• RO
 • RU

Unele centre lingvistice accepta copii de la varsta de 5 ani, cu insotirea parintilor. Totusi, in marea majoritate a centrelor, varsta minima de inregistrare este de 7-8 ani. Insa foarte mult depinde atat de copil, cat si de parinti - de cat este copilul de independent si de cat de pregatiti sunt parintii pentru a accepta sa se desparta de copil drag pentru o perioada de 2-3 saptamani. Astfel, noi consideram ca varsta optima pentru inscrierea la aceste programe este de 11-13 ani, desi avem experinta organizarii unui asemenea program si pentru copii de 5 si 7 ani.

Experienta noastra arata ca cele mai bune rezultate se pot obtine atunci cand se opteaza pentru un program individual. In acest caz, dumneavoastra puteti alege perioada care va convine, intensitatea programului, excursiile si activitatile, tipul de cazare etc. In plus, in cazul calatoriilor individuale, copilul va avea mult mai multe ocazii de a practica limba, deoarece va comunica si va interactiona cu vorbitorii nativi si cu alti copii veniti din toate colturile lumii.

Parintii, care cred ca copilul nu va putea sa faca fata anumitor dificultatilor de sine statator, dar care vor ca copilul sa plece in strainatate pentru a studia o limba straina, pot opta pentru o calatorie in grup sau cu prietenii. Plusul cel mare in acest caz este ca copilul se va simti mai in siguranta aflandu-se in preajma persoanelor pe care le cunoaste, insa dejavantajul acestei optiuni este ca tinerii vor comunica intre ei in limba materna si vor practica mai putin limba straina.

Pentru parintii care, din varii motive, nu sunt gata sa-si trimita copilul in strainatate de sine statator, cea mai potrivita optiune este programul de familie. Fiind impreuna cu copiii, adultii ii ajuta pe acestia sa se adapteze cu usurinta la un mediu nou si diferit pentru ei.

Pentru inscrierea la program este suficient ca nivelul de cunoastere a limbii straine sa fie incepator. La sosire, copii vor face un test de evaluare a competentelor lingvistice si vor fi plasati in grupuri in dependent de nivelul de cunoastere a limbii.

Cu cat mai devreme, cu atat mai bine! Pentru a va asigura un loc in tabara de vara si centrul lingvistic dorit, este indicat sa rezervati un loc inca din februarie-martie. Cu cat este mai aproape de vara, cu atat sunt mai putine locuri disponibile. Trebuie sa mai tineti cont si de faptul ca deschiderea vizei dureaza iar biletul de avion este mai ieftin daca-l cumparati cu cateva luni mai devreme.

Da, daca la rezervarea unui program individual ati solicitat serviciul de transfer, copilul va fi intilnit de soferul unui taxi, angajat special de centrul ligvistic. Soferul va avea la el o pancarta cu logoul oficial al scolii, familia copilului si numele centrului lingvistic in care acesta va studia.

La incheierea programului, copilul dumneavoastra va fi dus inapoi la aeroport si va fi asistat in procesul de inregistrare pentru zbor.

Elevii, care au optat pentru un program de grup, vor fi intilniti la aeroport de reprezentantul scolii, care va avea la el pancarta cu numele insotitorului de grup sau al centrului de limba. Acesta va conduce grupul spre autocarul care ii va duce la centrul de instruire.

In cazul in care copilul minor este insotit de unul dintre parinti, declaratia legalizata si semnata de celalalt parinte, nu este necesara. Aceeasi regula se aplica si in cazul tutorelui legal. Se va solicita acordul legalizat al celui de-al doilea parinte la unele ambasade in momentul aplicarii la viza. In cazul in care copilul calatoreste fiind insotit de o terta persoana, se va prezenta declaraţia unuia dintre parinti sau a reprezentantului legal prin care va fi exprimat acordul de insotire a copilului in statul sau statele de destinatie, cu indicarea perioadei de sedere si datele de identitate ale insotitorului.

Poate copilul calatori in afara tarii de sine statator?

In conformitate cu modificarile operate la Legea Nr. 269-XIII cu privire la iesirea si intrarea in Republica Moldova, intrate in vigoare din 01.09.2004 "Minorii au dreptul de a iesi si de a intra in Republica Moldova numai insotiti de unul dintre reprezentantii lor legali sau de un insotitor, desemnat prin declaratie de catre reprezentantul legal a carui semnatura se legalizeaza notarial. In declaratie se indica scopul calatoriei, durata acesteia şi tara de destinatie".

