiu propriu-zise, ci doar taxe semestriale de 363 EUR pentru studentii UE si 786 EUR pentru studentii non-UE. Universitatile private (exceptie face Lauder Business School) percep taxe de studiu complete de minim 5000 EUR/an pentru toate categoriile de studenti.


PASI DE URMAT

Aplica pentru un program de studii in aceasta tara, solicita mai multe informatii sau programeaza o discutie cu un consilier educational direct la biroul EXCEL.

formular de inregistrare

 • ETS

  ETS является неправительственной корпорацией, которая разрабатывает и администрирует международные языковые экзамены TOEFL.

 • DAAD

  DAAD (Германская служба академических обменов) – самоуправляемая организация высших учебных заведений Германии.

 • Британский Совет

  Неполитическая независимая организация которая представляет Великобританию за рубежом в областях культуры, науки, образования и профессиональной подготовки.

 • American Councils

  Международная некоммерческая организация, призванная продвигать образование и научные исследования во всем мире в рамках международных программ.