Czech Republic

Study in Czech Republic

Czech

 • RO
 • RU

Dupa separarea pe cale pasnica a Cehoslovaciei la 1 ianuarie 1993, Republica Ceha a trecut printr-o dezvoltare economica rapida, devenind astfel primul fost membru al CAER care a obtinut statutul de “tara dezvoltata” din partea Bancii Mondiale. In prezent, ea are cel mai ridicat indice al dezvoltarii umane din Europa Centrala si de Est si se afla pe locul trei in lista celor mai pasnice tari din Europa, fiind, in acelasi timp, si cea mai democratica si sanatoasa (in termeni de mortalitate infantila) din regiune.

Republica Ceha este tara din inima Europei, unde oaspetii sunt intampinati cu paine si cu sare. Anume aici au fost inventate lentilele de contact si cubuletele de zahar. Tot aici s-au nascut renumitii Sigmund Freud, Franz Kafka, Gregor Mendel si Oskar Schindler. Republica Ceha este cunoscuta si pentru berea sa, considerata ca fiind cea mai buna din lume, pentru producatorul de masini Skoda Auto, pentru spa-orasul Karlovy Vary si pentru cele peste 2.000 de castele medievale. Republica Ceha este si casa celei mai vechi universitati din Europa de Est – Charles University din Praga, fondata in 1348.

Datorita pozitionarii sale geografice in centrul Europei, tara ofera oportunitatea de a calatori usor spre orice destinatie de pe continent.
Treptat, Republica Ceha devine o destinatie de studiu tot mai populara pentru studentii internationali. Conform statisticilor, in 2014 ea s-a clasat pe locul 12 in topul celor mai populare destinatii de studiu in Europa pentru studentii Erasmus. Aceasta denota ca sistemul de invatamant in Republica Ceha este apreciat nu doar de locuitorii tarii, ci si de cetatenii straini, avand in vedere ca studiul in aceasta tara are destul de multe avantaje.

Sistemul educational ceh este considerat unul din cele mai bune. Institutiile superioare de invatamant ofera o varietate mare de programe predate in limba engleza si alte limbi straine, fapt pentru care peste 39.000 de studenti internationali anual aleg sa studieze in Republica Ceha. Un alt avantaj important este faptul ca studiile in universitatile de stat sunt gratuite, daca limba de instruire aleasa este ceha. Pe de alta parte, taxele de studiu la institutiile private sunt destul de accesibile, comparativ cu alte tari europene.


De ce Republica Ceha?

 • Unul din cele mai bune sisteme de invatamant din Europa
 • Gama larga de programe de studii in cele mai diverse domenii
 • Rata foarte scazuta a criminalitatii
 • Pozitionare geografica foarte convenabila pentru calatorii pe continent
 • Studii gratuite in universitatile de stat
 • Taxe de scolarizare accesibile in institutiile private
 • Diversitatea si bogatia culturala a tarii
 • Preturi rezonabile pentru trai si chirie

Taxe de studiu si alte cheltuieli

Prin lege, invatamantul superior in institutiile de stat este gratuit pentru cetatenii de toate nationalitatile, in cazul in care acestia vor urma un program cu predare in limba ceha. Se presupune ca acestia vor achita doar o taxa de inmatriculare la universitate si, daca va fi cazul, o taxa pentru extinderea duratei de studiu peste limita stabilita. Se mai percep taxe de scolarizare si pentru programele cu predare in limba engleza.

Institutiile private presupun taxe de studiu pentru toate programele academice, acetea variind intre 2.000 si 15.000 USD per an.

Vorbind despre cheltuieli zilnice, in Republica Ceha veti beneficia de niste preturi foarte convenabile, comparativ cu alte tari europene. Preturile la produse alimentare, transport public si divertisment sunt destul de accesibile, iar daca studentul locuieste in afara capitalei, preturile sunt si mai mici.


Vize de studiu

Cetatenilor UE li se permite sa studieze fara viza in Republica Ceha in cazul in care ei pot sa demonstra ca:

 • au fost admisi la un program de studii cu durata mai mare de 3 luni
 • au surse financiare suficiente pentru parcursul studiilor
 • sunt inmatriculati la o institutie autorizata si/sau acreditata
 • au asigurare medicala completa

Studentii care nu sunt cetateni ai tarilor membre UE trebuie sa solicite o viza de student prin intermediul Ambasadei Cehiei in tarile lor de origine. De regula, durata de prelucrare a documentelor este de aproximativ 3-4 luni.


Cazarea

Studentii internationali care vin sa studieze in Republica Ceha opteaza fie pentru cazarea in caminul universitar, fie pentru inchirierea unei camere/unui apartament in oras.

Cazarea in camin este, de obicei, optiunea preferata de majoritatea studentilor, deoarece aceasta le permite sa se adapteze mai usor la viata de student si sa se integreze intr-un mediu international. De asemenea, aceasta optiune este si cea mai ieftina.


Aplica pentru un program de studii in aceasta tara, solicita mai multe informatii sau programeaza o discutie cu un consilier educational direct la biroul EXCEL.

formular de inregistrare

 • ETS

  ETS является неправительственной корпорацией, которая разрабатывает и администрирует международные языковые экзамены TOEFL.

 • DAAD

  DAAD (Германская служба академических обменов) – самоуправляемая организация высших учебных заведений Германии.

 • Британский Совет

  Неполитическая независимая организация которая представляет Великобританию за рубежом в областях культуры, науки, образования и профессиональной подготовки.

 • American Councils

  Международная некоммерческая организация, призванная продвигать образование и научные исследования во всем мире в рамках международных программ.