Perfectarea vizei pentru cetatenii moldoveni (indiferent de scopul calatoriei) tine de competenta sectiei consulare a tarii respective. In urma studierii dosarului sau a interviului personal, dupa caz, doar sectia consulara este in masura sa decida daca va elibera sau nu viza de intrare.

Suporul nostru presupune analiza detaliata a dosarului si consilierea cu privire la toate aspectele legate de viza, in scopul excluderii/prevenirii unui eventual refuz. De asemenea, acest serviciu presupune consultari si asistenta in ceea ce priveste obtinerea sau prelungirea vizelor pentru parinti si rudele studentilor.

Astfel, în cazul în care actele dumneavoastra nu sunt corect intocmite sau sansele dumneavoastra de a obtine viza sunt minime, veti fi informat despre acest lucru cu mult inainte de interviul la ambasada, ceea ce va va permite sa economisiti timp si bani pentru organizarea calatoriei.

Responsabilitatea pentru viata si sanatatea minorilor care parasesc Moldova o poarta parintii, parintii adoptivi, tutorii si compania de transport.

Da, toate scolile isi adapteaza planul de alimentare al elevilor in conformitate cu regimul prescris, insa scoala trebuie sa fie informata despre acest lucru preventiv, in momentul rezervarii. Va rugam sa specificati detaliile cu privire la regimul alimentar in formularul online in momentul rezervarii si un consilier online va lua legatura cu dvs in timpul cel mai apropiat.

In momentul rezervarii, dvs. alegeti optiunea de cazare: resedinta/caminul scolii sau familie gazda. Unele centre educationale ofera posibilitatea de a alege cazare in camera single cu baie proprie, in altele camera de baie este comuna pentru cateva camere.

Despre aceste detalii dvs. veti cunoaste din timp. De asemenea, trebuie sa mentionam ca in momentul cazarii, centrele incearca sa amplaseze in aceeasi odaie copii ce vorbesc limbi diferite. Baietii si fetele sunt cazati pe etaje diferite, uneori chiar si in cladiri diferite.

Daca optati pentru cazarea intr-o familie gazda, trebuie sa aveti in vedere ca copilul va pleca si se va intoarce de la scoala de sine statator, uneori cu transportul public. Centrele se straduie sa aleaga familii care locuiesc in apropiere, dar in sezonul de varf nu sunt excluse si alte optiuni. Dar avem si o veste buna: acum majoritatea centrelor isi duc organizat copii acasa, dupa ore, cu un autobuz.

Va rugam sa consultati lista noastra de lucruri necesare. In ea sunt incluse toate lucrurile de care veti avea nevoie in timpul sejurului.

- 2 prosoape
- haine si incaltaminte sport
- articole vestimentare casual in dependenta de sezon si tara de destinatie
- haine de gala
- jacheta nylon (Toate hainele trebuie sa aiba inscriptionat numele/prenumele posesorului)
- umbrela sau pelerina
- un mic dictionar
- articole de toaleta si igiena personala
- informatii despre tara dvs: fanion, carte postala, magnet, o piesa din costumul national, un obiect de arta populara
- medicamente (o cantitate nu prea mare) in ambalaj si cu instructiune in limba engleza
- copiile documentelor importante si versiunea lor electronica.

Faceti cate doua copii ale celor mai importante documente: pasaportul, a viza, biletele de avion. O copie ia-o cu tine (pune-o in valiza, originalele si copiile se vor pastra in locuri diferite), iar a doua va ramane la parinti. De asemenea, iti recomandam sa salvezi versiunea electronica a documentelor in cutia ta postala. Copiile te vor ajuta sa-ti restabilesti mai repede documentele in caz de pierdere.

Telefonul scump, laptopul, tableta, bijuterii si haine de design. Centrul nu poarta raspundere pentru pierderea bunurilor personale.

Recomandarea noastra este sa le dati copiilor aproximativ 50-70£ (pentru Marea Britanie) sau 100-150$ (pentru SUA/Canada/Australia) pe săptămână pentru cheltuieli de buzunar.

Le sugeram studentilor sa lase banii pentru pastrare la personalul centrului, imediat dupa sosire. Banii, impreuna cu documentele (pasaportul etc.) vor fi inchise intr-un safeu. Apoi, conform intelegerilor, cursantii isi vor putea lua bani de la birou.

Parintii sau membrii familiei pot trimite copilului bani la scoala. Insa, trebuie sa retineti ca veti achita o taxa pentru orice suma suplimentara de bani transmisa. Aceasta taxa acopera cheltuielile administrative, costurile transferului bancar si incasarea banilor cash.

