Latest news

  • Susține TOEFL iBT de ACASĂ!

    Susține TOEFL iBT de ACASĂ!

    Incepand cu 2 Aprilie 2020, ETS va oferi temporar testul TOEFL iBT Special Home Edition, pentru a raspunde nevoilor studentilor care nu au posibilitatea sa sustina TOEFL iBT la un centru de testare. Afla mai multe >>>>>

    13.02.2023
  • Magoosh IELTS Podcast: English Vocabulary You Need to Know

    Magoosh IELTS Podcast: English Vocabulary You Need to Know

    Te pregatesti de sustinere IELTS? Asculta Magoosh IELTS Podcast si imbogateste-ti vocabularul cu noi cuvinte in engleza pentru a lua un scor IELTS cat mai inalt! >>>>>

    13.02.2023
  • Cum poate fi utilizat testul SAT?

    Cum poate fi utilizat testul SAT?

    Se stie ca-i o cerinta comuna de admitere pentru majoritatea universitatilor si colegiilor din SUA, dar mai putini cunosc ca un scor bun SAT poate face "diferenta" la admitere in multe alte tari. Afla mai multe >>>>>

    13.02.2023
  • Ai auzit de Oxford Placement Test?

    Ai auzit de Oxford Placement Test?

    La fel ca si examenele TOEFL, IELTS sau Cambridge, Testul Oxford Placement va poate asigura un loc de studiu in strainatate, atat la nivel scolar, cat si universitar. Afla detalii >>>>>

    6.04.2020
  • IELTS AWARD 2016: Registration OPEN!

    IELTS AWARD 2016: Registration OPEN!

    Cei care au sustinut recent un test IELTS sau intentioneaza sa-l sustina in viitorul cel mai apropiat, pot aplica acum si pentru bursa de studiu IELTS Award 2016, in marime de pana la 10.000 de lire, care va acoperi taxa de scolarizare pentru anul academic 2016-2017... >>>>>

    16.10.2018
toate știrile
20.07.2017

Новости образования/Știri Principale

IELTS sau Cambridge: care este examenul potrivit pentru mine?

Новости образования/Știri Principale

"Ce examen de limbă îmi recomandaţi dacă vreau să plec sau să lucrez în străinătate?" Iată una dintre întrebările pe care mi le adresează frecvent cursanții mei, referindu-se, desigur, la cele mai populare examene de engleză din lume: IELTS (International English Language Testing System) şi CAE (Cambridge English: Advanced).


Ca să poți să rezolvi această dilemă, trebuie înainte de toate să răspunzi unei întrebări esențiale: de ce ai nevoie de un certificat de engleză? De exemplu, plănuieşti să studiezi în străinătate sau să te înscrii la un curs, îţi trebuie în calitate de imigrant, ai de gând să te angajezi în altă ţară, sau vrei pur și simplu să ştii care este nivelul tău de limbă?

Odată ce ai găsit răspunsul, poți începe să compari aceste două examene, astfel încât să reuşeşti să te hotărăşti asupra unuia dintre ele.


Când vei avea nevoie de certificat?


Una dintre principalele diferenţe este că IELTS este valabil doi ani, în timp ce CAE nu are o dată la care expiră. În teorie, asta înseamnă că dacă plănuieşti să te foloseşti de certificat la mai mult timp după ce l-ai obţinut, CAE ar putea fi o opţiune mai bună pentru tine. Totuşi, dacă optezi pentru un certificat CAE, asigură-te că vei continua să îți menții și chiar să îți îmbunătățești nivelul de cunoștințe. Limbile străine se uită uşor şi este important ca engleza pe care eşti capabil să o vorbeşti să corespundă nivelului care apare scris pe hârtie!


Ce și cum testează fiecare examen?


Atât IELTS, cât şi Cambridge English testează cele patru abilităţi esenţiale atunci când vrei să înveţi o limbă străină: de citire, ascultare, scriere şi vorbire. Ambele au fost create în cadrul Universităţii Cambridge, deşi IELTS este deţinut, în acelaşi timp, de British Council, IDP: IELTS Australia şi Cambridge English Language Assessement.

Nu există "trecut" sau "picat" la IELTS, testul nu face altceva decât să te noteze corespunzător nivelului tău de limbă. Fiecare abilitate este notată conform unui barem de la 1 la 9, iar scorul obţinut în final este o medie a rezultatelor la cele patru probe. Pentru a atinge un nivel avansat, trebui să ajungi cel puţin la nota 7.

