Latest news

  • BURSE DE STUDIU la Universitatea Jacobs

    BURSE DE STUDIU la Universitatea Jacobs

    Jacobs University (Bremen, Germania) ofera anual o serie de burse de pana la 75% din marimea taxelor de studiu, disponibile pentru studenti UE si non-UE imediat dupa admiterea la facultate. Afla mai multe >>>>>

    4.05.2021
  • BURSE DE STUDIU in Germania

    BURSE DE STUDIU in Germania

    IUBH, una dintre cele mai bune universitati de stiinte aplicative din Germania, a lansat o serie de burse pentru mai multe categorii de studenti, menite sa-i promoveze pe cei mai buni dintre cei mai buni. Alte detalii >>>>>

    30.04.2020
  • FH Aachen: noi posibilitati de studiu in engleza

    FH Aachen: noi posibilitati de studiu in engleza

    3 ani, 3 tari, 3 perspective: e ceea ce-ti poate oferi FH Aachen (Germania) in cadrul noului sau program de studiu Global Business & Economics. Termen-limita de aplicare: 15 Iulie 2018 >>>>>

    28.11.2018
  • Studieren in Deutschland: sesiune informativa

    Studieren in Deutschland: sesiune informativa

    EXCEL organizeaza o sesiune repetata pentru toti cei care nu au reusit sa participe la blocul de sesiuni dedicate studiilor in Germania din luna precedenta. >>>>>

    10.02.2016
  • Sesiune informativa "Study in Germany"

    Sesiune informativa "Study in Germany"

    Nr.2 in seria de sesiuni informative organizate de EXCEL. De data aceasta, asteptam in vizita pe toti cei care intentioneaza sa studieze in Germania si vor sa afle despre cum sa ajunga acolo. >>>>>

    26.07.2016
toate știrile
19.12.2012

Новости образования/Știri Principale

Studenţie in Germania – gratis pentru toţi, deschişi pentru cei mai buni!

Новости образования/Știri Principale

Aţi absolvit studiile pre-universitare şi vreţi şă vă continuaţi educaţia în Germania? Înainte de a vă face geamantanul de călătorie, ar fi bine să ştiţi totul despre viitoarea dumneavoastră şedere în Republica Federală.

De la pedagogia aventurii până la zoologie: universităţile germane oferă numeroase discipline de studiu. Modul de a obţine un loc în lumea universitară germană depinde de profilul ales.

Cum se candidează pentru un loc în sistemul universitar german?


În universităţile germane există profile cu şi fără restricţii de admitere. Când vorbim despre limite ne referim, în primul rând, la un număr fix de locuri de studiu scoase la concurs. Concursul de admitere se bazează în primul rând pe nota obţinută la bacalureat. Aceasta de regulă va fi de cel puţin 7,5 aftfel, o notă mai mare oferă şanse mai mari de admitere. 

Cine doreşte să studieze în Germania o disciplină cu criterii federale de admitere, cum este medicina, ar trebui să aplice prin intermediul organizaţiei Stiftung für Hochschulzulassung. Dacă este vorba însă despre domenii academice în care regulile sunt stabilite local de către administraţiile universitare (altfel spus, în cazul univeristăţilor cu sistem propriu de admitere) sau dacă specializarea aleasă este una fără limite de admitere, candidaţii se pot adresa direct instituţiei universitate pentru care optează sau centrului comun de admitere. Acesta din urmă pune la dispoziţia celor interesaţi un formular de candidatură recunoscut de multe centre universitare germane.

Sigur că cele mai bune relaţii pot fi obţinute direct de la universităţi, acestea oferind cele mai relevante informaţii referitoare la dosarul de candidatură (CV, index de note, cunoştinţe de limbă etc), specifice pentru fiecare domeniu ales. Copiile certificate ale documentelor oficiale solicitate trebuie să poarte sigiliul sau semnătura oficiale.

Când şi cum se vor depune dosarele de admitere?


Procesul de admitere la universităţi de stat poate dura în mediu între 3 şi 6 luni, de aceea elevii sunt rugaţi sa înceapă pregatirile pentru admitere la începutul ultimului an de liceu (luna Sept - Oct ), termenul limită de aplicare fiind de 15 iulie a anului de admitere.

Pentru început candidaţii se vor informa despre posibilităţile de studii în Germania, cerinţe de admitere şi costuri, urmând ca un consilier EXCEL să vă evalueze ulterior sanşele de admitere pentru facultatea aleasă şi ofere instrucţiuni clare şi sfaturi practice ce ţin de modul de perfectare a actelor necesare. Odată depus, dosarul va fi monitorizat de biroul EXCEL care în cazul admiterii vă va asista cu restul formalităţilor: deschiderea unui cont bancar în germania, obţinerea vizei de studii, cazare etc.  

Ce cunoştinţe de limbă sunt necesare?

În ultimii ani tot mai multe uiversităţi de stat germane lansează facultăţi cu predare în limba engleză, astfel studenţii sunt rugaţi să demonstreze cunoaşterea limbii engleze prin susţinerea unui examen specializat TOEFL (scor minim acceptabil 80 puncte). http://www.excel.md/english-language-tests/toefl-language-test/

Studenţii ce intenţionează să-şi urmeze studiile în limba gemana trebuie să probeze cunoaşterea limbii de predare. Dovezile solicitate diferă în funcţie de instituţia universitară cel mai des fiind acceptate certificatele Test DaF cu un scor echivalent nivelului C2 stabilit conform criteriilor europene în vigoare. Pentru cei ce consideră susţinerea examenului TestDAF recomandăm insistent şi un alt test academic TestAS menit să sporească considerabil şansele de admitere şi care se oferă de centrele de examinare în Moldova fără taxe.

