VIA University
Care sunt opțiunile de cazare disponibile pentru studenții VIA?

Studenții pot opta atât pentru cazare în căminul universitar (recomandat), cât și pentru un apartament sau cameră în chirie.

Pot închiria un apartament sau cameră prin intermediul universității?

Trebuie să întelegeți că orice opțiune de cazare în sectorul privat este în afara controlului universității și relația cu proprietarul imobilului este, de regulă, reglamentată de un contract semnat cu acesta direct de către student. Secția Cazare a universității oferă asistență și sfaturi practice în găsirea unui apartament studenților veniți in Horsens, însă nu facilitează semnarea contractelor de chirie la distanță.

Unde pot găsi mai multe informații despre opțiunile de cazare în sectorul privat?

Dacă ați decis că traiul în cămin nu este pentru dvs. ar fi bine să începeți căutarile cât mai timpuriu. Închirierea unui apartament poate fi o opțiune mai convenabilă, mai ales când găsești colegi cu care poți să împarți costul chiriei si alte cheltuieli de întreținere. O foarte bună sursă de informare în acest sens sunt forumurile de pe rețelele de socializare întreținute și dedicate exclusiv studenților: Horsens Students Accommodation si Horsens (House/Apartment search). De asemenea, poți discuta și cu alți studenți basarabeni care își urmează în prezent studiul la VIA University.

Aspecte importante de considerat la închirierea unui apartament!

- Asigură-te că vizitezi personal sau printr-o persoană de încredere apartamentul înainte de a semna un contract de chirie.

- În nici un caz nu accepta să faci plăți sau alte achitări la distanță persoanelor private prin intermediul sistemelor de plăți rapide MoneyGram, WesterUnion, PayPal ș.a.

- Atenție deosebită la anunțurile ce oferă spații de chirie la prețuri foarte mici. Există și persoane (de regulă, străini stabiliți in Danemarca) care încearcă să tragă foloase pe urma studenților, oferind spre chirie apartamente inexistente sau pentru care nu dețin drepturi de proprietate.

- Spre deosebire de camerele din căminul universitar, apartamentele private sunt, de regulă, închiriate fară mobilier. Dacă ați închiriat un asemenea apartament asigurați-vă cu un pat gonflabil pentru prima perioadă, ulterior mobilierul poate fi ușor procurat la un preț accesibil de la companii specializate sau alți studenți (vedeți forumurile pe rețele de socializare, avizierul facultății, ziarele locale ș.a.).

- Discutați până la semnarea unui contract de chirie despre mărimea cheltuielilor lunare de întreținere și lista serviciilor incluse în costul chiriei.

- Majoritatea proprietarilor pot solicita achitarea unui depozit de garanție (poate fi egal cu costul chiriei pentru 1-3 luni), care se va returna studentului la sfârșitul termenului de chirie. În dependență de condiția imobilului și schimbările aduse, proprietarul este în drept să rețină o parte din depozitul achitat pentru a compensa costurile reparației sau renovării apartamentului.

Când pot aplica pentru cazare în sectorul privat?

Spre deosebire de căminul universitar, unde, de regulă, cererile de cazare sunt depuse la solicitarea universității, semnarea unui contract de chirie a unui apartament privat poate fi efectuată la orice etapă a procesului de aplicare la facultate, chiar dacă nu dețineți, deocamdată, o ofertă de studiu. Dacă vă regăsiți în această situație, asigurați-vă că ați consultat inițial condițiile de anulare a contractului precum și cheltuielile implicate în cazul în care ulterior nu veți fi admis la facultate.

Unde pot afla mai multe despre opțiuni de cazare în cămin, tip de camere disponibile și costuri?

Căminele universității VIA sunt administrate de compania Drosselbo și are o capacitate de peste 700 locuri de cazare în Horsens. Acestea sunt repartizate între 2 blocuri de cămine: Campus Village (în incinta universității) și Kamtjatka.

Căminele universitare sunt compuse din 6 categorii de apartamente studențești, în care puteți închiria o cameră. Majoritatea apartamentelor sunt pentru 2 camere separate (câte una pentru fiecare student) cu bucătărie, living și grup sanitar comun pentru 2 persoane. Mai multe detalii despre alte categorii, costuri și dotările acestora găsiți pe pagina de site a căminelor: Campus Village și Kamtjatka.

Cum și când se aplică pentru cazare în cămin?

Deoarece cererea pentru cazare în cămin, de regulă, depășește oferta universitații, vă recomandăm insistent să aplicați pentru o cameră cât mai timpuriu. Aplicarea se poate face doar online pe pagina Drosselbo imediat ce ați obținut o confirmare de admitere provizorie și/sau decis ferm că veți studia la VIA University.

