Latest news

  • 21 Aprilie – Sesiune de orientare in cariera!

    21 Aprilie – Sesiune de orientare in cariera!

    Inscrie-te si participa impreuna cu tineri din intreaga lume la o prelegere online, organizata de Universitatea AVANS (Netherlands) in vacanta de Pasti! Afla mai multe >>>>>

    13.07.2023
  • Lectii-demo cu Inholland | Study in The Netherlands

    Lectii-demo cu Inholland | Study in The Netherlands

    Cum sa intelegi daca o facultate este pe masura asteptarilor tale, decat sa o "testezi" in actiune? Inscrie-te acum pentru lectii-demo (online) in cadrul universitatii Inholland. Afla mai multe >>>>>

    13.07.2022
  • Holland Scholarship 2021/2022

    Holland Scholarship 2021/2022

    Pentru programe de licență sau master. Află mai multe și aplică acum! >>>>>

    18.02.2021
  • Why study at FONTYS: student2student session

    Why study at FONTYS: student2student session

    Fontys University of Applied Sciences (Holland) iti da intalnire in Chisinau! Pe 17.10.2019, EXCEL invita liceenii (clasele a X-XIIa) si studentii care considera un transfer la facultate in Olanda la o intalnire cu ... >>>>>

    11.02.2020
  • OPEN LESSON on Marketing!

    OPEN LESSON on Marketing!

    Vă invităm la o lecție deschisă despre Marketing, susținută de unul din lectorii principali ai HANZE University of Applied Sciences, la sediul EXCEL, pe 26 Martie, începând cu 17:30. Fără taxă de participare! Formular de înregistrare aici >>>>>

    10.05.2019
toate știrile
24.01.2014

Новости образования/Știri Principale

Studentul anului din Europa de Vest, despre experienta sa universitara

Новости образования/Știri Principale

 

 

Eram în clasa a 10-a când am decis că vreau să îmi continui studiile postliceale peste hotarele Republicii Moldova. Inițial mă orientam doar spre SUA, însă în vara anului 2011 am fost la Olimpiada Internațională de Matematică, care a avut loc în acel an în Amsterdam. În cele 10 zile de ședere acolo am reușit să văd multe locuri frumoase și să îmi fac o impresie generală foarte bună despre Olanda. În timpul liceului am fost bun la matematică și economie și mi-a plăcut să particip la numeroase proiecte legate de leadership și management. Astfel am decis că Administrarea afacerilor ar îmbina cele două domenii care îmi plac. Din păcate, universitatea unde studiez nu oferă burse bazate pe merit. Totuși pentru finanțarea primului an am avut parte de mai multe burse de la diferite surse din Moldova.

 

Profesorii îmi plac foarte mult. Predau cu entuziasm și oferă lecții interesante. Mare parte a acestora sunt deschiși cu studenții. Totuși, din cauza numărului mare de persoane din grupe, rar se întâmplă să îi cunoaștem mai îndeaproape. Studenții sunt interesați să studieze, deci nu se pune accentul pe forțarea acestora de a frecventa cursurile. Frecvența este liberă la cursuri, însă lecțiile sunt interesante și mare parte din studenți preferă să meargă la toate. Desigur, un factor ce motivează studenții să învețe din greu sunt examenele dificile, care sunt controlate cu strictețe maximă.

 

La facultatea mea 50% dintre studenți vin din toate colțurile lumii. Este interesant să studiezi cu astfel de colegi: ajungi să acumulezi cunoștințe culturale care nu ar fi posibil de obținut într-un alt mediu. În Amsterdam suntem cam câte 5 studenți moldoveni în fiecare an de studii, dar sunt și alți moldoveni în Rotterdam care studiază la alte universități sau care lucrează. Mulți olandezi nu prea au auzit despre Moldova. Dar în pofida faptului că suntem puțini, suntem activi și am ajuns să avem cuvânt în interiorul mai multor structuri ale universității. Pot să spun chiar că cei care ne cunosc ne privesc ca pe un popor ambițios.

 

Părinții mă susțin cum pot: cu o vorbă bună și cu susținerea morală, cu un colet trimis odată la câteva luni și inevitabil cu partea financiară care încă nu am reușit să mi-o asigur singur în întregime. Îmi este greu să lupt cu dorul de casă. Cea mai eficientă metodă este să mă implic mereu în diverse activități: astfel nu am timp pentru a medita și nu simt atât de puternic acest dor. Sunt însă momente când îl resimt intens și atunci am nevoie mult efort pentru a-l suprima.

 

Visul meu cred că seamănă mult cu cel al tuturor: vreau să trăiesc o viață fericită alături de cei dragi. Ce înseamnă pentru mine o viață fericită este o poveste lungă. Acum îmi doresc să fac masteratul, posibil tot la aceeași universitate din Amsterdam. Apoi mi-aș dori să lucrez trei ani la o companie de talie internațională. Într-un final, intenționez să mă întorc în Moldova și să aplic aici cunoștințele academice și practice. Vreau să realizez ceva de la care să beneficiez și eu și țărișoara noastră.

 

Sursa : www.sfm.md

→ архив новостей


  • ETS

    ETS является неправительственной корпорацией, которая разрабатывает и администрирует международные языковые экзамены TOEFL.

  • DAAD

    DAAD (Германская служба академических обменов) – самоуправляемая организация высших учебных заведений Германии.

  • Британский Совет

    Неполитическая независимая организация которая представляет Великобританию за рубежом в областях культуры, науки, образования и профессиональной подготовки.

  • American Councils

    Международная некоммерческая организация, призванная продвигать образование и научные исследования во всем мире в рамках международных программ.