Pentru mai multe detalii privind examenele TestDAF si TestAS  vizitaţi pagina http://www.excel.md/abroad-education-news/languagetests/15939/


Cine are nevoie de viză de studiu?
Cine a fost deja admis la o facultate din Germania trebuie să se intereseze despre formalităţile de şedere – tot înainte de a-şi face geamantanul. Pentru studenţii din statele membre ale Uniunii Europene nu este nevoie de viză, aceştia primind un certificat de drept de rezidenţă în UE, care nu este eliberat de către autoritatea responsabilă de cetăţenii străini din Republica Federală ci de către biroul local de evidenţa populaţiei. Încheierea unei asigurări medicale este obligatorie, la fel cum este şi dovada că studentul îşi poate asigura condiţiile minime de trai.

Studenţii străini din afara Uniunii Europene au nevoie de viză. Aceasta se oferă, de regulă, pentru perioada de studii plus trei semestre suplimentare. Durata maximă admisă este de zece ani, în cazul unor studii doctorale, aceasta prelungindu-se la 15. Prin lege nu se acordă viza pentru o a doua perioadă de studiu.

În afara anilor de educaţie teoretică, pe băncile facultăţii, perioada de studii include şi anul pregătitor („Studienkolleg“), pregătirea practica şi cursurile de limbă, stagiile de formare anexe, studiile aprofundarea şi educaţia post-absolvire (masterat, doctorat etc).

În ce priveşte susţinerea financiară (garanţii bancare) a unui student, baremul stabilit în prezent este de circa 650 de euro pe lună x 12 luni.

Ce reguli trebuie respectate în cazul asigurării medicale?

Asigurarea medicală este obligatorie oricui ce studiază în Germania, fie că este cetăţean german, fie că este străin. În Republica Federală funcţionează casele de sănătate „legale“ (care se ocupă de pachetul obligatoriu) şi cele private. Primele sunt cele care, de regulă, oferă asigurări studenţilor, la tarife speciale, sub nivelul preţurilor practicate în cazul angajaţilor.

Studenţii din statele UE cu care Germania are acorduri de securitate socială pot rămâne arondaţi la casele de asigurări din ţara natală şi pot folosi în Germania Cardul European de Asigurat.

Cine plăteşte taxe de studii?


Nu există diferenţe în ce priveşte taxa de studii între cetăţenii germani, cei ai Uniunii Europene şi cei din state non-UE. Universităţile de stat Germane nu percep taxe de studii, excepţie făcând doar landurile Bavaria şi Saxonia Inferioară care mai practică o taxă generală de studii universitare de 500 de euro pe an.

Multe universităţi au, în schimb, studii masterale pentru care cer taxe. În cazul instituţiilor private de învăţământ universitar, studiile sunt prin definiţie contra-cost.

Este sau nu studiul în Germania un privilegiu?

Studenţii străini au aceleaşi avantaje ca şi cei germani. Fiecare primeşte câte un permis de student cu care se poate circula cu mijloacele de transport în comun în condiţii avantajoase în numeroase oraşe, într-un perimetru larg din jurul centrelor universitare. Biletele de intrare la muzee, cinematografe, teatre sau chiar piscine sunt substanţial reduse, în baza carnetului de student.
"Străinii care vin în Germania pentru studii de master sau doctorale pot aplica la bursele DAAD“.numite „Deutschlandstipendium“ dedicate studenţilor străini din orice domenii şi având valoarea de 300 de euro pe lună.

Locuinţe pentru studenţi

Cine vrea să studieze în Germania trebuie să se îngrijească din vreme de locuinţă. Pentru locurile ieftine din căminele studenţeşti trebuie contactată din vreme facultatea aleasă. Pe de altă parte, studenţilor germani le sunt foarte dragi aşa-numitele „comunităţi locative“ (Wohngemeinschaft - WG), în care mai multe persoane împart un apartament mai mare. Camere în asemenea WG-uri pot fi găsite în rubricile de mică publicitate de pe internet.

Studenţilor străini le sunt recomandate atât căminele studenţeşti cât şi WG-urile, date fiind deoptrivă preţurile rezonabile cât şi contactul direct cu alţi studenţi.

Pentru a accesa lista universităţilor recomandate ce ofera facultăţi cu predare în limba engleză urmaţi acest link http://www.excel.md/higher-school-in-germany/

Pentru o consultaţie personalizată cu un consilier educaţional precum şi alte precizari dorite, contactaţi biroul EXCEL în Moldova la nr de tel (022) 224059 sau e-mail: office@excel.md

→ архив новостей


  • ETS

    ETS является неправительственной корпорацией, которая разрабатывает и администрирует международные языковые экзамены TOEFL.

  • DAAD

    DAAD (Германская служба академических обменов) – самоуправляемая организация высших учебных заведений Германии.

  • Британский Совет

    Неполитическая независимая организация которая представляет Великобританию за рубежом в областях культуры, науки, образования и профессиональной подготовки.

  • American Councils

    Международная некоммерческая организация, призванная продвигать образование и научные исследования во всем мире в рамках международных программ.