Desigur. Toate centrele lingvistice dispun de cabinet medical si personal medical pregatit sa acorde asistenta medicala de urgent, precum si facilitate de transportare a pacientului la cel mai apropiat spital. La majoritatea centrelor asigurarea medicala este inclusa in costul programului. In cazul in care aceasta lipseste, ea poate fi perfectata suplimentar in orice moment.

Regulile de conduita a centrului ales de dvs va fi expediata parintilor impreună cu informatiile preliminare despre programul de studii. Odata cu rezervarea programului cursantul consimte ca va respecta regulile stabilite.

Consecintele unui comportament inadecvat sau incalcarea regulilor depind de varsta studentului si de faptele comise. Daca este necesar, scoala poate elimina studentul din program si chiar il poate trimite acasa fara rambursarea cheltuielilor.

Se vor considera ca si comportament inadecvat urmatoarele:

Pentru elevii cu varsta sub 18 ani:

- parasirea teritoriului scolii fara insotire
- lipsa cursantului in timpul activitatilor, a orelor de curs sau in timpul meselor
- cumpararea sau consumarea bauturilor alcoolice
- pastrarea ilegala a substanțelor narcotice
- amenintarea sau intimidarea altor student
- fumatul pe teritoriul scolii, in transportul public sau turistic, precum si in alte locuri in care fumatul este interzis.

Pana la plecarea copilului, parintii primesc pachetul de documente cu informatiile preliminare, inclusiv datele de contact ale centrului, numarul de telefon pentru situatiile de urgenta si informatia cu privire la timpul potrivit pentru apelurile telefonice. Angajatii nostri vor ajuta copilul dvs sa va contacteze la sosire.

Alte cheltuieli care nu sunt incluse in taxa de scolarizare:

- Calatoria cu avionul
- Transferul de la/spre aeroport
- Cheltuielile de transport spre/de la centru pentru elevii care locuiesc in familii
- In unele campusuri hainele se spala in masinile de spalat cu plata (masina lucreaza dupa ce este introdusa o moneda)
- Costul apelurilor telefonice
- Cheltuieli de calatorie si procurarea biletelor pentru evenimentele optionale suplimentare (luati aminte ca programul centrului academic include nu doar activitati suplimentare cu plata, ci si evenimente gratuite)
- Plata pentru examenele de limba engleza (examenul Trinity, CAE, TOEFL, IELTS) – pentru sustinerea examenelor este necesara completarea unui formular special. Va rugam sa intrebati consilierul despre acest lucru la momentul rezervarii.
- Depozitul pentru chei și eventuale prejudicii materiale:
Cheile si cardurile de securitate sunt destul de scumpe, motiv pentru care in majoritatea scolilor elevii achita un depozit pentru un eventual prejudiciu material sau pierderea cheilor. Banii sunt perceputi direct de centru in momentul inregistrarii elevului. In cazul in care cheile de securitate si cartela sunt returnate in starea initiala si studentul nu a cauzat nici un prejudiciu material scolii, banii vor fi returnati integral la finalizarea programului. In Marea Britanie, studentii achita la sosire un depozit de 20-50£. In SUA, depozitul pentru chei si eventuale daune materiale constituie 100$.

Centrele pot permite astfel de vizite, insa va rugam sa ne contactati in prealabil.

Parintele sau ruda, de asemenea, pot lua elevul pentru o perioada scurta, dar numai dupa contactarea anticipata a centrului si acordul acestuia.

Parintii sau rudele care vor insoti elevul vor trebui sa semneze un formular cu privire la absenta elevului, sa-si lase pasaportul la administratia centrului si, pentru orice eventualitate, sa comunice telefonul de contact.Nu ati gasit raspuns la intrebarea Dvs.? Ne puteti contacta oricand la nr. de telefon +373(22)224059 sau adresa de e-mail iulia@excel.md.

 • ETS

  ETS является неправительственной корпорацией, которая разрабатывает и администрирует международные языковые экзамены TOEFL.

 • DAAD

  DAAD (Германская служба академических обменов) – самоуправляемая организация высших учебных заведений Германии.

 • Британский Совет

  Неполитическая независимая организация которая представляет Великобританию за рубежом в областях культуры, науки, образования и профессиональной подготовки.

 • American Councils

  Международная некоммерческая организация, призванная продвигать образование и научные исследования во всем мире в рамках международных программ.

RBSM - русская школа-пансион на Мальте