Poate EXCEL aplica pentru cazare din numele meu?

Deoarece relația cu căminul universitar va fi formalizată prin încheirea unui contract juridic, atât aplicarea, cât și semnarea contractului o poate face doar studentul.

Ce se întâmplă dacă am rezervat o cameră în cămin și ulterior sunt respins de secția admitere a universității?

În acest caz aveți 2 opțiuni: a) să anulați contractul de chirie, cu aplicarea unui rețineri în mărime de 650 DKK (crone Daneze) sau b) să transmiteți contractul de chirie altui student, agreând direct cu acesta modalitatea de plată/recuperare a banilor achitați pentru chirie.

Ce se întâmplă dacă am rezervat o cameră în cămin, am primit un invoice (notă de plată), însă nu am reușit să achit în termenul prestabilit? Pot achita și mai târziu?

Vă recomandăm insistent să nu efectuați achitări pentru camera rezervată după termenul limită stabilit de căminul universitar. Dacă nu ați reușit să efectuați achitarea în termenul stabilit, vă rugăm să contactați căminul la adresa de e-mail pentru a verifica disponibilitatea camerei și pentru a prelungi termenul rezervării.

Cum pot face achitarea pentru un contract de chirie în cămin?

Unica modalitate de plată acceptată de Drosselbo este transferul bancar in DKK (crone Daneze). Odată ce ați completat o cerere de cazare pe pagina Drosselbo veți primi pe adresa de e-mail un contract de chirie si un invoice (factură) în crone daneze care urmează a fi achitat în termenul prestabilit de cămin. Neachitarea în termen a facturii duce la anularea ofertei de cazare.

Odata ce am primit o confirmare de cazare, pentru câte luni în avans voi achita?

Confirmarea rezervării conține și un invoice (notă de plată) care acoperă prima lună de cazare + un depozit (rambursabil la finele contractului de cazare). Ulterior, achitările se vor face pentru fiecare lună de trai separat.

Pot achita contractul de chirie cu ajutorul unui card bancar?

Din păcate, această modalitate nu este accesibilă studenților internaționali.

Cum pot face un transfer din Moldova în crone daneze (DKK)?

Transferurile internaționale pot fi efectuate prin intermediul unei bănci comerciale, care tranzacționează cu crone daneze, de exemplu Mobiasbanca sau altă bancă (secția Transferuri Valutare Internaționale).

Pot face un transfer bancar spre Danemarca (în crone daneze) și din alte țări? Poate achita o altă persoană din numele meu?

Transferul bancar în crone daneze DKK poate fi inițiat de orice persoană, din orice țară a lumii, indicându-se, în mod obligatoriu, numele studentului în destinatia plății sau codul de referință.

Unde pot afla mai multe despre termeni și condiții (contract) de chirie în cămin?

Detalii suplimentare veți găsi aici și aici.

Care este prima zi de chirie în cămin?

În general, toate contractele de chirie au termen de valabilitate fix (nu poate fi negociat), pentru 1 sau 2 semestre de studiu, cu începere din 01 august sau 01 februarie, în dependență de semestrul de admitere pentru care ați fost admis. Odată ce ați prenotat și achitat cazarea în cămin, camera va fi disponibilă pentru termenul fix de chirie, indiferent de data reală a călătoriei sau începerii studiului la facultate. Astfel, pentru studenții care își vor începe studiul la facultate din 24 august, camera va fi disponibilă începând cu 01 august.

Cum pot contacta direct căminul universitar pentru orice alte întrebări?

O puteti face scriind la adresa de e-mail adm@drosselbo.com sau sunând la nr. de telefon +45 223456 20.

Fără cazare la început de an universitar?

Dacă din varii motive nu ai reușit să închiriezi o cameră în cămin sau un apartament privat în ajun de începere a anului universitar, nu te îngrijora. Pentru toți studenții nou-veniți, VIA university oferă asistență la găsirea unui loc de trai și un consilier din rândul studenților vă va îndruma pașii și oferi sprijinul necesar. În acest caz, este important să vă puteți asigura cel puțin o noapte de cazare în Horsens (considerați un student hostel, hotel sau puteți contacta alți studenți VIA pe rețelele de socializare).Back to VIA University page ››››

 • ETS

  ETS является неправительственной корпорацией, которая разрабатывает и администрирует международные языковые экзамены TOEFL.

 • DAAD

  DAAD (Германская служба академических обменов) – самоуправляемая организация высших учебных заведений Германии.

 • Британский Совет

  Неполитическая независимая организация которая представляет Великобританию за рубежом в областях культуры, науки, образования и профессиональной подготовки.

 • American Councils

  Международная некоммерческая организация, призванная продвигать образование и научные исследования во всем мире в рамках международных программ.