Holland

University Studies • RO
 • RU

Prima universitate olandeza a fost fondata in 1575 in orasul Leiden. De-atunci, in Netherlands au aparut zeci de universitati cu cele mai diferite profiluri. Deja mai bine de o jumatate de secol, universitatile olandeze ofera studentilor sai programe cu predare in limba engleza, iar experienta acumulata de-a lungul anilor si tendinta spre dezvoltare continua, contribuie considerabil la modernizarea si eficientizarea metodelor si formelor de instruire existente.
Unde poti studia?


Universitatile olandeze pot fi divizate in 3 categorii de baza:

›› Universities of Applied Sciences (UAS), care pregatesc studentii, prin intermediul cursurilor orientate mai mult practic, pentru o cariera profesionala in domeniul ales de ei, oferind programe de licenta si masterat.

›› Research Universities, sau universitatile clasice, mult mai teoretizate decat UAS si care, pe langa programe de licenta si masterat, ofera si doctorat. Dupa absolvire, studentii pot alege sa activeze in domeniul academic sau sa-si faca o cariera profesionala in domeniul studiat.

›› Institutii de studii internationale, care ofera diverse programe de studii, legate, de regula, de problemele tarilor in curs de dezvoltare. Multe dintre aceste institutii sunt parte componenta a universitatilor clasice.


Teoretic sau aplicativ?


Cele mai apreciate de catre studenti sunt universitatile de stiinte applicate (UAS). Acest fapt se explica prin aceea ca studiile sunt orientate mai mult practic, iar specializarile obtinute (in inginerie, finante, turism, programare IT, design etc.) permit angajarea in campul muncii imediat dupa absolvire. Programul flexibil al UAS permite studentilor sa-si creeze independent un plan de studii, in conformitate cu dorintele si scopurile individuale. Gama larga de domenii de studiu si atmosfera international foarte destinsa din fiecare universitate permite studentilor sa-si continue studiile la masterat atat in Olanda, cat si peste hotarele acesteea.


Ce poti studia?


Fiind a 2-a destinatie de studiu in UE (dupa UK), Universitatile din Olanda ofera peste 2100 programe de studiu in limba engleza. Mai jos, gasiti registrul complet al programelor, actualizat zilnic, in care puteti face o cautare dupa cuvantul cheie.
Conditii generale de admitere


Universitatile de stiinte applicate nu au examene de admitere. Este suficient sa sustii unul dintre examenele lingvistice internationale precum TOEFL sau IELTS (cu un scor minim de 80 si, respectiv, 6.0), sa pregatesti pachetul de acte necesare si sa aplici pentru programul ales pana la data-limita de 15 Aprilie.

Admiterea in anul 1 la majoritatea universitatilor olandeze este posibila pentru studentii moldoveni imediat dupa absolvirea clasei a 12-a de liceu, in baza Diplomei de Bacalaureat. In Olanda nu exista o nota medie fixa care sa se ia in consideratie la admitere, de aceea, fiecare candidat are sansa sa-si gaseasca, conform rezultatelor sale academice, o institutie potrivita.

Niciodata nu e prea devreme sa incepi pregatirea pentru admitere la universitate, de aceea va recomandam sa folositi la maximum vacantele din timpul anului si cele de vara pentru cursuri lingvistice si participarea la zilele usilor deschise organizate cu regularitate de universitati.


Taxe de studiu si burse


In timp ce numarul programelor cu predare in limba engleza creste, taxele de studiu se mentin la un nivel accesibil pentru fiecare.

Astfel, studentii EU vor achita pentru anul academic 2019-2020 o taxa redusa de 2083 EUR. Studentii non-EU achita o taxa de scolarizare completa de la 7.500 EUR/an pentru programele de licenta si de la 12.000 EUR/an pentru programele de master.

Burse de studiu pentru studenti non-EU.

Programul burselor "Holland Scholarship" este conceput pentru aplicantii din tarile extracomunitare (non-UE). Programul ofera asistenta financiara ne-rambursabila pentru achitarea taxelor de studiu in marime de 75-100%.

click pe imagineCazare


O parte din univesitatile olandeze dispun de resedinte studentesti proprii, astfel ca studentii internationali sunt practic asigurati cu un loc de trai in primul lor an de studii. Celelalte universitati dispun doar de housing service, depatament care acorda asistenta in cautarea unei locuinte in oras tuturor studentilor internationali care solicita acest lucru. Sa gasesti o locuinta in orasele olandeze nu este atat de dificil daca te ocupi de asta din timp, chiar cu cateva luni inainte de inceputul anului de studii. In caz contrar, cazarea poate deveni o problema.


Aplica pentru un program de studii in aceasta tara, solicita mai multe informatii sau programeaza o discutie cu un consilier educational direct la biroul EXCEL.

formular de inregistrare

 • ETS

  ETS является неправительственной корпорацией, которая разрабатывает и администрирует международные языковые экзамены TOEFL.

 • DAAD

  DAAD (Германская служба академических обменов) – самоуправляемая организация высших учебных заведений Германии.

 • Британский Совет

  Неполитическая независимая организация которая представляет Великобританию за рубежом в областях культуры, науки, образования и профессиональной подготовки.

 • American Councils

  Международная некоммерческая организация, призванная продвигать образование и научные исследования во всем мире в рамках международных программ.