Посольства и визы

Solicitantii de vize studentesti in Marea-Britanie pot fi chemati la un interviu

Din 30 iulie cetatenii tarilor din afara UE, care doresc sa obtina o viza de studii (Tier 4) in Marea-Britanie, pot fi invitati la ambasada pentru sustinerea unui interviu, care ar valida datele prevazute in pachetul de documente. Regulile stricte de oferire a vizelor pentru studentii straini, despre care a subliniat la inceputul lui iulie anul curent ministrul serviciului de imigrare Damian Green, au fost cauzate de planurile autoritatilor britanice de a „filtra” studentii ilegali si a reduce numarul de imigranti nedoriti.


In timpul interviului, ofiterul de vize poate adresa intrebari solicitantului cu privire la educatia primita acasa, despre starea sa financiara si planurile post-universitare in Marea Britanie, releva site-ul UK Border Agency (Agentia de control frontier al Marii-Britanii). Testul se va efectua in limba engleza, pentru a evalua nivelul de competenta lingvistica. In cazul in care ofiterul de viza va suspecta ca solicitantul aplica la studii in UK sub pretextul de a intra in tara, fara intentii de asi urma studiile, atunci acesta va fi refuzat. De asemenea, in cazul in care solicitantul va absenta de la interviu nemotivat, cererea acestuia va fi refuzata.


Tinem sa precizam insa, ca interviul cu ofiterul de viza nu va fi necesar pentru toti solicitantii. Potrivit  ziarului „The Guardian”, la interviu vor fi chemati de la 10 la 14.000 de solicitanti pe an, ce constituie aproximativ 5 % din toti candidatii non-europeni care doresc sa studieze in Marea-Britanie.


Anul precedent, in cadrul proiectului-pilot au fost intervievati cca 2300 studenti din 47 de tari, si 17 % din acestia au primit refuz, deoarece nu posedau un nivel suficient de engleza. Potrivit angajatilor de la UKBA, pareau suspecti inca 32 % din studenti, dar oficialii la acel moment nu dispuneau de vre-un motiv legal pentru a nu le oferi viza. Conform datelor de la Home Office (Ministerul de Interne), cele mai mari dubii au cauzat solicitantii din India, Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka, Myanmar, Nigeria si Filipine. Este de asteptat ca cei mai multi chemati la interviu vor fi anume din aceste state.


Va amintim ca pentru a primi o viza studenteasca pe un termen lung  Tier 4, care este necesara studentilor cu varsta peste 16 ani, pentru studii academice cu o durata de peste 6 luni, trebuie sa posedati un nivel de limba engleza echivalent cu cel putin IELTS 6.0 sau TOEFL 80.

  • ETS

    ETS является неправительственной корпорацией, которая разрабатывает и администрирует международные языковые экзамены TOEFL.

  • DAAD

    DAAD (Германская служба академических обменов) – самоуправляемая организация высших учебных заведений Германии.

  • Британский Совет

    Неполитическая независимая организация которая представляет Великобританию за рубежом в областях культуры, науки, образования и профессиональной подготовки.

  • American Councils

    Международная некоммерческая организация, призванная продвигать образование и научные исследования во всем мире в рамках международных программ.