În ceea ce priveşte examenul Cambridge English: Advanced, acesta este promovat numai începând de la o anumită notă. Informaţii cu privire la aceste note, dar şi la nivelul echivalent de engleză conform Cadrului Comun European de Referinţă pentru limbi (CEFR), puteţi găsi pe site-ul oficial Cambridge English.


Cum alegi examenul potrivit?


Pe de o parte, Cambridge English: Advanced acoperă o gamă mai largă de subiecte decât IELTS şi oferă o mai mare libertate când vine vorba de rezolvarea subiectului scris. Pe de altă parte, există două versiuni IELTS: Academic Training - pentru cei care vor să fie admişi la o facultate sau într-o anumită funcţie, şi General Training - pentru cei care au nevoie să treacă examenul IELTS fie pentru a se muta într-o altă ţară, fie pentru un program de training sau un loc de muncă într-o companie în care se vorbeşte limba engleză.


Structura examenelor


Fie că optaţi pentru IELTS, fie pentru Cambridge English: Advanced, proba orală are loc în faţa unui examinator. La CAE, există un partener de discuţie, cu care trebuie să legi o conversaţie cât mai naturală, în timp ce la IELTS, conversaţia are loc doar cu examinatorul, iar proba este înregistrată, drept exemplu pentru viitorii canditaţi.

De asemenea, proba de ascultare este şi ea diferită, deoarece la IELTS nu poţi auzi înregistrarea decât o singură dată, apropiindu-se mai mult de o conversaţie din viaţa reală, în timp ce la Cambridge, fiecare conversaţie poate fi ascultată de câte două ori, iar candidatul are ocazia să îşi verifice răspunsurile.

Timpul alocat probei scrise diferă şi el: 90 de minute la CAE şi 60 de minute la IELTS, cu menţiunea că la CAE se cere mai mult şi, cum temele sunt şi ele mai variate, este nevoie de mai multă coordonare pentru a face faţă mai multor tipuri de texte (raport, scrisoare de intenţie, recenzie etc).

Dacă ai în vedere modul în care vei folosi engleza pe care ai studiat-o, IELTS poate fi mai potrivit dacă vrei pur şi simplu o atestare a nivelului tău de engleză, fiind de asemenea şi un examen mult mai adecvat unui mediu academic. Cambridge English este potrivit dacă urmăreşti să foloseşti engleza în situaţii cât mai diverse, sau de exemplu, într-o carieră care presupune să comunici în engleză zi de zi, pe termen mediu spre lung.


Ce alegi până la urmă?


Fie că plănuieşti să candidezi pentru un loc de muncă, o universitate sau eşti imigrant şi ai nevoie de un examen care să ateste nivelul la care cunoşti limba engleză, începe prin a te uita pe site-ul oficial al universităţii sau al ţării respective, astfel încât să ştii care sunt cerinţele lor. Odată ce afli de ce examen ai nevoie, începe să exersezi pentru a-l promova.

Nu uita, aceste examene nu testează numai nivelul tău de limbă, ci şi abilitatea de a-ţi exprima gândurile în diferite contexte atât în scris cât şi oral, de a lucra contra cronometru, de a anticipa şi de a face faţă probelor de diverse tipuri, susţinute în aceeaşi zi. Aşa că, indiferent ce alegi, îţi vei dezvolta competenţe extrem de utile, pe care le poţi aplica şi în alte domenii!


Începe să te pregăteşti!


Pentru a-ţi face o idee mai clară despre ce presupune un examen IELTS, încearcă unul dintre cursurile online Understanding IELTS.

De asemenea, există o varietate de materiale pentru pregătirea examenului IELTS de care te poţi folosi și pe care le poți găsi pe website-ul oficial IELTS. Pentru examenul Cambridge English poți găsi resurse gratuite care să te ajute să te pregătești, pe website-ul oficial.

De asemenea, aici poți vedea o prezentare a examenului IELTS, oferită de British Council România.



Autor: Andreea Pasere

Sursă articol: www.britishcouncil.ro


→ архив новостей


  • ETS

    ETS является неправительственной корпорацией, которая разрабатывает и администрирует международные языковые экзамены TOEFL.

  • DAAD

    DAAD (Германская служба академических обменов) – самоуправляемая организация высших учебных заведений Германии.

  • Британский Совет

    Неполитическая независимая организация которая представляет Великобританию за рубежом в областях культуры, науки, образования и профессиональной подготовки.

  • American Councils

    Международная некоммерческая организация, призванная продвигать образование и научные исследования во всем мире в рамках международных программ.