Liceele publice (se mai pot numi colegii sau academii) sunt scoli de zi si urmeaza curicula nationala a Regatului Unit (A-levels) cu durata de 2 ani.


De ce liceu public?Este permis un numar maxim de 4 materii, alese din peste 60 domenii de studiu. Obiectele scolare vor selectate in functie de viitoarea facultate/profesie. Spre exemplu, pentru admitere la o facultate de business, elevii vor studia in anii de liceu Economie, Matematica si Business, iar viitorii studenti ai facultatilor de medicina vor urma o combinatie de subiecte precum Biologie, Chimie, Matematica si Fizica.

Absoluta majoritate a liceelor ofera un spectru foarte larg de materii scolare astfel incat fiecare elev isi poate alege o specializare diferita in functie de viitoarea facultate sau profesie. Astfel, desi toti elevii sunt inscrisi in programul liceal de 2 ani, fiecare elev va frecventa doar materiile la libera alegere.

2 criterii esentiale: motivatie si pasiune pentru materiile ce urmeaza a fi studiate (max 4) la liceu si un nivel bun de cunoastere al limbii engleze.

In treapta liceala pot fi inscrisi doar candidati cu varsta de 16 ani impliniti pana la 1 septembrie al anului scolar. Candidatii cu varsta sub 16 ani, vor fi automat inscrisi in programul gimnazial, cu durata de 1 sau 2 ani.

Sistemul englez de scolar se axeaza preponderent pe competente ce pot fi aplicate in context practic, aptitudini de insusire si invatare precum si dezvoltarea unui spirit practic si mod de gandire critic. Astfel, elevii care pot face dovada acestor competente, poti fi admisi practic cu orice note pozitive, chiar si note de 5 (cinci).

Aplicantii trebuie sa demonstreze un nivel de cunoastere a limbii engleze cat mai apropiat sau egal cu B2 (in special scris/writing si intelegere/listening). Puteti alege sa sustineti un examen international: IELTS (min. 5.5), TOEFL (min. 70) sau Cambridge (B2), alternativ aplicantii pot sustine un test de nivel oferit gratuit de EXCEL.

Pentru a cunoaste mai multe despre liceele publice si avantajele asociate, va oferim cateva exemple de asemenea institutii:

Exeter College

Loughborough College

Brockenhurst College

Boston College


Registrul actualizat al institutiilor publice de invatamant in UK poate fi accesat pe aceasta pagina.

Dat fiind faptul ca absoluta majoritate a liceelor publice sunt de zi, peste 90% din elevii straini minori sunt cazati in familii-gazda. Familiile sunt inspectate periodic de catre membrii serviciilor sociale si administratia institutiei de invatamant. Majoritatea familiilor-gazda provin din comunitati locale si au o relatie stransa cu institutiile de invatamant, fapt ce asigura o mai buna integrare si supraveghere a elevilor. De regula, acestia pot fi parinti ai elevilor care frecventeaza acelasi liceu, profesori sau membri ai consiliilor parintesti locale.


Cazare in campus (scoala cu internat) – este mai degraba o exceptie de la regula, numarul acestor institutii fiind extrem de limitat. Caminul este amplasat in incinta institutiei sau in nemijlocita apropiere, iar elevii cazati in camere pentru 1 sau 2 persoane. Traiul in camin este potrivit pentru elevii independenti cu un grad inalt de disciplina si auto-organizare (elevii isi vor gati mesele si face menajul zilnic fara asistenta adultilor).

Costurile pentru cazare in familie-gazda variaza intre 90 si 170 GBP saptamanal, cu mesele incluse.

Cazarea in camin prevede taxe saptamanale ce variaza intre 120 si 170 GBP si nu includ mesele.

Aplicantii care detin cetatenia unui stat membru UE pot fi scutiti complet de achitarea taxei de studiu sau, in functie de vechimea cetateniei EU, vor achita o taxa anuala de inmatriculare (variaza intre 500 si 5.000 GBP anual).

Aplicantii care nu detin cetatenia UE, vor achita taxe anuale de studiu ce variaza intre 6.500 si 12.000 GBP anual.

Desi Regatul Unit a parasit formal UE, drepturile cetatenilor UE in UK raman in continuare neschimbate. Mai multe informatii pe pagina excel.md/brexit.

Primul pas este sa contactati un consilier educational pentru o evaluare initiala a necesitatilor si aptitudinilor aplicantului. In urma evaluarii, consilierul va procesa si depune aplicatia de admitere, iar odata admis, va va asista cu toate formalitatile conexe (cazare, calatorie, aspecte financiare, vize s.a.).

Elevii admisi vor continua sa beneficieze de tot sprijinul consilierilor EXCEL pe intreaga durata a programului de studiu, inclusiv asistenta cu inscrierea ulteriorara la facultate in UK sau alte destinatii de studiu.PASI DE URMAT

Aplica pentru studii la un liceu public in UK, solicita mai multe informatii sau programeaza o discutie cu un consilier educational direct la biroul EXCEL.

formular de inregistrare

 • ETS

  ETS является неправительственной корпорацией, которая разрабатывает и администрирует международные языковые экзамены TOEFL.

 • DAAD

  DAAD (Германская служба академических обменов) – самоуправляемая организация высших учебных заведений Германии.

 • Британский Совет

  Неполитическая независимая организация которая представляет Великобританию за рубежом в областях культуры, науки, образования и профессиональной подготовки.

 • American Councils

  Международная некоммерческая организация, призванная продвигать образование и научные исследования во всем мире в рамках международных программ.