Referendumul din 23.06.2016 si cum acesta va afecta studentii EU29/05/2019

Ieri, 28 mai, Ministrul de Stat, Mr Chris Skidmore a confirmat ca programul de finantare oferit de catre Guvernul Regatului Unit studentilor din statele membre EU, va continua si in anii urmatori.

Textul integral al declaratiei gasiti pe https://www.gov.uk/…/eu-student-funding-continued-for-202021

Conform rezultatelor oficiale ale referendumului din 23 iunie 2016, cetatenii britanici s-au pronuntat in favoarea iesirii tarii din UE. Pentru moment, aceasta decizie este una "politica", mecanismul si termenii iesirii Marii Britanii din componenta UE urmand sa fie stabiliti in timpul cel mai apropiat.

Conform planurilor anuntate de catre Guvernul Marii Britanii, se estimeaza ca formalitatile de disasociere cu UE vor fi finalizate in toamna anului 2019.

Acest lucru depinde in totalitate de calea pe care o va urma Brexit-ul. In prezent sunt considerate cateva optiuni de iesire din componenta UE a Marii Britanii. Astfel, in cazul unei iesiri "partiale", dupa modelul Norvegiei, va fi pastrat regimul liberei circulatii al studentilor, in timp ce o iesire "completa" ar insemna re-introducerea vizelor de studiu pentru studentii proveniti din UE.

Studentii din statele membre ale UE se pot deplasa in continuare fara vize de studiu in Regatul Unit. In eventualitatea modificarii regulelor de circulatie si sedere ale cetatenilor UE, studentii aflati in Regatul Unit la acel moment vor obtine automat permise de sedere pe teritoriul Marii Britanii.

Sunteti considerat cetatean al UE in cazul in care detineti cetatenia unui stat membru UE.

Studentii din statele membre UE, care in prezent isi continua studiul (toate treptele de invatamant) in Regatul Unit, isi vor pastra conditiile initiale de finantare pana la finele studiilor si nu vor fi afectati de posibile consecinte ale Brexit-ului.

Ca si in cazul studentilor aflati in prezent pe teritoriul Marii Britanii, aplicantii din acest an vor putea in continuare accesa fonduri europene pentru finantarea studiilor la scoala sau facultate in urmatorul an academic.

Studii scolare

Cetatenii UE pot urma studii in institutiile de invatamant pre-universitare fara a achita taxe de scolarizare. Programul de studiu nu include costul cazarii si alte cheltuieli personale.


Studii universitare

Aplicantii care au detinut cetatenia unui stat membru UE (cu rezidenta) pentru o perioada de cel putin 3 ani, pot fi eligibili pentru programul de asistenta financiara al Guvernului Marii Britanii. Programul de asistenta financiara ofera acoperirea integrala a taxelor de studiu (nu include si cazare).


Studii postuniversitare (master)

Aplicantii care au detinut cetatenia unui stat membru UE (cu rezidenta) pentru o perioada de cel putin 3 ani, pot fi eligibili pentru programul de asistenta financiara al Guvernului Marii Britanii. Programul de asistenta financiara poate acoperi pana la 10.000 Lire Sterline din taxele de studiu (nu include si cazare).

Deoarece prevederile legale nu pot avea efect retroactiv (adica actiona in trecut), conditiile de finantare a studiului vor ramane neschimbate pana la finalizarea treptei educationale respective. Pentru treapta/nivelul urmator de studiu, se va aplica legea in vigoare la acel moment. Spre exemplu: elevul Mihai, cetatean EU, a fost admis la un liceu public in Marea Britanie, cu durata studiului de 2 ani. Facand parte din UE in anul admiterii, Marea Britanie nu percepe taxe de studiu, prin urmare, Mihai va finaliza treapta liceala (2 ani) cu acelasi conditii de finantare cu care si-a inceput studiul.

Studentii internationali (non-EU) nu vor fi afectati (in termeni de vize, taxe de studiu sau cerinte de admitere) de o posibila iesire a Marii Britanii din componenta UE.

Pentru orice alte intrebari, ne puteti contacta la adresa de e-mail brexit@excel.md sau nr. de telefon 022-22-40-59.Back to country profile ›››

 • ETS

  ETS является неправительственной корпорацией, которая разрабатывает и администрирует международные языковые экзамены TOEFL.

 • DAAD

  DAAD (Германская служба академических обменов) – самоуправляемая организация высших учебных заведений Германии.

 • Британский Совет

  Неполитическая независимая организация которая представляет Великобританию за рубежом в областях культуры, науки, образования и профессиональной подготовки.

 • American Councils

  Международная некоммерческая организация, призванная продвигать образование и научные исследования во всем мире в рамках международных программ.