Referendumul din 23.06.2016 si cum acesta va afecta studentii EUMarea Britanie a parasit Uniunea Europeana sau nu?

Conform rezultatelor oficiale ale referendumului din 23 iunie 2016, cetatenii britanici s-au pronuntat in favoarea iesirii tarii din UE. Pentru moment, aceasta decizie este una "politica", mecanismul si termenii iesirii Marii Britanii din componenta UE urmand sa fie stabiliti in timpul cel mai apropiat.

In cat timp Marea Britanie va parasi UE?

Conform planurilor anuntate de catre Guvernul Marii Britanii, se estimeaza ca formalitatile de disasociere cu UE vor fi finalizate in primavara anului 2019.

Care este probabilitatea ca va fi re-introdus regimul de vize cu Marea Britanie?

Acest lucru depinde in totalitate de calea pe care o va urma Brexit-ul. In prezent sunt considerate cateva optiuni de iesire din componenta UE a Marii Britanii. Astfel, in cazul unei iesiri "partiale", dupa modelul Norvegiei, va fi pastrat regimul liberei circulatii al studentilor, in timp ce o iesire "completa" ar insemna re-introducerea vizelor de studiu pentru studentii proveniti din UE.

Cand va fi re-introdus regimul de vize cu Marea Britanie pentru studentii europeni?

Studentii tarilor membre ale UE se pot deplasa in continuare fara vize de studiu in Regatul Unit. Pana la finele anului 2018, va fi detaliat un plan de actiune care va reglamenta regulile de circulatie si sedere ale cetatenilor UE pe teritoriul Marii Britanii si vice-versa.

Sunt cetatean UE?

Sunteti considerat cetatean al UE in cazul in care detineti cetatenia unui stat membru UE.

Sunt student la liceu sau facultate in UK de ceva timp. Voi fi nevoit sa achit taxe de studiu in urmatorul an de studiu?

Pentru moment, majoritatea institutiilor de invatamant pre-universitare si universitare din tara au confirmat ca rezultatele referendumului nu vor afecta mecanismele de finantare existente pentru studentii proveniti din UE. Un numar de universitati scotiene si engleze s-au aratat dispuse chiar sa compenseze orice eventuale majorari de taxe de studiu ce ar putea fi impuse de Guvernul Britanic pe durata perioadei de "tranzitie" (pana la finele anului 2018).

Sunt sau urmeaza sa fiu admis la studiu in Marea Brtitanie in acest an. Care va fi marimea taxelor de studiu?

Ca si in cazul studentilor aflati in prezent pe teritoriul Marii Britanii, candidatii eligibili vor putea in continuare accesa fonduri europene pentru finantarea studiilui la scoala sau facultate in urmatorul an academic. Probabilitatea introducerii taxelor de studiu in anii urmatori depinde de rezultatele negocierilor la nivel european (initiate, cel mai probabil, in toamna acestui an) privind acordurile de schimburi si mobilitate academica dintre Marea Britanie si UE.

Care sunt conditiile actuale de finantare a studiului in Marea Britanie pentru cetatenii UE?

Studii scolare

Cetatenii UE pot urma studii in institutiile de invatamant pre-universitare fara a achita taxe de scolarizare. Programul de studiu nu include costul cazarii si alte cheltuieli personale.


Studii universitare

Aplicantii care au detinut cetatenia unui stat membru UE (cu rezidenta) pentru o perioada de cel putin 3 ani, pot fi eligibili pentru programul de asistenta financiara al Guvernului Marii Britanii. Programul de asistenta financiara ofera acoperirea integrala a taxelor de studiu (nu include si cazare).


Studii postuniversitare (master)

Aplicantii care au detinut cetatenia unui stat membru UE (cu rezidenta) pentru o perioada de cel putin 3 ani, pot fi eligibili pentru programul de asistenta financiara al Guvernului Marii Britanii. Programul de asistenta financiara poate acoperi pana la 10.000 Lire Sterline din taxele de studiu (nu include si cazare).

Ce se va intampla in cazul in care Marea Britanie va iesi din UE dupa ce am fost admis la studii?

Deoarece prevederile legale nu pot avea efect retroactiv (adica actiona in trecut), conditiile de finantare a studiului vor ramane neschimbate pana la finalizarea treptei educationale respective. Pentru treapta/nivelul urmator de studiu, se va aplica legea in vigoare la acel moment. Spre exemplu: elevul Mihai, cetatean EU, a fost admis la un liceu public in Marea Britanie, cu durata studiului de 2 ani. Facand parte din UE in anul admiterii, Marea Britanie nu percepe taxe de studiu, prin urmare, Mihai va finaliza treapta liceala (2 ani) cu acelasi conditii de finantare cu care si-a inceput studiul.

Cum vor fi afectati studentii din afara UE de rezultatele referendumului?

Studentii internationali (non-EU) nu vor fi afectati (in termeni de vize, taxe de studiu sau cerinte de admitere) de o posibila iesire a Marii Britanii din componenta UE.

Alte intrebari?

Pentru orice alte intrebari, ne puteti contacta la adresa de e-mail brexit@excel.md sau nr. de telefon 022-22-40-59.Back to country profile ›››

 • ETS

  ETS является неправительственной корпорацией, которая разрабатывает и администрирует международные языковые экзамены TOEFL.

 • DAAD

  DAAD (Германская служба академических обменов) – самоуправляемая организация высших учебных заведений Германии.

 • Британский Совет

  Неполитическая независимая организация которая представляет Великобританию за рубежом в областях культуры, науки, образования и профессиональной подготовки.

 • American Councils

  Международная некоммерческая организация, призванная продвигать образование и научные исследования во всем мире в рамках международных программ.