Finland

University Studies


 • RO
 • RU

Un sistem bine gandit poate face dintr-un student obisnuit, unul exceptional.

In anii 70 ai secolului trecut, filosoful finlandez Johan Vilhem Snellman promova insistent ideea ca numai educatia poate duce la bunastare si a pus astfel bazele a ceea ce avea sa devina, conform unor studii, cel mai performant sistem educational din Europa.

In prezent, Finlanda se poate lauda cu unul din cele mai ridicate niveluri de trai din lume si cel mai inalt apreciat sistem educational.

La nivel de invatamant universitar si postuniversitar, sunt disponibile programe de licenta si master in 13 universitati de cercetare si 23 de universitati de stiinte aplicate. Institutiile finlandeze de invatamant superior ofera peste 400 de programe de studiu diferite si gazduiesc anual peste 20.000 de studenti internationali, proveniti din toate colturile lumii.
Prima institutie finlandeza de invatamant superior a fost Royal Academy of Turku, care a aparut in 1640, inca pe cand Finlanda era parte a regatului suedez. In 1828, universitatea si-a schimbat locatia, la Helsinki, si a fost redenumita in cinstea tarului rus Alexandru I. La inceputul secolului al XX-lea, au fost deschise inca doua universitati – Universitatea Tehnologica si Scoala de Economie si Management.

In Finlanda sunt foarte apreciate studiile superioare. Astfel, toate universitatile sunt publice, finantate de statul finlandez. Cele mai populare si mai prestigioase domenii de studiu sunt tehnologia, stiintele umanistice si stiintele naturale. Populatia Finlandei este relativ mica, doar 5,4 milioane, dar nivelul de educatie este unul remarcabil. Chiar daca densitatea populatiei finlandeze este una dintre cele mai scazute din Europa, reteaua de universitati este una dintre cele mai dezvoltate. In dependenta de regiunea in care este amplasata universitatea, studentii pot opta pentru domenii de studiu specifice acestora: fie ca e tehnologia informatiei, biotehnologia, silvicultura, ecologia sau arhitectura, arta si design. Acestea sunt si domeniile in care Finlanda a obtinut recunoastere internationala.

Predarea in universitatile finlandeze se desfasoara in special in finlandeza si suedeza. Cu toate acestea, programele internationale in limba engleza devin si ele din ce in ce mai multe, iar acum in Finlanda puteti studia in engleza in aproape toate universitatile si la cele mai diferite facultati.

Invatamantul, asa cum s-a mentionat deja, este gratuit, studentii achitand doar o taxa in marime de 45-90 EUR pentru materiale de studiu si fondul uniunii studentesti. Bugetul lunar pentru studenti, inclusiv alimentele si cazarea, se estimeaza la 400-800 EUR.

Studentii straini din Finlanda sint ingrijiti foarte bine. Acestia beneficiaza de consiliere si servicii de gestionare a procesului educational. De asemenea, sunt oferite optiuni de cazare confortabila si ieftina in caminile studentesti, iar sindicatele si alte organizatii initiaza diferite activitati pentru o mai buna petrecere a timpului liber din afara orelor.


Procesul de admitere


Reguli uniforme, care sa reglementeze admiterea candidatilor la universitati, nu exista. Fiecare scoala determina in mod independent criteriile de selectie si ordinea de admitere. De la studentii straini se solicita un certificat de completare a studiilor medii (in cazul Moldoveii, Diploma de Bacalaureat) cu note bune si o cunoastere suficienta a limbii finlandeze, suedeze sau engleze (nivel minim echivalent cu iBT TOEFL 79-80 sau IELTS 6.5).

Pregatirea pentru admitere trebuie sa inceapa cat mai devreme posibil, fara a astepta o diploma de absolvire a liceului, de obicei, un an sau mai mult inainte de inceperea semestrului academic din Finlanda si nu mai tarziu de 30 ianuarie a anului de aplicare sau admitere.

Decizia privind inscrierea studentilor la universitate se ia in baza dosarului depus, de aceea este foarte important sa-l pregatesti corect. In unele cazuri, studentii pot fi invitati de catre universitate (de obicei in aprilie-mai) pentru un interviu sau examene suplimentare de admitere. Pentru toate celelalte, rezultatul va fi comunicat la domiciliu, fara a fi necesar sa veniti in Finlanda pentru asta.


Transfer la alte universitati


Din pacate, transferul direct de la o universitate din Moldova la o universitate din Finlanda nu este posibil, deoarece pot exista discrepante semnificative in program. Admiterea este posibila numai pentru anul 1. Dupa admitere insa, este posibila reevaluarea unei parti din disciplinile studiate anterior intr-o alta universitate si, ulterior, reducerea duratei de studiu.


Angajare in timpul studiilor


Studentilor straini li se permite sa munceasca part-time (nu mai mult de 20 ore/saptamana) in timpul anului academic si full-time in perioada vacantelor. Cautarea unui loc de munca, de obicei, este asociata cu viitoarea specialitate. Salariul mediu pentru studenti este de aprox. 10 EUR/ora.

Fara cunoasterea limbii finlandeze insa este dificil sa gasesti un job. Prin urmare, in primul an de facultate, studentii trebuie sa se bazeze pe sprijinul parintilor. Incepand cu anul doi de studiu, aproape toti studentii reusesc sa se intretina singuri.

In total, studentii de la universitati au mai mult de 4 luni de vacanta in an. Doua luni jumatate in timpul verii, 3 saptamani pentru Craciun, Pasti si vacanta de toamna. Programul vacantelor este flexibil in fiecare an si pot incepe/finaliza pe date diferite. In aceste perioade, studentii pot lucra full-time. Avand un permis de sedere nu este necesara nici o autorizatie speciala de munca.


Alte avantaje


Studentii au 50% reducere la achitarea transportului, precum si acces gratuit la reteaua de internet si salile de calculatoare din campus, biblioteca, cantina, piscina si alte facilitati.

Cazare se ofera in resedinte studentesti. Cei care doresc, pot opta pentru inchirierea unui apartament. Ofertele de chirie sunt afisate regulat pe panourile de anunturi din universitate.


Aplica pentru un program de studii in aceasta tara, solicita mai multe informatii sau programeaza o discutie cu un consilier educational direct la biroul EXCEL.

formular de inregistrare

 • ETS

  ETS является неправительственной корпорацией, которая разрабатывает и администрирует международные языковые экзамены TOEFL.

 • DAAD

  DAAD (Германская служба академических обменов) – самоуправляемая организация высших учебных заведений Германии.

 • Британский Совет

  Неполитическая независимая организация которая представляет Великобританию за рубежом в областях культуры, науки, образования и профессиональной подготовки.

 • American Councils

  Международная некоммерческая организация, призванная продвигать образование и научные исследования во всем мире в рамках международных программ.