Bulgaria

Study in Bulgaria

Bulgaria

 • RO
 • RU

Cu un patrimoniu istoric bogat si amplasare foarte reusita din punct de vedere geografic, Bulgaria a inceput sa atraga tot mai des privirile europenilor si nu numai ca fiind o destinatie turistica accesibila si foarte placuta. Granita de nord care o desparte de Romania este scaldata de apele Dunarii, cea de est – de apele Marii Negre. La sud, Bulgaria se invecineaza cu Turcia si Grecia, la vest – cu Macedonia si Serbia. Are un relief predominant muntos splendid si multe paduri, atractia principala ramand insa a fi litoralul exotic al Marii Negre, fara a neglija aici si orasele-cetati precum vechea fortareata bizantina Veliko Tarnovo – dovada vie a trecutului medieval eroic al poporului bulgar.
Cultura bulgara consta in general din traditii slave, tracice si bulgare, condimentate abundent cu influente grecesti, latine, otomane, persane si celtice. Dovada a acestor influente serveste multimea de orasele pitoresti, cu o arhitectura deosebita, cu stradute pavate, bazaruri colorate, biserici maiestuoase etc.

Daca peisajul rural si urban inca mai pastreaza note de pitoresc medieval, atunci sistemul de invatamant bulgar este cel care paseste hotarat inainte, fiind reorganizat radical dupa anul 1989. Astfel, in doar 20 si ceva de ani acesta a devenit inrudit cu modelul european, accent fiind pus in special pe limbi straine, matematica, IT, stiinte sociale si naturale, ecologie, sport, muzica si arte plastice.

Statul bulgar a investit financiar destul de mult in renovarea sistemului sau de invatamant dupa anii ’90, si, incepand cu 2007, cand Bulgaria a devenit membru al Uniunii Europene, aceasta a beneficiat si de importante fonduri europene, in cadrul asa numitului Proces de la Bologna, scopul caruia a fost stadardizarea si uniformizarea sistemelor de invatamant ale membrilor UE, astfel ca diplomele de sfarsit de studii sa fie recunoscute international.

La nivel de studii medii, in prezent se lucreaza foarte mult asupra adaptarii sistemului de invatamant traditional pentru minoritatile nationale. Daca minoritatea turca este reprezentata relativ bine la nivel educational, atunci situatia minoritatii rome in acest sens este inca una problematica. Se investeste foarte mult in aceasta directie, astfel ca progresul nu se va lasa prea mult asteptat.

Cat despre studiile superioare, aici progresul este unul foarte vizibil, in mare parte datorita parteneriatelor foarte reusite cu universitatile europene. Programele cu predare in limba engleza, posibilitatea obtinerii unei diplome duble si taxele de studii accesibile atrag tot mai multi studenti internationali, dornici sa-si faca studiile in Bulgaria. Printre acestia se afla si tot mai multi studenti moldoveni care aleg sa-si faca studiile aproape de casa, profitand de preturi accesibile si studii de calitate.


Aplica pentru un program de studii in aceasta tara, solicita mai multe informatii sau programeaza o discutie cu un consilier educational direct la biroul EXCEL.

formular de inregistrare

 • ETS

  ETS является неправительственной корпорацией, которая разрабатывает и администрирует международные языковые экзамены TOEFL.

 • DAAD

  DAAD (Германская служба академических обменов) – самоуправляемая организация высших учебных заведений Германии.

 • Британский Совет

  Неполитическая независимая организация которая представляет Великобританию за рубежом в областях культуры, науки, образования и профессиональной подготовки.

 • American Councils

  Международная некоммерческая организация, призванная продвигать образование и научные исследования во всем мире в рамках международных программ.