Holland

School Education


 • RO
 • RU

Scolarizarea in Olanda este obligatorie pana la varsta de 18 ani, iar sistemul educational olandez este cunoscut drept unul de inalta calitate. Invatamantul in scolile publice este gratuit. Chiar si unele scoli private sunt subsidiate de stat. Parintii isi asuma doar careva contributii pentru anumite activitati sau evenimente. Pentru elevii internationali este accesibil atat invatamantul in scoala publica (de stat), cat si in cele private. Recent, Ministerul Olandez al Educatiei a lansat un proiect-pilot de educatie bilingva (in 18 scoli), unde o serie de discipline ca istoria, bilologia sau muzica sunt predate doar in Engleza. Politica educationala olandeza include diverse oportunitati bilingve, conectarea educatiei cu piata muncii si sporirea calitatii educatiei.


Tipuri de scoli


Publice (openbare) – unde se ofera educatie laica, uneori bazata pe diferite principii filosofice (Montessori, Steiner, etc.)

Private (bijzondere) – aproape 2/3 din toti copiii frecventeaza scolile private sau cele independente. Din punct de vedere financiar, majoritatea acestora au acelasi statut ca si scolile publice, chiar daca sunt preponderent confesionale (Catolice, Protestante, Islamice, etc.) sau urmeaza principii filosofice specifice.

Internationale (Dutch International Primary Schools (DIPS) si Dutch International Secondary Schools (DISS)) – ofera educatie pentru elevi de orice nationalitate, cu resedinta in Olanda, si pentru familiile olandeze care urmeaza sa plece/revina din misiuni externe, aplicand taxe relativ mici, dat fiind faptul ca sunt subsidiate de stat. Aceste scoli ofera programe international de studiu, de tipul International Primary Curriculum si International Baccalaureate.

Internationale Private – unde se studiaza dupa curriculum international (IB sau altele) sau specific national (american, francez, german, etc.), uneori cu predare in limba nativa. Aici facilitatile sportive (terenurile de fotbal, piscinele) sunt de-a dreptul spectaculoase comparativ cu cele din scolile publice.

Scoli IPAD – incepand cu 2014, la initiativa antreprenorului Maurice de Hond, in Olanda au fost deschise peste 20 de asa-numite "scoli Steve Jobs", finantate de guvernul olandez. Aici toti elevii sunt echipati cu Ipad-uri si aplicatii, care inlocuiesc mijloacele de instruire traditionale, gen carti si table. Profesorii sunt pe post de antrenori care ii ajuta pe studenti sa-si dirijeze propria educatie.


Niveluri de studiu


Educatia primara – incepe de a varsta de 4-5 ani, iar la final elevii trebuie sa sustina un test standard de aptitudini, numit CITO test (Centrale Eindtoets Basisonderwijs). In dependenta de rezultatele testului si de opiniile profesorului despre performantele si abilitatile elevilor, fiecare dintre ei primeste recomandare pentru nivelul potrivit de studii secundare.

Educatia secundara – de la varsta de 12 ani, reiesind din popriile abilitati, elevii pot opta pentru diplome vocationale sau pre-universitare. Nivelele academice sunt aceleasi pentru toti in primii ani de studiu, urmati de programe de specializare.

VMBO – pregateste pentru educatia secundara vocationala, finalizarea nivelului superior permite continuarea studiilor la HAVO.

MBO – educatia secundara vocationala combina studierea practica in clase si trainingurile, cu multe cursuri in Engleza. Elevilor care au absolvit treapta precedenta sau alt program, dar nu au fost admisi la programul IB, li se ofera posibilitatea de a se pregati pentru studii profesionale sau pentru angajarea propriu-zisa.

HAVO – program de pregatire pentru admiterea la invatamantul profesional superior HBO in cadrul "universitatilor vocationale".

VWO – pregateste studentii pentru studii academice in cadrul universitatilor de cercetare. Studierea se face in cadrul ateneelor, gimnaziilor sau liceelor, unde Greaca si Latina se numara printre subiectele de baza.


Sistem de notare


In Olanda sistemul de apreciere se bazeaza pe o scara de 10 puncte, la fel ca si in Moldova, unde 1 este nota cea mai mica si 10 – cea mai mare.

Notele de 1-3 sunt oferite foarte rar, la fel ca si notele de 9 si 10.


Taxe de studiu


Educatia primara, secundara si vocationala este finantata de statul olandez. Parintii isi asuma doar careva contributii voluntare pentru diverse activitati, excursii sau evenimente, variind intre 200-2000 EUR/an.

Scolile internationale percep taxe de scolarizare diferite de la o institutie la alta, in marime de aprox. 5.000-23.000 EUR/an.


Proces de admitere


Rolul nostru pe acest segment este sa oferim informatii, consiliere si asistenta pentru indentificarea celei mai bune optiuni, considerand varsta elevului si preferintele acestuia si cele ale parintilor lui referitor la locatia scolii, conditiile de studiu si cele de trai etc.

Desi, teoretic, elevii pot incepe un program scolar in Olanda chiar de la varsta de 4-5 ani, decizia de transfer intr-o scoala olandeza este conditionata de urmatoarele criterii:

– nivelul de cunoastere al limbii olandeze sau engleze

– gradul de independenta si maturitate

– abilitati academice si motivatie

– abilitatea de a se adapta unui nou mediu cultural si academic.


Optiuni de studiu scolar


In functie de varsta elevului si limba vorbita, puteti opta pentru:

– inscriere la o scoala publica (de la 14 ani) sau privata (de la 7 ani) in vederea finalizarii treptei de invatamant corespunzatoare (scoala primara, medie sau liceu).

– "zile de proba" – o perioada scurta (de pana la 2 saptamani) petrecuta intr-o scoala privata in scopul familiarizarii cu sistemul scolar local, inainte de a decide aplicarea propriu-zisa la studiu.


PASI DE URMAT

Aplica pentru un program de studii in aceasta tara, solicita mai multe informatii sau programeaza o discutie cu un consilier educational direct la biroul EXCEL.

formular de inregistrare

 • ETS

  ETS является неправительственной корпорацией, которая разрабатывает и администрирует международные языковые экзамены TOEFL.

 • DAAD

  DAAD (Германская служба академических обменов) – самоуправляемая организация высших учебных заведений Германии.

 • Британский Совет

  Неполитическая независимая организация которая представляет Великобританию за рубежом в областях культуры, науки, образования и профессиональной подготовки.

 • American Councils

  Международная некоммерческая организация, призванная продвигать образование и научные исследования во всем мире в рамках международных программ.