Czech Republic

School Education • RO
 • RU

Scoli publice


Numai in Praga exista aprox. 80 de gimnazii si licee diferite, iar pe intreg teritoriul tarii numarul acestora se estimeaza la circa 400. Pe langa disciplinele traditionale, aici se studiaza business, comert si economie, regie, productie de sticla sau design, scolile specializate fiind o caracteristica specifica sistemului de invatamant secundar ceh, spre deosebire de alte tari.

Aceste scoli sunt foarte populare in randul elevilor din Republica Ceha, multi optand sa-si finalizeze studiile medii intr-o scoala specializata intr-un domeniu cat mai apropiat de facultatea unde-si vor urma ulterior studiile universitare. Aceste scoli au admitere prin concurs, cu cerinte destul de inalte, pe final fiind selectati doar cei mai buni.

Avantajele studiului in scoala publica dupa clasele 9-10:

– programul scolar dureaza 4 ani, iar pe finalul acestuia, elevii cunosc si pot comunica fluent in limba ceha

– posibilitatea de a obtine permis de sedere permanenta

– calificarea obtinuta dupa completarea studiilor medii este acceptata de toate universitatile

– nu este necesara prezentarea unui certificat oficial pentru a confirma cunostintele de limba ceha

– studiul in scolile publice din Cehia este gratuit

– elevii se obisnuiesc mai devreme sa locuiasca independent

– cheltuielile de intretinere sunt mai mici, comparativ cu alte tari europene.


Scoli private


In Cehia, exista, de asemenea, si cateva scoli-pensiune internationale private, cu instruire in limba engleza si curriculum similar cu cel din scolile occidentale. Elevii internationali isi pot urma studiile medii in cadrul acestor scoli incepand cu varsta de 15 ani. Programul scolar dureaza 2 sau 3 ani, in dependenta de varsta si nivelul de pregatire. Pe final de program, absolventii obtin o calificare internationala (International Baccalaureate – IB), recunoscuta de toate universitatile lumii.


Conditii de admitere


Conditiile de admitere in scolile publice sunt foarte diferite, cu exceptia unei cerinte obligatorii – cunoasterea elementara a limbii ceha. Elevii trebuie sa stie cum sa se prezinte in termeni simpli si sa explice de ce a ales anume acest program de studiu. Pentru a trece aceasta etapa, e suficient finalizarea unui curs de pregatire de scurta durata, inainte de inceperea studiilor propriu-zise.

Conditiile de admitere in scolile private sunt un nivel mediu sau avansat de limba engleza si o medie academica de 7+.

Dosarele de admitere atat in scolile publice, cat si in cele private, urmeaza a fi depuse cu cel putin un an inainte si pana in luna martie a anului de admitere.


Taxe de studiu


Studiile in cadrul scolilor publice, la fel ca si in universitatile publice din Cehia, sunt gratuite. Parintii platesc doar pentru o parte din rechizitele scolare, mese si cazare. De obicei, elevii care au ales sa studieze in Praga, locuiesc in resedinte studentesti (camine). Fiecare opteaza, bineinteles, pentru o locuinta reiesind din propriile preferinte si situatia financiara. Estimativ, un loc de cazare in Praga costa in jur de 230-300 EUR/lunar. In alte orase, costurile sunt mai reduse.

Pranzul in catina scolii costa de la 30 la 70 CZK (aprox. 3 EUR), ceea ce inseamna ca cca 150 EUR/lunar vor fi cheltuiti pentru mancare + alti 20 EUR pentru telefonie mobila si alte cheltuieli marunte. Din aceasta perspectiva, scolile din suburbii sunt mai avantajoase decat cele din Praga, deoarece acolo iti poti asigura un loc de cazare, cu 3 mese in zi si supraveghere 24/24, la doar 150 EUR/lunar. Majoritatea scolilor dispun de agende electronice, care sunt disponibile pe site-ul scolii si unde parintii pot verifica, in timp real, notele elevului + orice notificari din partea administratiei scolii.

In comparatie cu cele publice, scolile private ofera pensiune completa, care include cazare + mese, sport si alte activitati extracuriculare. Taxa de studiu pentru un an academic variaza intre 20.000 si 50.000 EUR.


Aplica pentru un program de studii in aceasta tara, solicita mai multe informatii sau programeaza o discutie cu un consilier educational direct la biroul EXCEL.

formular de inregistrare

 • ETS

  ETS является неправительственной корпорацией, которая разрабатывает и администрирует международные языковые экзамены TOEFL.

 • DAAD

  DAAD (Германская служба академических обменов) – самоуправляемая организация высших учебных заведений Германии.

 • Британский Совет

  Неполитическая независимая организация которая представляет Великобританию за рубежом в областях культуры, науки, образования и профессиональной подготовки.

 • American Councils

  Международная некоммерческая организация, призванная продвигать образование и научные исследования во всем мире в рамках международных программ.