Norway

Study in Norway

Norway

 • RO
 • RU

Amplasata in nordul Europei, in vecinatate cu Suedia, Finlanda si Rusia, Norvegia gazduieste in prezent o populatie de peste 5.2 mln de oameni. Cu natura spectaculoasa, specifica tarilor scandinave, Norvegia incanta prin colinele sale acoperite de paduri salbatice si sublimele sale fiorduri cu ghetari plutitori. In nordul tarii poti prinde fenomene naturale unice, cum ar fi soare in miez de noapte, asa-numita "zi polara", cand soarele nu apune mai mult de 24 de ore pe timp de vara si, bineinteles, renumita aurora boreala, care ilumineaza cerul pe timp de iarna. Norvegienii sunt foarte apropiati de natura, majoritatea oraselor aflandu-se in imediata vecinatate cu zonelor naturale de recreere si nu-ti ia mai mult de o ora sa ajungi in semi-salbaticie, iar partiile de schi iarna sunt la fel de usor accesibile ca si terenurile de jocuri pentru copii.
In rand cu Danemarca si Suedia, Norvegia a devenit o tara multiculturala, fapt atestat mai ales in capitala unde cel putin 33% din locuitori sunt imigranti in prima, a doua sau chiar a treia generatie. Si nu-i de mirare ca Norvegia este una din destinatiile populare printre cei in cautare de viata mai buna: tara este calificata drept una dintre cele mai bune pentru trai, cu nivel foarte inalt de alfabetizare a populatiei si o rata a criminalitatii extrem de scazuta. Tara mai este apreciata si pentru cel mai eficient sistem de asigurari sociale, care permite somerilor si celor inapti de munca sa duca un mod de viata decent. Plus la asta, majoritatea norvegienilor vorbesc engleza la un nivel destul de avansat, cee ace prmite o integrare mult mai usoara a celor veniti din afara.

Fidela mostenirii lasate de neinfricatii Vikingi, Norvegia are drept valori de baza deschiderea si egalitatea, promovand totodata si stilul neformal de viata. Aici e normal sa-ti numesti profesorul pe nume, sa iai masa cu seful, fara ca statutul social si titlurile detinute sa implice superioritate sau careva privilegii. Viata personala si cea profesionala sunt strans legate la norvegieni, astfel incat acestia deseori aleg sa aiba dupa-amiezi libere si sa lucreze de-acasa seara sau in weekend. Norvegienii au o abordare foarte simpla a vestimentatiei, optand pentru comfort si practicabilitate, le place sa calatoreasca si sa faca sport, schiurile fiind considerat a fi un sport national, in care tara, bineinteles, detine intaietate la nivel mondial.
Sistemul de invatamant norvegian este si el motiv de mandrie, statul asigurand acces egal la educatie pentru toti. Mai mult decat atat, datorita finantarii din partea statului, majoritatea institutiilor nu au taxe de scolarizare. Invatamantul primar (6-13 ani) si cel secundar (14-19 ani) sunt obligatorii, iar datorita accesibilitatii si calitatii exceptionale a programelor universitare, cel putin fiecare a 3a persoana in prezent are studii superioare complete. Din aceste considerente + programele cu predare in engleza (mai putine, dar originale), tot mai multi studenti internationali aleg Norvegia ca destinatie de studiu.

Majoritatea universitatilor publice nu percep taxe de scolarizare, iar in institutiile private acestea sunt considerabil mai mici decit in celelalte tari, fiind aceleasi pentru studentii locali si cei straini. Nu uitati insa sa considerati si faptul ca in Norvegia costurile de intretinere si trai pot prezenta o provocare. Cei mai multi iau un job part-time, pentru a compensa cheltuielile cotidiene, dar si pentru a acumula experienta de munca.

In prezent in Norvegia activeaza 9 universitati, 8 colegii universitare si 5 colegii stiintifice de stat. Din 2003, Norvegia s-a aliniat procesului de la Bologna, implementand structura 3+2+3 (Licenta, Master, Doctorat), calificarile norvegiene fiind recunoscute international. Anul academic incepe, de obicei, la mijlocul lunii August si dureaza pana la mijlocul lunii Iunie.


Aplica pentru un program de studii in aceasta tara, solicita mai multe informatii sau programeaza o discutie cu un consilier educational direct la biroul EXCEL.

formular de inregistrare

 • ETS

  ETS является неправительственной корпорацией, которая разрабатывает и администрирует международные языковые экзамены TOEFL.

 • DAAD

  DAAD (Германская служба академических обменов) – самоуправляемая организация высших учебных заведений Германии.

 • Британский Совет

  Неполитическая независимая организация которая представляет Великобританию за рубежом в областях культуры, науки, образования и профессиональной подготовки.

 • American Councils

  Международная некоммерческая организация, призванная продвигать образование и научные исследования во всем мире в рамках международных программ.