Latest news

  • STUDY IN FINLAND: admission for 2022-2023 still open

    STUDY IN FINLAND: admission for 2022-2023 still open

    Alege sa studiezi in tara cu cel mai avansat sistem de invatamant din lume si devino parte a viitoarei generatii de inventatori care va continua sa aduca stiinta mai aproape de societate si viceversa. Afla mai multe >>>>>

    8.11.2022
  • Application for Finnish universities: still OPEN!

    Application for Finnish universities: still OPEN!

    Grabeste-te sa-ti asiguri un loc de studii in tara cu cel mai performant sistem de invatamant din lume: sesiunea de admitere la studii in Finlanda pentru anul academic 2017-2018 continua! Termen-limita de aplicare: 16 Ianuarie 2017! >>>>>

    14.04.2017
  • E oficial: Finlanda introduce taxe de scolarizare!

    E oficial: Finlanda introduce taxe de scolarizare!

    Saptamana aceasta, parlamentul Finlandei a aprobat, cu o majoritate de voturi, introducerea taxelor de scolarizare in universitatile publice pentru cetatenii tarilor din afara UE (non-EU) >>>>>

    11.03.2016
  • Last call for applications to Finnish Universities!

    Last call for applications to Finnish Universities!

    Termenul-limita pentru a aplica la o universitate din Finlanda la programe de licenta se apropie cu pasi rapizi. Aplica acum pentru a deveni student in una din tarile cu cel mai eficient sistem de invatamant in Europa fara taxe de scolarizare pentru cetatenii Moldoveni.

    18.01.2013
  • Studii in Finlanda fara taxe. Aplica pana la 14 Februarie 2012!

    Studii in Finlanda fara taxe. Aplica pana la 14 Februarie 2012!

    Termenul-limita pentru a aplica la o universitate din Finlanda la programe de licenta se apropie cu pasi rapizi. Aplica acum pentru a deveni student in una din tarile cu cel mai eficient sistem de invatamant in Europa fara taxe de scolarizare pentru cetatenii Moldoveni.

    22.02.2012
toate știrile
09.12.2014

Новости образования/Știri Principale

Finlanda - în continuare fără taxe de studii!

Новости образования/Știri Principale
Dupa mai bine de două luni de dezbateri aprinse în parlamentul finlandez pe marginea propunerii de a introduce taxe de şcolarizare începând cu anul 2016 pentru cetăţenii proveniţi din ţările din afara Uniunii Europene, comisia naţională pentru educaţie a anunţat recent că renunţă, deocamdată, la aceste planuri. Acest lucru înseamnă că cetăţenii Republicii Moldova vor putea studia în continuare fară taxe la una dintre cele peste 500 de specialităţi (http://studyinfinland.fi/what_to_study/study_programmes_database ) oferite în limba engleză în cadrul colegiilor şi universităţilor publice din Finlanda.
 
Iniţial, proiectul de lege prevedea introducerea unei taxe de studii în mărime de cel puţin 4000EUR pentru fiecare an de studii la facultate pentru toţi cetăţenii din afara UE. Susţinută puternic de un şir de partide din parlamentul finlandez, această iniţiativă urma să sprijine eforturile de promovare a modelului de educaţie « made in Finland » în plan internaţional, după exemplul Marii Britanii sau SUA   - ţări ce au reuşit se pare să capitalizeze puternic din « exportul » educaţiei autohtone în ultimii 20 de ani. Criticii însă, s-au grăbit să asocieze acest proiect cu insuccesul altei tări vecine - Suedia, care a întrodus un sistem similar de taxe, pentru cetaţenii din afara UE, încă din 2011 însă fară un vădit succes în acest sens.
 
Comentând aceasta ştire, Carl Haglund - şeful Partidului Popular Suedez şi actualul Ministru al Apărării a menţionat  « Consider că introducerea taxelor de studii nu este cel mai potrivit şi lucrativ model de a promova sistemul de educaţie finlandez şi exemplul Suediei este pe cât se poate de ilustrativ în acest sens. Finlanda are nevoie de studenţi (a se citi absolvenţi) internaţionali însă problema acestora este mai degrabă legată de formalităţile de angajare după absolvire. Nu văd cum introducerea taxelor de studii ar putea soluţiona această problemă » .  Nimic mai adevărat, tinând cont de « apetiturile » crescânde ale economiilor înalt-tehnologizate ale statelor scandinave pentru forţă de muncă calificată înregistrată în ultimii ani.
 
Totuşi, lasând deoparte subiectul taxelor de studii, care sunt motivele în spatele popularităţii crescânde pentru studiile universitare în Finlanda? Răspunsul îl găsim în primul rând în cultura finlandezilor şi povestea celui mai performant sistem educaţional din lume care începe cu mai bine de jumătate de secol în urmă. Un popor calm, robust şi cu o capacitate neobisnuită de a se descurca prin mijloace proprii, finlandezii au făcut investiţii masive, financiare şi sociale care au rezultat în apariţia fenomenului de « şcoală finlandeză ». Esenţa educaţiei finlandeze se rezumă la lucruri uşor de înteles, în care descoperi pragmatismul şi satisfacţia lucrului bine făcut. Sună idealist, însă într-o perioada mai mică decât anii de independenţă ai RM, finlandezii au reuşit să obţină rezultate remarcabile, nu numai la testele internaţionale de evaluare PISA (http://gpseducation.oecd.org/Home ) dar şi în toate aspectele sistemului educaţional în întregime.   
 
Printre particularităţile educaţiei finlandeze se numără o foarte puternică centrare/focalizare pe student, prin aplicarea unui model de predare modern, ancorat atât în nevoile studentului cât şi necesităţile/aşteptările angajatorilor din sectorul economiei reale, crearea de competenţe şi deprinderi de lucru practice şi nu doar acumularea de cunoştinţe teoretice, decentralizarea sistemului de învăţământ şi o încredere foarte mare în competenţele profesorilor.    
 
Când şi cum se aplică ?
Atât pentru nivelul de licenţă (Bachelors) cât şi master (Masters) dosarele se depun timpuriu, însă nu mai târziu de 27 ianuarie, pentru programele de studii ce încep din toamna aceluiaşi an. Candidaţii interesaţi sunt invitaţi să depună un dosar de admitere direct către universitatea/colegiul ales sau prin intermediul centrului comun de admitere EXCEL.

→ архив новостей


  • ETS

    ETS является неправительственной корпорацией, которая разрабатывает и администрирует международные языковые экзамены TOEFL.

  • DAAD

    DAAD (Германская служба академических обменов) – самоуправляемая организация высших учебных заведений Германии.

  • Британский Совет

    Неполитическая независимая организация которая представляет Великобританию за рубежом в областях культуры, науки, образования и профессиональной подготовки.

  • American Councils

    Международная некоммерческая организация, призванная продвигать образование и научные исследования во всем мире в рамках международных программ.