Austria

School Education • RO
 • RU

Austria se mandreste cu unul dintre cele mai bune sisteme scolare din lume, avand si o rata de alfabetizare a populatiei de 99%. Aici scoala este obligatorie pana in clasa a 9a (6-15 ani). Copiii au drept egal la educatie gratuita, cu transport la/de la scoala si manuale gratuite oferite de catre Guvern. Scolile sunt co-educationale si, de regula, nu impun purtarea uniformei. Educatia scolara se bazeaza pe ideea ca copiii invata cel mai bine prin joc, de aceea, sunt folosite pe larg metode de instruire interactive si ludice. In scolile publice invatamantul se face exclusiv in germana, la scolile publice bilingve – in germana si engleza, iar la cele private – in engleza.


Public sau privat?


Avantajele studiului in scoala publica:

‒ instruire gratuita atat pentru elevii locali, cat si pentru straini

‒ predare in germana (exceptie sunt scolile bilingve)

‒ manuale si transport gratuit.

Orele aici se petrec intre 7:45-12:00, uneori pana la 13:00. Elevii pot opta pentru program prelungit, in timpul caruia fac temele pentru acasa si diverse activitati sportive. Pentru alimentatia extra-program si activitatile extracuriculare se percep taxe mici. Lectiile (50 min) sunt separate prin pauze de maxim 10-15 min, si, pe langa vacantele traditionale, exista si vacante scurte pe parcursul semestrelor (de ex. vacanta de schi in februarie).


Avantajele studiului in scoala privata:

‒ reputatie academica excelenta

‒ instruire in engleza

‒ grupuri mici de elevi

‒ uniforma

‒ cazare in campusuri moderne, cu o infrastructura exceptionala

‒ posibilitatea de a studia dupa curriculum international

‒ pregatire pentru programe recunoscute international, de tip IB (International Baccalaureate), A-Levels sau SAT, care ofera acces direct spre cele mai prestigioase universitati din lume

‒ securitate, disciplina si atentie individuala fiecarui elev

‒ program bogat de activitati extracuriculare

‒ mediu international.


Niveluri de studiu


Cu un sistem scolar complex si adaptat necesitatior tuturor elevilor, sistemul educational austriac pune la dispozitia elevilor programe de studiu complexe si diversificate, adaptate celor mai diferite interese academice, posibilitati si aspiratii.

Scoala primara (Volkssschule) cuprinde clasele 1-4. Notarea incepe din clasa III. In clasa sunt 15-20 de copii. Accentul se pune pe logica si activitati practice.

Dupa scoala primara, copiii frecventeaza timp timp de 4 ani (clasa 5-8) scoala gimnaziala (Neue Mittelschule – NMS) sau nivelul inferior din scoala superioara generala (Allgemeinbildende höhere Schulen, Gymnasium – AHS). Daca NMS sau nivelul inferior din AHS a fost absolvit cu succes, se poate continua programul la o scoala medie sau superioara secundara.

Scoala politehnica (Polytechnishe Schule – PTS) – clasa 9. Daca nu se frecventeaza o scoala secundara, obligativitatea de scolarizare este indeplinita la PTS sau o scoala administrativa de un an. In acest ultim an obligatoriu, elevii sunt pregatiti pentru viata profesionala.


Dupa scoala obligatorie exista urmatoarele optiuni:

Scoala profesionala. Dupa absolvirea scolii obligatorii (9 ani), tinerii pot fi instruiti sa profeseze o meserie. Acestia urmeaza sa gaseasca un domeniu in care se pot angaja ca ucenici si sa frecventeze in acelasi timp scoala profesionala (2-4 ani). La sfarsitul acestor cursuri, se sustine un examen care ofera dreptul de exercitare a meseriei invatate.

Scoli secundare (Hauptschule). In cadrul acestor scoli, decizia de admitere a unui cadidat apartine directorului. Cunoasterea limbii germane este unul din factorii decisivi.

Scoala superioara generala (Allgemeinbildende höhere Schulen, Gymnasium – AHS) – nivel superior (14-18 ani), se incheie cu examenul de bacalaureat (de maturitate). Examenul de maturitate ofera dreptul de frecventare a studiilor la universitati, facultati de specialitate sau facultati pedagogice.

Scoli de instruire profesionala secundara (Berufsbildende mittlere Schule – BMS) – scolile de specialitate, care ofera calificari profesionale si instruire generala pentru elevi de 14-18 ani. La finalizarea acestora, elevii isi pot incepe activitatea profesionala sau pot opta pentru o scola profesionala superioara.

Scoli de instruire profesionala superioara (Berfufsbildende höhere Schulen – BHS) – ofera formare profesionala superioara si o instruire generala riguroasa pentru elevi de 14-19 ani, care se incheie cu un examen de maturitate si de diploma. Acest examen ofera dreptul de frecventare a studiilor la universitati, facultati de specialitate sau facultati pedagogice.


Sistem de notare


Sistemul austriac presupune aprecierea pe o scara de la 1 la 5:

1 – foarte bine

2 – bine

3 – satisfacator

4 – adecvat (cea mai mica nota de promovare)

5 – insufficient


Taxe de studiu


Invatamantul public este gratuit in Austria, pentru toate categoriile de elevi, strainii urmand doar sa suporte cheltuieli de cazare (familie sau campus scolar) si intretinere. Institutiile private percep taxe de studiu care variaza intre 37.000-55.000 EUR/an.


Procesul de admitere


Rolul nostru pe acest segment este sa oferim informatii, consiliere si asistenta pentru indentificarea celei mai bune optiuni, considerand varsta elevului si preferintele acestuia si cele ale parintilor lui referitor la locatia scolii, conditiile de studiu si cele de trai etc.

Decizia de transfer intr-o scoala din Austria este conditionata de urmatoarele criterii importante:

– nivelul de cunoastere al limbii germane sau engleze

– gradul de independenta si maturitate

– abilitati academice si motivatie

– abilitatea de a se adapta unui nou mediu cultural si academic.


Optiuni de studiu scolar


In functie de varsta elevului si limba vorbita, puteti opta pentru:

– inscriere la o scoala publica (de la 14 ani) sau privata (de la 7 ani) in vederea finalizarii treptei de invatamant corespunzatoare (scoala primara, medie sau liceu).

– "zile de proba" – o perioada scurta (de pana la 2 saptamani) petrecuta intr-o scoala privata in scopul familiarizarii cu sistemul scolar local, inainte de a decide aplicarea propriu-zisa la studiu.


PASI DE URMAT

Aplica pentru un program de studii in aceasta tara, solicita mai multe informatii sau programeaza o discutie cu un consilier educational direct la biroul EXCEL.

formular de inregistrare

 • ETS

  ETS является неправительственной корпорацией, которая разрабатывает и администрирует международные языковые экзамены TOEFL.

 • DAAD

  DAAD (Германская служба академических обменов) – самоуправляемая организация высших учебных заведений Германии.

 • Британский Совет

  Неполитическая независимая организация которая представляет Великобританию за рубежом в областях культуры, науки, образования и профессиональной подготовки.

 • American Councils

  Международная некоммерческая организация, призванная продвигать образование и научные исследования во всем мире в рамках международных программ.