Clearing-ul este parte a procesului de admitere la facultati in strainatate si o modalitate prin care universitatile repun in concurs toate locurile vacante. Sau, altfel spus, clearing este un concurs de admitere repetat (de regula, dupa expirarea termenului oficial de aplicare) pentru suplinirea locurilor ramase libere/vacante in universitati.


In general, Clearing este destinat in exclusivitate aplicantilor care nu detin, pana la momentul aplicarii, un loc de studiu la o facultate in strainatate. Aplicantii care detin deja o oferta de studiu, pot fi inscrisi in Clearing doar cu permisunea consilierului EXCEL, dupa o examinare in prealabil a dosarului si ofertei de studiu detinute la moment.

Odata ce ai completat un formular de inregistrare, un consilier EXCEL te va contacta in maxim 48 de ore cu recomandari de facultati si tari pentru care mai poti opta. Te rugam sa treci preferintele tale si criteriile de selectie a programelor in sectiunea "comentarii/intrebari" din formular.

Deoarece procedura Clearing presupune o aplicare in afara termenului prescris de admitere, acesta nu are un alt termen limita de aplicare si locurile libere vor fi repartizate dupa principul first come - first served (primul venit – primul servit).

Anual, un numar mare de locuri libere apar in urma "ajustarii" ordinii de preferinte sau anularii ofertelor detinute simultan in cateva institutii de catre studenti. De exemplu, daca ati aplicat initial la 5 universitati simultan, si ulterior ati fost admis in toate, veti fi obligat in cele din urma sa acceptati una din oferte si, prin urmare, sa anulati celelalte 4 detinute. In mod similar, un candidat care a detinut o oferta de studiu, insa nu a intrunit toate conditiile de admitere (rezultat BAC sau test lingvistic etc.) va fi in cele din urma respins inmatricularea la facultate si locul de studiu va fi repus in concursul locurilor vacante de studiu.

In Clearing participa toate universitatile care dispun de locuri libere, indiferent de clasament, domeniu de specializare si tara de provinienta.

Pentru ambele runde de admitere: primara sau prin Clearing (secundara), este permisa aplicarea cu posibilitatea completarii ulterioare a dosarului cu actele si calificarile necesare. Acest lucru se refera atat la examenele de limba straina, cat si calificarile finale (diplome de absolvire, certificate) care sunt de regula emise dupa termenul limita de aplicare la facultate. In acest sens, consilierul EXCEL va face un demers scris din numele studentului pentru a solicita o prelungire a termenului de prezentare a actelor respective.

Pe cat de variata este oferta de facultati si domenii de studiu, pe atat de deosebite sunt si cerintele minime impuse de fiecare universitate pentru suplinirea locurilor vacante. Astfel, este acceptat orice rezultat pozitiv (mai mare de 5 sau echivalentul notei de promovare), ofertele de studiu fiind apoi "potrivite" pe masura rezultatelor fiecarui candidat inscris in Clearing.

Ca si in cazul admiterii in ciclul primar (in termenul prescris de aplicare), studentii pot aplica atat pentru programe de schimb academic (temporar), cat si transfer complet la o alta facultate, universitate sau chiar tara de studiu, in masura in care sunt gasiti eligibili (numar de credite, limba vorbita, facultate "compatibila" s.a.).

Cu o rata de anuala admitere de peste 96%, probabilitatea sa fiti respins un loc de studiu in Clearing se pastreaza doar in cazul nepromovarii examenelor finale si/sau unui nivel insuficient de cunoastere a limbii straine. Chiar si in acest caz, odata ce ati intrunit conditiile restante, puteti fi inscris pe listele de admitere in urmatorul semestru de studiu (primavara sau toamna, dupa caz), alternativ - puteti considera programele ciclului zero (an pre-universitar) in strainatate.

Pentru a simplifica procesul de comunicare legat de aplicarea in Clearing, ne puteti acum apela la numarul dedicat: (+373) 60546444 la care vom oferi zilnic, de luni pana vineri, cu incepere de la orele 9:00 si pana la 18:00, informatii si raspuns la alte intrebari. De asemenea, ne puteti oricand contacta sau vizita direct la biroul EXCEL.

1. Daca nu aveti un dosar de admitere cu EXCEL, va rugam sa completati acest FORMULAR DE INREGISTRARE. Va vom raspunde in max. 48 de ore pentru a afla mai multe detalii si preciza criteriile Dvs. de selectie a programelor;

2. In dependenta de tara aleasa si domeniul de studii selectat, un consilier EXCEL va va pune la dispozitie o lista de universitati cu locuri vacante. De asemenea, vom tine cont de criteriile importante pentru Dvs. si va vom ajuta sa alegeti programul potrivit cu cele mai mari sanse de succes;

3. Un consilier EXCEL va va ajuta sa intocmiti un dosar de admitere, dupa care-l va transmite catre universitatile vizate in cel mai scurt timp posibil;

4. EXCEL va mentine legatura cu universitatile la care ati aplicat si va va informa cu regularitate despre mersul procesului de admitere;

5. Cand veti primi ofertele de studii, veti avea la dispozitie 48 de ore pentru a da un raspuns final, dupa care consilierul Dvs. va va ajuta sa aplicati pentru cazare si sa faceti celelalte pregatiri pentru inceput de an universitar;

6. Chiar si dupa inceputul studiilor la o facultate vom continua sa raspundem prompt la orice intrebari de ordin academic sau personal si va vom sprijini, cum stim mai bine, pe parcursul intregii perioade de studiu in strainatate.

 • ETS

  ETS является неправительственной корпорацией, которая разрабатывает и администрирует международные языковые экзамены TOEFL.

 • DAAD

  DAAD (Германская служба академических обменов) – самоуправляемая организация высших учебных заведений Германии.

 • Британский Совет

  Неполитическая независимая организация которая представляет Великобританию за рубежом в областях культуры, науки, образования и профессиональной подготовки.

 • American Councils

  Международная некоммерческая организация, призванная продвигать образование и научные исследования во всем мире в рамках международных программ.