Referendumul din 23.06.2016 si cum acesta va afecta studentii EULatest update:

Ministrul de Stat pentru Educatie al Regatului Unit, Michelle Donelan, a declarat astazi ca, incepand cu anul de studiu 2021, programul de asistenta financiara pentru cetatenii statelor membre UE va fi suspendat.

Astfel, studentii din statele membre UE, care isi vor incepe studiul in cadrul universitatilor din Regatul Unit in anul 2021, vor achita taxe de studiu integrale, curent aplicate studentilor din afara statelor UE.

Elevii si studentii deja sau noi-admisi la studiu in institutiile din Regatul Unit in anul 2020, vor putea in continuare beneficia de programul de asistenta financiara din partea Guvernului Regatului Unit.

Anuntul oficial poate fi accesat pe pagina Guvernului UK.


Update:

Regatul Unit al Marii Britani (UK) a parasit Uniunea Europeana si se afla acum intr-o perioada de tranzitie care se va prelungi pana la 01 ianuarie 2021.

Toate drepturile cetatenilor EU (inclusiv accesul la sanatate si educatie) vor ramane neschimbate pe intreaga perioada de tranzitie.


29/05/2019

Ieri, 28 mai, Ministrul de Stat, Mr Chris Skidmore a confirmat ca programul de finantare oferit de catre Guvernul Regatului Unit studentilor din statele membre EU, va continua si in anii urmatori.

Textul integral al declaratiei gasiti pe https://www.gov.uk/…/eu-student-funding-continued-for-202021

Studii scolare

Cetatenii UE pot urma studii in institutiile de invatamant pre-universitare fara a achita taxe de scolarizare. Programul de studiu nu include costul cazarii si alte cheltuieli personale.


Studii universitare

Aplicantii care au detinut cetatenia unui stat membru UE (cu rezidenta) pentru o perioada de cel putin 3 ani, pot fi eligibili pentru programul de asistenta financiara al Guvernului Marii Britanii. Programul de asistenta financiara ofera acoperirea integrala a taxelor de studiu (nu include si cazare).


Studii postuniversitare (master)

Aplicantii care au detinut cetatenia unui stat membru UE (cu rezidenta) pentru o perioada de cel putin 3 ani, pot fi eligibili pentru programul de asistenta financiara al Guvernului Marii Britanii. Programul de asistenta financiara poate acoperi pana la 10.000 Lire Sterline din taxele de studiu (nu include si cazare).

Studentii din statele membre ale UE se pot deplasa in continuare fara vize de studiu in Regatul Unit. In eventualitatea modificarii regulelor de circulatie si sedere ale cetatenilor UE, studentii aflati in Regatul Unit la acel moment vor obtine automat permise de sedere pe teritoriul Marii Britanii.

Sunteti considerat cetatean al UE in cazul in care detineti cetatenia unui stat membru UE.

Studentii din statele membre UE, care in prezent isi continua studiul (toate treptele de invatamant) in Regatul Unit, isi vor pastra conditiile initiale de finantare pana la finele studiilor si nu vor fi afectati de posibile consecinte ale Brexit-ului.

Ca si in cazul studentilor aflati in prezent pe teritoriul Marii Britanii, aplicantii din acest an vor putea in continuare accesa fonduri europene pentru finantarea studiilor la scoala sau facultate in urmatorul an academic.

Studentii care isi vor incepe studiul in UK pana la 01.01.2021 isi vor pastra conditiile curente de finantare a texei de studiu pentru intreaga durata a programului de studiu.

Spre exemplu: elevul Mihai, cetatean EU, a fost admis la facultate in UK in septembrie 2020, cu durata studiului de 4 ani. Deoarece elevul a fost gasit eligibil pentru programul de finantare al taxei de studiu in perioada de tranzitie Brexit (pana la 01.01.2021), Mihai isi va pastra conditiile de finantare pentru intreaga durata a programului (4 ani).

Studentii internationali (non-EU) nu vor fi afectati (in termeni de vize, taxe de studiu sau cerinte de admitere) de o posibila iesire a Marii Britanii din componenta UE.

Pentru orice alte intrebari, ne puteti contacta la adresa de e-mail brexit@excel.md sau nr. de telefon 022-22-40-59.Back to country profile ›››

 • ETS

  ETS является неправительственной корпорацией, которая разрабатывает и администрирует международные языковые экзамены TOEFL.

 • DAAD

  DAAD (Германская служба академических обменов) – самоуправляемая организация высших учебных заведений Германии.

 • Британский Совет

  Неполитическая независимая организация которая представляет Великобританию за рубежом в областях культуры, науки, образования и профессиональной подготовки.

 • American Councils

  Международная некоммерческая организация, призванная продвигать образование и научные исследования во всем мире в рамках международных программ.