Latest news

 • Application for Finnish universities: still OPEN!

  Application for Finnish universities: still OPEN!

  Grabeste-te sa-ti asiguri un loc de studii in tara cu cel mai performant sistem de invatamant din lume: sesiunea de admitere la studii in Finlanda pentru anul academic 2017-2018 continua! Termen-limita de aplicare: 16 Ianuarie 2017! >>>>>

  14.04.2017
 • Finlanda - în continuare fără taxe de studii!

  Finlanda - în continuare fără taxe de studii!

  Veşti bune pentru toţi cei ce consideră să aplice pentru studii de licenţă sau master în Finlanda.

  28.01.2015
 • Last call for applications to Finnish Universities!

  Last call for applications to Finnish Universities!

  Termenul-limita pentru a aplica la o universitate din Finlanda la programe de licenta se apropie cu pasi rapizi. Aplica acum pentru a deveni student in una din tarile cu cel mai eficient sistem de invatamant in Europa fara taxe de scolarizare pentru cetatenii Moldoveni.

  18.01.2013
 • Studii in Finlanda fara taxe. Aplica pana la 14 Februarie 2012!

  Studii in Finlanda fara taxe. Aplica pana la 14 Februarie 2012!

  Termenul-limita pentru a aplica la o universitate din Finlanda la programe de licenta se apropie cu pasi rapizi. Aplica acum pentru a deveni student in una din tarile cu cel mai eficient sistem de invatamant in Europa fara taxe de scolarizare pentru cetatenii Moldoveni.

  22.02.2012
 • Se apropie termenul limita de aplicare la studii in Finlanda!

  Se apropie termenul limita de aplicare la studii in Finlanda!

  Doritorii de a se inscrie la facultate in Finlanda la studii universitare sunt asteptati sa depuna dosarele de admitere la biroul EXCEL pana la data de 15 Februarie 2011. Ca si in anii precedenti guvernul finlandez va oferi >>>

  16.12.2010
toate știrile
18.12.2015

Новости образования/Știri Principale

E oficial: Finlanda introduce taxe de scolarizare!

Новости образования/Știri Principale

Acum un an in urma, parlamentul Finlandei anunta o posibila introducere a taxelor de studii in cadrul universitatilor publice pentru cetatenii tarilor din afara UE. Dupa lungi dezbateri in societate si o serie de remanieri in mecanismul de finantare a invatamantului superior, subiectul a fost readus in agenda parlamentului Finlandez in aceasta saptamana si, cu o majoritate de voturi (137 vs. 46), de aceasta data, introducerea taxelor de studii a fost aprobata.

Astfel, incepand cu toamna anului 2017, universitatile publice din Finlanda vor percepe o taxa de studii anuala, de la 1500 pana la 4000 EUR, de la studentii internationali, inclusiv cei din Republica Moldova. Aceasta prevedere nu va viza, deocamdata, programele de doctorat si alte proiecte in sprijinul cercetatorilor din tarile non-EU, pentru care, studiile vor ramane in continuare gratuite.


Intrebari frecvente:


- Cetatenii caror tari sunt vizati de aceasta modificare?

- Doar tarile din afara Uniunii Europene (EU), inclusiv Republica Moldova. Cetatenii EU vor studia in continuare fara taxe de studii.

- Sunt afectati de aceasta modificare elevii care aplica la o facultate (Licenta/Bachelors) in Finlanda cu incepere din sept 2016?

- Nu. Studentii ce si-au inceput studiul la o facultate in toamna 2016, nu vor achita taxe de studii pe intreg parcursul programului, chiar si dupa introducerea acestora in toamna 2017.

- Mai pot aplica pentru un program de studii la o facultate sau master pentru toamna 2016?

- Da. Termenul limita de admitere este 27.01.2016.

- Voi achita taxe de studii daca aplic pentru un program de Master incepand cu toamna 2017?

- Cetatenii non-EU vor achita taxe de studii.

- Care va fi marimea taxelor de studii pentru cetatenii non-EU?

- Initial, universitatile vor putea percepe taxe de studii in marime 1500 si pana la 4000 EUR anual, insa acestea pot fi majoritate pe parcurs in dependenta de facultatea aleasa.

- Se vor oferi burse de studii pentru cetatenii non-EU?

- Da. Universitatile vor face publice, pe parcursul anului 2016, ofertele de burse si conditiile de participare.

- Unde pot afla mai multe informatii despre procesul de admitere in Finlanda?

- Puteti contacta un consilier EXCEL la numarul de telefon 022-22-40-59 sau adresa de e-mail info@excel.md.→ архив новостей


 • ETS

  ETS является неправительственной корпорацией, которая разрабатывает и администрирует международные языковые экзамены TOEFL.

 • DAAD

  DAAD (Германская служба академических обменов) – самоуправляемая организация высших учебных заведений Германии.

 • Британский Совет

  Неполитическая независимая организация которая представляет Великобританию за рубежом в областях культуры, науки, образования и профессиональной подготовки.

 • American Councils

  Международная некоммерческая организация, призванная продвигать образование и научные исследования во всем мире в рамках международных программ.