Holland

University Studies • RO
 • RU

Prima universitate olandeza a fost fondata in 1575, in orasul Leiden, iar in anii ce au urmat, au fost fondate peste 60 noi institutii de invatamant superior, care ofera in prezent circa 2.100 facultati cu instruire in limba engleza, inclusiv pe domenii foarte competitive precum Medicina sau Drept.

Pe langa faptul ca Olanda este cea mai "vorbitoare" tara de engleza din Europa continentala, sistemul sau universitar este perfect aliniat cu modelul Anglo-Saxon de invatamant (UK si SUA) si cerintele angajatorilor din intreaga lume. Diplomele de Licenta si Master obtinute in Olanda sunt recunoscute in toate tarile, iar absolventii universitatilor au o reputatie excelenta in randul angajatorilor locali si internationali.


Teoretic sau aplicativ?


Sistemul universitar olandez include 36 de Universitati Aplicative (UAS) si 18 teoretice (Research).

Universitati aplicative (se mai pot numi University College sau Academy). Ofera studii de Licenta (de 3 sau 4 ani) si Master (2 ani) si sunt preponderent axate pe domenii practic-orientate (finante, business, marketing, IT, inginerie, tourism s.a.) cu accent puternic pe dezvoltarea de competente si abilitati necesare pentru angajarea in campul muncii. Este alegerea perfecta pentru studentii care sunt mai degraba atrasi de studiul orientat pe proiecte in grup, practica si contact direct cu economia reala.

Universitati teoretice si de cercetare (Research). Pe langa programe de Licenta si Master, acestea ofera si programe de Doctorat (3-4 ani). Sunt preponderent axate pe stiinte fundamentale (fizica, matematica, chimie), socio-umaniste (filosofie, istorie, religie) medicina, drept si programe cercetare stiintifica. Este alegerea perfecta pentru studentii care sunt mai degraba atrasi de studiul academic si teoretic avansat sau cercetare si stiinta.


MIT: Universitatile Aplicative nu sunt "prestigioase".

ADEVAR: 7 din 10 studenti aleg anume acest tip de universitati deoarece aici se regasesc majoritatea facultatilor practic-orientate (tourism, IT, contabilitate, afaceri, design s.a.) care pun accent mai degraba pe angajabilitatea viitorului student decat pe "titlul" sau academic.

MIT: Dupa Universitatea Aplicativa nu pot face master.

ADEVAR: Unul din motivele pentru care studentii aleg universitatile aplicative este pentru a evita o facultate "incarcata" de teorie si sa-si asigure sanse mai bune de angajare dupa absolvire. Daca insa considerati ca un Master este absolut necesar, acesta poate fi urmat la o Universitate teoretica in baza Diplomei de Licenta (Bachelors) obtinuta in cadrul universitatilor aplicative.


Programe de studiu in engleza


Registrul actualizat al facultatilor poate fi accesat pe


Conditii minime de admitere


– Diploma de Bacalaureat

– examen de limba engleza iBT TOEFL 80 (recomandat), IELTS 6.0 sau Cambridge B2-C1


Aplicatiile de admitere se pot depune incepand cu luna septembrie ce precede anul admiterii si pana la 15 ianuarie, 15 martie sau 15 mai, in functie de facultatea aleasa.


Taxe de studiu


Cetatenii UE – taxa anuala 1.041 sau 2.083 EUR

Cetatenii din afara UE – taxa anuala 7.500 EUR


Burse si finantare


Cetatenii UE pot accesa un imprumut guvernamental, care acopera taxa anuala de studiu. Acesta va fi rambursat doar la doi ani dupa absolvire, iar daca castigi sub venitul minim pe economie (1.507 EUR), nu vei fi obligat sa platesti nimic.

Cetatenii din afara UE pot accesa burse partiale de studiu, care acopera pana la 5.000 EUR din taxa anuala.


Cum aplici?


PASI DE URMAT

Daca ati decis sa aplicati de sine statator (candidat independent), rugam sa contactati direct universitatea pentru mai multe informatii.

Candidatii care aplica centralizat (cu EXCEL), sunt rugati sa completeze formularul de mai jos si un consilier educational Va va contacta in scurt timp.

formular de inregistrare

 • ETS

  ETS является неправительственной корпорацией, которая разрабатывает и администрирует международные языковые экзамены TOEFL.

 • DAAD

  DAAD (Германская служба академических обменов) – самоуправляемая организация высших учебных заведений Германии.

 • Британский Совет

  Неполитическая независимая организация которая представляет Великобританию за рубежом в областях культуры, науки, образования и профессиональной подготовки.

 • American Councils

  Международная некоммерческая организация, призванная продвигать образование и научные исследования во всем мире в рамках международных программ.